StoryEditorOCM
KorčulaLUMBARAJSKI KOLAŽ 2

Izloženo ekskluzivno Nobilovo ulje na platnu

Piše Dora Lozica
28. prosinca 2023. - 07:18

Prošle subote u galeriji 3Volta, u organizaciji udruge Bašćina, otvorena je jedinstvena izložba Lumbarajski kolaž 2 koje je okupila čak 13 akademskih i amaterskih autora iz Lumbarde, malog ribarskog naselja od tisuću stanovnika.

Broj umjetnika je sigurno jedan od najvećih fenomena šarmantnog pješčanog naselja na istočnom rtu otoka Korčule. Prije nekoliko godina udruga Bašćina otvorila je ljetnu izložbu naziva Lumbarajski kolaž kojom je obuhvatila brojne mlade, talentirane i nepriznate umjetnike iz Lumbarde. Ove su godine odlučili napraviti nastavak, prvu zimsku izložbu posvećenu odraslim autorima kojih u Lumbardi ne nedostaje.

"Izložili smo ukupno 13 autora, od amaterskih do akademskih i renomiranih, svi su iz Lumbarde i ima ih još. Za jedno malo mjesto radi se o nevjerojatnoj količini talenta, neki su nas iznenadili, neke smo zaboravili, ponosni smo", ovim je riječima izložbu otvorila Tonka Lujanac, članica udruge.

Zašto je Lumbarda rasadnik umjetnika pokušala je objasniti viša kustoskinja, voditeljica galerije Centra za kulturu u Veloj Luci, lumbarajska nevista i suradnica udruge Bašćina Rada Dragojević Ćosović. Lumbarda je malo mjesto, istaknula je, ali veliki pojam istaknute tradicije te izuzetno bogate baštine na koju su svi mještani unisono ponosni. Za one koji ne znaju, Lumbarda se može pohvaliti najstarijim katastrom na svijetu, odnosno Lumbarajskom psefizmom, jednim od najstarijih svjetskih na kamenu zapisanih povijesnih dokumenata iz 3. stoljeća prije Krista. Lumbarda se može pohvaliti jednim od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća, kiparom Franom Kršinićem čiji se glasoviti spomenik partizanima nalazi u središtu mjesta. Može se pohvaliti i jedinstvenom, autohtonom, jednospolnom sortom bijele vinove loze grk kao i pješčanim poljem na kojem raste, ali i brojnim pjesnicima, pjevačima i sviračima. Pogotovo se Lumbarda može pohvaliti trenutno najvećim živućim hrvatskim, akademskim slikarom koloristom, posljednjim virtuozom mediteranskim pejsaža čije je prepoznatljivo, veliko ulje na platnu, još uvijek mokro i mirisno, dominiralo izložbom u galeriji 3Volta. Stipe Nobilo, izdanak i perjanica poznatog lumbarajskog, umjetničkog gena, kupola je pod kojom svi ostali lumbarajski autori stvaraju u miru ne mareći za okvire i norme. Pod njegovim krilom, bez srama, zasjali su na izložbi i drugi umjetnici.

"Stipe Nobilo je mjera, on je kanon. Izložbom dominira Stipe Nobilo, dominira koloritom, ali i veličinom, baš onako kako zaslužuje", istaknula je Rada Dragojević Ćosović.

Ekskluzivno Nobilovo ulje na platnu središnja je točka izložbenog postava oko kojeg su članovi Bašćine mudro ispleli mrežu različitih tehnika, od ulja na platnu, kombiniranih tehnika, do ugljena, svile, drva i kamena. Vođeni galerijskom logikom, omogućili su radovima korespondenciju u prostoru što je rezultiralo homogenom pričom o bogatstvu jednog malog mjesta temeljnog na vrlo raznorodnoj izložbi. Koliko je rodno mjesto važno u životu lumbarajskih umjetnika svjedoči želja i motiv Nobila, slikara čiji se radovi nalaze u galerijama diljem svijeta, da ekskluzivno nacrta i izloži potpuno novu, još neosušenu i do sad javnosti neviđenu sliku za malu i u kontekstu svjetskog slikarstva nepoznatu galeriju 3Volta.

Kroz njegovu su ljubav i autorstvo zasjali i drugi lumbarajski umjetnici, u prvom redu autodidakt, samouki kipar Ivan Jurjević Knez s dvije skulpture, potom akademska, renomirana slikarica Nina Šestanović, ali i njen otac Frane Šestanović Rokečin koji je zadivio prisutne s dva ženska akta. Upoznali smo likovnu stranu Anta Kriletića Jordesa, autora poznatog reljefa u općinskoj zgradi, kao i njegovog sina Pava Kriletića Jordesa. Svoje su radove izložili autori čiji stil otočani već prepoznaju, redom multidisciplinirani umjetnik Robert Vegar, Stela Šestanović, Krešo Skozret, Ivica Šestanović, Stijepo Šuperak, Ivo Didović koji je oduševio portretom legendarnog lumbarajskog redikula i genija Miloša, slikom koja ima i dokumentarnu i likovnu vrijednost te Dominis svojim olovnim i mirnim realizmom.

Uz zvukove ženske klape Škerac, božićnu notu izložbi dala je i njena humanitarna strana, prikupljena sredstva donirat će Katarini Nobilo koja se bori za samostalne korake, a osim dosega lokalnih umjetnika, ova je izložba otkrila i zimski potencijal galerije 3Volta. Ljetne izložbe Bašćine kulturni su standard cijelog istočnog dijela otoka za što su članovi udruge ove godine dobili i godišnje priznanje Općine Lumbarda. Milka, Tonka, Marija, Tomislav i drugi uspješno su tradicionalne ljetne mirise grka, klašuna, kamena i divlje naranče zamijenili božićnim, cimetom, krokandima, kuhanim vinom, zagasitim mirisom tempere, ulja na platnu i topline unutrašnjeg prostora.

"Ljetne su izložbe već poznate, a zimske organiziramo za Lumbarjane. No, primjećujem kako je publika većinom ista i ljeti i zimi", zaključila je predsjednica udruge Milka Batistić uz iskreni smijeh publike – "Zato, hvala našoj vjernoj publici! Hvala Općini Lumbarda, KTD-u Mindel, klapi Škerac i svima koji su doprinijeli na bilo koji način. Težimo da ljudi imaju kvalitetni kulturni program tijekom cijele godine, a izgleda da Lumbarda ima taj potencija", poručila je.

Kako je najavila Rada Dragojević Ćosović, u suradnji sa školom, djeca će uskoro posjetiti izložbu kako bi im se široke likovne i druge umjetničke tehnike i motivi glasovitih umjetnika predstavili in situ, u njihovom mjestu, a neki će među autorima prepoznati i članove obitelji.

Sudeći prema dosad viđenom i u njima se potencijalno krije neki, u kojem god smislu, veliki umjetnik.

26. travanj 2024 21:24