StoryEditorOCM
KorčulaSavjet mladih

Gdje će Korčulani studirati? Čak 11 fakulteta predstavljeno je u gradskom Centru za kulturu

Piše Dora Lozica
4. siječnja 2024. - 20:38

Čak 11 fakulteta predstavljeno je prošlog tjedna u Centru za kulturu u organizaciji Savjeta mladih Grada Korčule. Dan fakulteta okupio je pedesetak korčulanskih srednjoškolaca kojima su njihovi sugrađani, danas uspješni studenti, dali savjete i sugestije kako i zašto upisati fakultete diljem Hrvatske.

Kako doznajemo od predsjednika Savjeta mladih Grada Korčule, poznatog taekwondo sportaša Dinka Šegedina, ovo je već drugo izdanje Dana fakulteta.

Od stomatologije do geodezije

Prošle godine članovi Savjeta fakultete su predstavili u učionicama Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule, a ove godine podigli su događaj na novu razinu zahvaljujući odličnoj suradnji s Lanom Filippi Brkić, ravnateljicom Centra za kulturu i Gradom Korčulom dok je za bogat program, ističe Dinko Šegedin, zadužena bila Dora Fabris, članica Savjeta i glavna organizatorica događaja.

Čak pedesetak učenika trećih i četvrtih razreda korčulanske srednje škole u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu poslušali su pojedinačna zanimljiva i dinamična predavanja o 11 različitih fakulteta. Tako je Dora Fabris, nekad studentica, a danas mag. pharm. održala uvodnu riječ, te predstavila Farmaceutsko-biokemijski fakultet. Ena Depolo predstavila je Ekonomski fakultet, a Mirna Vilović Veterinarski. Geodetski fakultet predstavila je Maja Biliš, Fakultet elektrotehnike i računarstva Marin Milina, Fakultet strojarstva i brodogradnje Vinko Fabris, Građevinski fakultet Franko Fabris, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Ivana Grbin, a Studij predškolskog odgoja Petra Bosnić. O Stomatološkom je govorila Jasna Peručić, a Kineziološkom Sara Hančević.

Što nakon diplome

Trenutni ili bivši studenti s otoka iz iskustva su istaknuli su prednosti i mane pojedinih fakulteta, te pokušali odgovoriti na pitanje što i gdje raditi nakon diplome, pogotovo tko se nakon studija želi vratiti na otok.

“Naglasak smo stavili na fakultete s popisa deficitarnih zanimanja pogotovo za buduće studente koji se planiraju vratiti na otok. Pozvali smo srednjoškolce da nam priđu s iejama, ali i pitanjima. Dosta ih ne zna što bi studirali, vjerujemo da će iskoristiti informacije s ovog predavanja”, uvjeren je Dinko Šegedin. Nakon predavanja, budući studenti imali su priliku postaviti pitanja te popričati uz druženje, a tijekom uskršnjih praznika, najavili su, Savjet mladih predstavit će i niz drugih fakulteta.

- Ističem odličnu suradnju s Gradom Korčulom što je rezultiralo povećanjem i broja i iznosa učeničkih i studentskih stipendija. Također se povećao broj subvencioniranih i besplatnih autobusnih karata za studente, prije nekoliko godina besplatno je bilo 8 karata po studentu, a za sljedeću će biti čak 14. Mi smo zapravo spona između raznih udruga mladih i inicijativa i jedinice lokalne samouprave, neke smo pomake napravili, nismo sve što smo htjeli, ali potrudili smo se., priznaje Dinko.

Utrka za Udrugu ‘Kap u moru’

Posljednja aktivnost za ovu godinu u organizaciji Savjeta mladih je već tradicionalna humanitarna, sportska utrka Korčula srcem za potrebe udruge Kap u moru. Utrka je jedna od omiljenih aktivnosti Korčulana, održat će se 30. prosinca, start je u Gradskom parku, a kao i inače, bit će kraća za rekreativce i duža od pet kilometara za one ozbiljnije trkače. Osim utrke održat će se i lutrija s bogatim nagradama uz nezaobilazne prikle i ostale gulozarije. Kompletan prihod ići će u humanitarne svrhe pa Dinko poziva što više Korčulana da se pridruže ovoj korisnoj aktivnosti za sve.

27. travanj 2024 17:02