StoryEditorOCM

Klape na audiciji za festival u Omišu, ‘Ivo Lozica‘ se priprema za koncert Coci u čast

Piše Dora Lozica
13. travnja 2024. - 15:51

Jutros je u prostorijama Hrvatskog glazbenog društva sv. Cecilija održana audicija za 58. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2024.

Na audiciji su s otoka Korčule nastupile dvije mješovite klape, klapa Kulturna udruga Ivo Lozica iz Lumbarde i klapa Pulena iz Korčule. Omiško stručno povjerenstvo u Korčuli je gostovalo u sastavu dva klapska velikana, prof. Mijo Stanić, ravnatelj FDK-a Omiš i maestro Mojimir Čačija, umjetnički ravnatelj festivala, klapski producent i skladatelj.

Kako neslužbeno doznajemo, stručno povjerenstvo produžilo je dalje za Čapljinu gdje će se audicija nastaviti, a s klapama s Korčule su zadovoljni. Jesu li klape prošle audiciju znat će se uskoro kad lista ovogodišnjih sudionika bude objavljena na službenim mrežnim stranicama festivala.

Centralna festivalska događanja ove godine u Omišu planirana su od 28. lipnja, kad je u programu koncert u čast trogirskog tenora Vinka Coce, do 19. i 20. srpnja kad su predviđene Završne večeri ženskih i muških klapa. Prethodnice omiškog programa su tradicionalna Večer klapa debitanata u Bolu na Braču sredinom lipnja i treća po redu Večer dječjih klapa u Omišu, 8. lipnja.

Podsjetimo, dječja klapa Sfida Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule pobjednica je prvog i drugog Dječjeg Omiša, a kako doznajemo od njihove voditeljice Josipe Favro Kurtović, ove će se godine u gotovo neizmjenjenom sastavu natjecati u konkurenciji mješovitih klapa. Dječji glasovi iz Sfide postali su nešto zreliji, no nastavnica hrvatskog jezika i književnosti u korčulanskoj srednjoj školi već ima spremnu novu dječju klapu! Ženska dječja klapa Riversun čine djevojčice iz korčulanske osnovne i srednje škole, inspiraciju za naziv klape i ovog su puta pronašli u viteškom plesu moreški, a nastupit će u dječjoj konkurenciji.

Osim toga, neslužbeno doznajemo da će mješovita klapa Ivo Lozica iz Lumbarde nastupiti na otvorenju festivala, odnosno na koncertu u čast Vinka Coce što zapravo ne čudi budući da je među njihovim redovima mlada pjevačka zvijezda u usponu Petar Šegedin Pijero koji je obiteljski vezan za slavnog trogirskog terora. Uhvatili smo ih u jednoj korčulanskoj štradi prilikom upjevavanja za audiciju, pogledajte videa.

 

Video: Marina Batistić

26. travanj 2024 11:02