StoryEditorOCM
KonavleNisu propustili ‘pozdrav Suncu‘

Konavljani na tradicionalnom druženju umirovljenika Dalmacije

Piše G. B.
28. listopada 2024. - 08:48

Matica umirovljenika Općine Konavle sudjelovala je na 43. tradicionalnom susretu Matice umirovljenika Dalmacije od 21. do 23..listopada 2024..godine u Zadru, u organizaciji Zadarske županije.

U ranim jutarnjim satima krenuli su iz Konavala,najjužnije općine Lijepe naše,auto –cestom prema Zadru, gdje su smještani bili u hotelu Donat.

Domaćini su im podijelili bedževe, a nakon smještaja i ručka slijedilo je razgledavanje okoliša kompleksa hotela u Boriku i šetnja uz more..

image
Ljubica Brailo/

- Sljedećeg dana, nakon doručka, organiziran je posjet Zadru.Prošetali smo rivom do prvog odredišta, a to je moderna instalacija Pozdrav Suncu,sastavljena od 300 staklenih ploča u obliku kruga.U neposrednoj blizini su i Morske orgulje koje se protežu na 70 metara obale gdje je ugrađeno 35 cijevi koje sviraju kad je valovito more.S noge na nogu došli smo do Foruma koji je danas nezaobilazna zadarska šetnica.Tu smo posjetili crkvu sv. Donata iz 9.st.gdje se tradicionalno zbog akustičnog prostora održavaju Glazbene večeri. U blizini se nalazi samostan svete Marije formiran kao Stalna izložba crkvene umjetnosti“Zlato i srebro Zadra“čiju postavu smo s velikim zanimanjem pogledali.Do polaska autobusa šetali po lijepom sunčanom danu kamenitim ulicama Zadra. Poslije ručka odlučili smo obići i najstariji hrvatski kraljevski grad Nin.Na samom ulazu u stari grad nalazi se spomenik knezu Branimiru,a u samom gradu spomenik Grguru Ninskom..U hotelu Donat navečer je upriličena zajednička svečana večera uz pjesmu i ples.Susretu je nazočila i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske mr.Višnja Fortuna koja je pozdravila tradicionalni dalmatinski skup umirovljenika. Sljedećeg dana slijedio je povratak. Nakratko smo se zaustavili u u Metkoviću,na dogovoreni ručak.,a potom predahnuli u Stonu.Zatim smo se uputili prema našim Konavlima,.U večernjim satima stigli smo svojim kućama,prepuni neopisivih dojmova,uz pozdrave:“Bilo je lijepo,vidimo se ponovo!“ - prepričala je umirovljenica Ljubica Brailo dojmove s putovanja.

28. listopad 2024 08:48