StoryEditorOCM
KorčulaVAŽAN U DIJAGNOSTICI

Domu zdravlja u Korčuli uručen moderni uređaj koji će itekako značiti svim Korčulanima ali i Lastovcima te Pelješčanima: poznato je kad kreće naručivanje prvih pacijenata

Piše Dora Lozica
14. travnja 2024. - 18:19
Ravnatelj DZ Korčula dr. Sebastijan Fabris s ministrom Bačićem, županom Dobroslavićem i njegovim zamjenikom CebalomPrivatni album

U Domu zdravlja u Korčuli održana je nedavno svečana primopredaja najnovijeg CT uređaja vrijednog gotovo 600 tisuća eura! Svečanoj primopredaji nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, njegov zamjenik Joško Cebalo, pročelnica UO za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović, ravnatelj Doma zdravlja Korčula dr. Sebastijan Fabris i brojni djelatnici, gosti i uzvanici. Nakon što je potpisan sporazum između Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva zdravstva, krenula je zajednička provedba postupka javne nabave dva CT uređaja, za Korčulu i Metković, a prvi je instaliran na otoku.

Iako se već mjeseci govori da će DZ Korčula imati CT uređaj, Korčulani su bili skeptični, naime, zvučalo je predobro da bi bilo istinito, kažu nam građani. No, uređaj je zaista instaliran, otočani će se strpjeti još samo jedan mjesec dok uređaj ne počne s radom.

image

Inženjer medicinske radiologije Toni Petković radit će na novom CT-uređaju

Privatni album

Radi se o najnovijem, višeslojnom CT modelu renomirane marke Philips s najmodernijim softverskim modalitetima s kojim se može napraviti snimka toraksa, abdomena, glave, koronarografija, artrografija, skrining karcinoma pluća... Kako doznajemo od ravnatelja DZ Korčula dr. Fabrisa, koji je ujedno i radiolog pa će raditi na uređaju, CT će koristiti u dijagnostici doslovno svega, od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti do trauma, a pacijenti će se moći naručiti već u svibnju.

- U četvrtak smo na našu radost obavili svečanu primopredaju, ali do pune funkcije uređaja moramo odraditi potrebne edukacije. Radi se o modernom uređaju za koji se inženjeri medicinske radiologije i doktori specijalisti radiologije koji imaju i više prakse u radu s CT uređajima od nas moraju dodatno educirati. Osim toga, moramo još nabaviti i postaviti dodatnu opremu, ormare, stolice, no vjerujem da će CT početi sa snimanjima tijekom svibnja“, najavio je dr. Fabris koji će CT koristiti s inženjerom Tonijem Petkovićem.

Instalaciji modernog i skupog CT uređaja prethodila je renovacija Odjela radiologije u DZ Korčula. Nedavno su renovirano svi podovi u korčulanskom Domu zdravlja, osim na Odjelu radiologije kako ne bi došlo do oštećena prilikom instaliranja CT-a budući da je težak, ni manje,

ni više, nego dvije tone. Ravnatelj dr. Fabris osigurao je oko 30 tisuća eura županijskih sredstava za renovaciju podova i adaptaciju radiologije koja je obavljena prošli mjesec tik pred dopremu CT uređaja.

image
DNŽ

Na projekt nabave medicinskih uređaja na razini primarne zdravstvene zaštite, Ministarstvo zdravstva i DNŽ potrošit će oko milijun i 400 tisuća eura bez PDV-a, ali će kupnjom CT-a za izolirano područje poput otoka Korčule dobiti puno više. CT će koristiti pacijenti cijelog otoka kao i pacijenti s Lastova i Pelješca. Osim što pacijenti neće gubiti jedan ili dva radna dana za CT snimak, lista čekanja u Općoj bolnici Dubrovnik drastično će se smanjiti pogotovo kad sličan uređaj uskoro uruče i Domu zdravlja Metković.

Ovo je još jedan moderan i novi uređaj u nizu koji je u posljednje vrijeme, različitim izvorima financiranja, kupljen za potrebe specijalističkih ambulanta u DZ Korčula. Nedavno je za Ordinaciju interne medicine sredstvima Grada Korčule i DNŽ kupljen novi color doppler ultrazvuk, u četvrtak je otok po prvi put u povijesti dobio CT, a trenutno je u tijeku javna nabava novog 4D ultrazvuka za Ginekološku ordinaciju. Radi se o uređaju visoke klase s dvije 4D volumetrijske sonde, cijena mu je gotovo 69 tisuća eura, a financiraju ga zajednički županija i sve JLS koje pokriva DZ Korčula te većinskim iznosom Grad Korčula.

image
DNŽ

Kako doznajemo od ravnatelja dr. Fabrisa, tu nije kraj, u planu je nabavka CTG uređaja za trudnice kao i nova sanitetska vozila. Plan je svaku specijalističku ambulantu korčulanskog Doma zdravlja potpuno opremiti, poručuje dr. Fabris.

01. svibanj 2024 00:03