StoryEditorOCM
KorčulaNakon Smokvice i Blata

Erasmus akreditacija dodijeljena korčulanskoj Osnovnoj školi Petra Kanavelića

Piše Dora Lozica
14. veljače 2024. - 19:06
Direktor KTD-a Hober Marko Milat poklonio je spremnike za razvrstavanje otpada što je razveselilo učenike i ravnatelja Velebita VeršićaOŠ Petra Kanavelića Korčula/

Agencija za mobilnost i programe Europske unije dodijelila je Osnovnoj školi Petra Kanavelića iz Korčule Erasmus akreditaciju za odgoj i opće obrazovanje do kraja 2027. godine, to je ukupno treća akreditacija na otoku. Pročitajte koje sve novosti i pogodnosti čekaju nastavnike i učenike!

Erasmus akreditacija osigurava stabilniji izvor financiranja, nove aktivnosti i suradnje bez podnošenja formalnih zahtjeva, akreditirane škole same biraju svoj tempo i dugoročne ciljeve. Ukratko, škole koje se mogu pohvaliti Erasmus akreditacijom imaju priliku u novom programskom razdoblju od veljače 2024. do prosinca 2027. godine raznim programima i mobilnostima povećati kvalitetu podučavanja u učionicama, stručno usavršavati nastavnike i sami organizirati svoje aktivnosti kako im odgovara bez beskrajne papirologije. Osim korčulanske osnovne škole, na otoku Korčuli akreditaciju imaju još Osnovna škola Smokvica i Osnovna škola Blato.

Akreditacija je veliki uspjeh i prekretnica za OŠ Petar Kanavelić, a zasluge ćemo prepisati školskom Erasmus + timu na čijem čelu je uporna i motivirana nastavnica Engleskog jezika Maja Farac.

„Erasmus akreditaciju pokušali smo dobiti još 2020. godine, ali nismo uspjeli. Ne bih rekla da je pokušaj bio neuspješan jer smo iz tog procesa puno naučili i već 2022. godine su nam odobrili projekt Djelujmo zajedno zelenije i zdravije kojeg uspješno završavamo krajem veljače. Hvala puno kolegicama iz smokviške škole Mariji Lipanović i Ani Ćurković na pomoći prilikom prijave“, zahvalila je voditeljica projektnog tima Maja ističući kako iza akreditacije stoje brojni noćni sati provedeni ispred kompjutora, kako nje, tako i njenih kolega – „Imamo vrijedan i uigran tim učitelja željnih pozitivnih promjena, nadamo se kako će se naš tim širiti, a za sad ga, osim mene, čine Ivana Fazinić, Jakica Stanišić, Ružica Žuvela, Marina Mandić, Adriana Barčić, Sanja Tomelić i Gordana Curać Depolo“.

Baš je Gordana Curać Depolo, nastavnica Hrvatskog jezika, jedna od članica prvog školskog Erasmus tima koja je već sudjelovala u pripremi i provedbi projekata. Možemo je slobodno nazvati školskom stručnjakinjom za eTwinning platformu, a to je virtualna zajednica tisuće učitelja diljem Europe koji dijele viziju inkluzivnih škola, umrežavaju se, dijele savjete i primjere dobre prakse te nadahnjuju jedni druge kako bi bolje obrazovali učenike te izvukli najbolje iz vještina 21. stoljeća. Na službenoj Facebook stranici Erasmus + Petar Kanavelić nastavnica Gordana podijelila je fotografije i prednosti nastave u prirodi, čitanja u prirodi i slično.

„Put do akreditacije nije bio jednostavan i zahtjeva dugogodišnje iskustvo. Naš je zadatak definirati stvarne potrebe sredine u kojoj radimo i živimo te sukladno tome provoditi aktivnosti, programe i projekte u suradnji s drugima, a to nam akreditacija omogućava“, objasnila je Gordana.

„Aha, vi ćete sada putovati na te neke mobilnosti“ – komentirali su zainteresirano Korčulani. Da, hoće, putovat će u druge škole diljem Europe i nastavnici, i učenici, upoznavat će drugačije prakse i obrazovne sisteme kao i načine podučavanja, a ono što neke druge države, sredine i škole rade bolje, primijenit će u svojim učionicama na radost učenika i roditelja. Erasmus tim korčulanske škole, ističe voditeljica Maja, neće morati iznova svake godine pisati obuhvatni projek, već će osmisliti pojedinačne projekte u trajanju od 125 mjeseci u sklopu kojih će na kraju realizacije podnositi izvještaje.

„Potrudit ćemo se opravdati Erasmus standard i kvalitetu, akreditacija nam daje više slobode, ali i više odgovornosti. Za naše aktivnosti dobit ćemo paušalne iznose, nazovimo to hrpom novaca što znači da moramo biti dobri ekonomisti, moramo potrošiti sve novce inače nismo ispunili sva očekivanja, ali moramo biti i kreativni te sve programe usmjeriti u realizaciju naših ciljeva“, objašnjava zaneseno Maja Farac.

Aktivnosti korčulanske škole već su u tijeku, nedavno ih je poklonom razveselilo Komunalno trgovačko društvo Hober na čelu s direktorom Markom Milatom. Poklonio im je plave, zelene i žute spremnike za otpad kako bi u okviru projekta Djelujmo zajedno zelenije i zdravije kontinuirano radili na podizanju svijesti učenika i pravilnom odvajanju otpada. Partnere iz Portugala, Turske, Grčke, Italije, Španjolske, Litve, Latvije i Rumunjske upoznali su skupa s učenicima sa 770. obljetnicom rođenja te 700. godišnjicom smrti najpoznatijeg Korčulanina Marka Pola. Već sutra, u četvrtak 15. veljače, u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu u Korčuli u 17 sati u suradnji s Osnovnom školom Smokvica predstavit će Erasmus + projekte obje škole kao i primjere dobre prakse, program nosi naziv Okrenimo na zeleno.

„Kao majka, nastavnica i koordinatorica Erasmus + projekata svima od srca preporučujem da se uključe u programe. Danas je i više nego izazovno biti mlad, ali tu su i neke prednosti, Erasmus + je sigurno privilegija. Mladima se danas nudi obrazovanje i Europa na dlanu, vrijeme je da iskoriste, samo treba malo izaći iz svoje komfor zone. Pozivam učitelje da se priključe našem projektnom timu, djecu da se uključe u aktivnosti, roditelje da ih puštaju na mobilnosti... Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti“, poručila je voditeljica Maja Farac.

29. travanj 2024 09:20