StoryEditorOCM
KorčulaUpravo se događa revolucija dječjeg malog nogometa na Korčuli

Bravo, Ferijalosi osnivaju otočnu dječju ligu!

Piše i snima: Dora Lozica
24. veljače 2024. - 17:20

Malonogometni klub Ferijalos posljednje dvije godine bilježi najuspješnije i najaktivnije godine od osnutka, popularno igralište u Gradskom kotaru sv. Antun danonoćno je puno djece, na lokalnim turnirima nastupaju s čak dvije ekipe, a planiraju i osnivanje otočne, dječje malonogometne lige.

Popularno igralište Ferijalni desetljećima je jedno od najomiljenijih igrališta za djecu u Korčuli, a zapušteni izgled može zahvaliti neriješenim vlasničkim odnosima između Korčule i Slavonskog Broda koji su čudnim spletom okolnosti vlasnici spornog zemljišta. Najave za rješavanje spora su optimistične, a članovi MNK Ferijalosi u međuvremenu pokreću pravu otočnu revoluciju malog nogometa za mlađe uzraste.

image

Povezanost djece i trenera Tonija potencijal je koji privlači roditelje i sponzore

Dora Lozica/

Svi su dobrodošli

Sve je počelo još 2009. godine, priča nam predsjednik kluba Ivan Radojković, kad je ekipa prijatelja odlučila nazvati se Ferijalosima i nastupiti na Božićnom turniru Škatula fulmini. Prije 15 godina nisu imali većih ambicija osim nastupa na turnirima, no s vremenom su bili sve bolji, nabavili su dresove, privukli mlađe generacije, organizirali nekoliko humanitarnih turnira, a prekretnica je bila prvi Memorijalni malonogometni turnir Niko Perić.

Niko Perić, legenda otočnog novinarstva, veliki je dio svog života posvetio trenirajući djecu mali nogomet pa je i turnir u njegovu čast svake godine organizacijski na zavidnoj razini. Baš kao i nekada Niko, tako je i Toni Borovina, glavni trener i voditelj škole nogometa, magnet za male nogometaše. Pokrenuvši školu nogometa nije očekivao ovako velik odaziv kojeg prati i oduševljenje roditelja. Za Tonija će reći samo riječi hvale, od sportskog i profesionalnog pristupa, do pedagoškog budući da ga djeca obožavaju.

“Školu smo pokrenuli prošle godine, a trenutno brojimo više od 50 djece. Svi su dobrodošli u naš klub, osim djece iz Sv. Antuna i Korčule, imamo puno djece iz Lumbarde i Žrnova”, poručio je Toni koji je i sam bio veliki nogometni talent. Upala srčanog mišića Toniju je gotovo presudila, ali nije ga zaustavila jer je svoju ljubav prema nogometu usmjerio na volontiranje s djecom.

image

Ferijalosi, seniorska ekipa koja bilježi odlične rezultate na lokalnim turnirima

Dora Lozica/

Najbrojnija kategorija danas je ona od 5. do 8. razreda, tu je još i kategorija od 1. do 4. razreda, a poseban izazov i radost je vrtićka kategorija od 4 do 6 godina. Treniraju po tri puta tjedno, no marljivo treniranje ne znači ništa bez utakmica, tvrdi Toni. Interes djece za Ferijalose pokrenuo je škole nogometa i u drugim otočnim naseljima pa se ideja osnivanja otočne lige

nametnula sama od sebe. Na godišnjoj skupštini kluba održanoj početkom siječnja dogovoren je najvažniji cilj, osnivanje Malonogometne dječje otočne lige.

“Ideja je da se utakmice održavaju u pauzi velikog nogometa, od studenog do sredine ožujka, svako kolo drugo će mjesto biti domaćin utakmica, akontacijama klubova platit ćemo suce. Već imamo ekipe Lumbarda, Ferijalosi, Kneže i Čara, tu su i Smokvica, Blato, Vela Luka i Orebić kojeg bi također uključili. Pozivamo sve da nam se pridruže realizirati ovaj projekt”, poručio je Ivan ističući kako je MNK Ferijalosi odnedavno i član Športske zajednice Grada Korčule te da osim otočne lige imaju i drugih klupskih ambicija.

Mi smo prijatelji

Ono što djecu i roditelje privlači na Ferijalni je prijateljstvo članova kluba, energija koja svjedoči da se prvenstveno radi o složnoj klapi volontera koji vole svoj grad i otok. Osim Ivana i Tonija, spomenut ćemo i Tea Borovinu koji je tajnik kluba i brine o financijama, potpredsjednika Zvonimira Ćenana, ali i brojne druge poput trenera vratara Dorijana Aljinovića i Marija Bosnića, tu su još Nikola, Ivan, Pero i Jadran, ali i ženska logistička ekipa bez koje, kažu, ne bi mogli ništa organizirati, redom Karmen, dvije Anamarije, Lana, Daša, Tina, Tea, Iva...

Iako Ferijalosi imaju i seniorsku ekipu koja bilježi izvrsne rezultate na lokalnim turnirima, Tonijeva povezanost s djecom potencijal je koji su prepoznali roditelji i sponzori donacijama i podrškom kako bi osigurali sve potrebne rekvizite za održavanje treninga.

image

Treninzima s e pristupa profesionalno i vrlo ozbiljno, nema šale

Dora Lozica/

“Najveći je izazov svakog trenera stvoriti igrača, rad s djecom iziskuje vještine i strpljenje kojima ćete ih uvesti u strukturu treninga i kojim ćete ih pripremiti za sve ono što ih čeka na terenu. Najvažnija je ipak uloga roditelja, ponašanje je ključni faktor za uspjeh. Naravno da ima neposluha na treninzima, to je normalno i očekivano od djece i tu nam roditelji trebaju dat’ ruke”, objasnio je Toni najavljujući kako će u rujnu pokušati oformiti i četvrtu kategoriju srednjoškolaca.

Pripadnost, odgovornost i strast prema nogometu, tri su riječi koje opisuju Ferijalose, vjerujemo da će svoju ljubav prema neuglednom, ali tako važnom igralištu u srcima otočne djece prenijeti na cijeli otok i šire.

“Ferijalosi nama nisu samo nogomet, mi smo prijatelji, tu smo jedni za druge kad nam je teško, imamo velike planove i nadamo se da će postati još i veći, cilj nam je napraviti nešto dobro za cijelu zajednicu”, poručio je Ivan.

 

28. travanj 2024 23:47