StoryEditorOCM
KorčulaIAKO JE STUDENI

Korčulanke se još uvijek kupaju u moru. Popričali smo s Ninom, Sunčanom i Mirej, evo što kažu

Piše dora lozica
21. studenog 2023. - 16:05

 

Iako će uskoro prosinac i tzv. najljepše doba godine uz okićene borove i božićne pjesme, otočani se još uvijek kupaju u moru. Popričali smo s tri Korčulanke, Ninom, Sunčanom i Mirej koje još uvijek uživaju u ljetnim radostima, ili su to jesenske radosti, a možemo slobodno reći i zimske!

Bablje ljeto u Korčuli posljednjih je nekoliko godina dobilo sasvim novo značenje. Većina se otočana tijekom ljetnih mjeseci kupa u znoju, dodat ćemo i u krvi i suzama, pokušavajući zaraditi koji dodatni euro za zimske dane, a promjenu klime iskoristili su na najbolji mogući način pa su se opuštanju na plažama prepustili u listopadu i studenom. Svibanj je posljednjih nekoliko godina uglavnom hladan i kišan, a ljeto dođe doslovno preko noći početkom lipnja. Buru i maestral ovog proljeća, ljeta i jeseni možemo izbrojiti na prste jedne ruke, jesenske temperature svakodnevno dosežu 20 stupnjeva i više, a vlaga u zraku se rijetko kad spušta ispod 80 posto. Malo je Korčulanima trebalo da se naviknu na nove klimatske trendove.

Koliko se klima na otoku promijenila svjedoči i činjenica sve punijih plaža u listopadu i studenom. Navikli su otočani u rano proljeće i kasnu jesen na plažama susresti smatrajući njihovo uživanje u suncu i moru ekshibicijama uvjetovanim, mudro su zaključivali, hladnom klimom u državi iz koje dolaze. No čak ni stranaca nema krajem studenog, a na plažama i dalje ima upornih plivača.

Na otoku je poznata činjenica da je kupanje najbolje, kad je ljeto debelo završilo, na velikoj pješčanoj plaži Pržini u Lumbardi, malom ribarskom naselju na istočnom rtu Korčule. Razlog je jednostavan, tamo je najtoplije, pijesak upija toplinu, a stotinjak metara plićaka tijekom dana se brzo zagrije.

„Tijekom zimskih dana naša ekipa voli popiti kavu na suncu. Najviše sunca ima u Lumbardi na Pržini.Termosica, starinske čikare i odlično društvo pa tko dođe. Ovo nedjeljno popodne 19. studenog 2023. godine je stvarno bilo toplo, odlučile smo ostatak kave popiti u moru. More je još toplo i nekako kao da te mazi iza naporne turističke sezone“, objasnile su Nina Skeleta i Sunčana Žaknić pozdravljajući sve čitatelje pogotovo one koji u ljetno-jesensko-zimskim radostima mogu uživati samo u mislima.

Par dana ranije, 16. studenog 2023. godine, u središtu Korčule na Puntinu okupala se i Starograđanka Mirej Botica. Baš taj dan, zbog godišnjeg održavanja vodovodne mreže, u

starogradskoj jezgri obustavljena je opskrba vodom pa je Mirej taj problem riješila na najbolji mogući način, bacila se u more! Sliku kupanja objavila je na društvenim mrežama uz simpatičan Hashtag #NijeVodaNegoMore.

„Kupala sam se kasno i prijašnjih godina, kupam se zapravo dok vrijeme dopušta. Međutim, davno nije bilo baš ovako toplo vani! Možeš se okupati bez trešnje“, smijući se objašnjava Mirej koja priznaje da je baš jučer kupaći pospremila u ormar, ali na vrh kutije jer – nikad se ne zna! Možda do Božića padne još koji kupanjac.

 

27. travanj 2024 22:03