- O Nikoj danu, kad bura rumeni obraze djeci, a prva prekala je prožela kupus raštan, kroz konavoska sela počinje se širiti prepoznatljivo skvičanje koje će potrajati iduću setemanu, ako učini vrijeme. To je vrijeme kada se kolju praci jer treba spraviti mesa za Božić, ali i ostatak zime... – bilježe detalje konavoskog kolinja na blogu Muzeja i galerija Konavala, pa se usredotočuju na pračju večeru kad se u davnini kuhala pračja juha i lešada od šije, a pekla bi se uglavnom kostoleta, pleća i umbuo uz zimsku salatu, većinom za muške iz famije...
Pravac trgovački lanci
Predsjednika Udruge Agroturizam Konavle Iva Muja pitamo što je danas ostalo od predbožićnih običaja na krajnjem jugu:
-Kolinje se više uglavnom više ne održava. Kao manifestacija nikad nije bila organizirana u Konavlima, ali ljudi su, dok su uzgajali svinje, klali place organizirano. Na Nikoj dan početkom dvanaestoga, a danas samo rijetki uzgajaju svinje pa je taj običaj gotovo pa iščeznuo. Razlozi su brojni, zato što ljudi rade na drugim poslovima, najviše u turizmu, ali i zato što je sirovina lako dostupna. Naravno, tko želi raditi kvalitetno suhomesnate proizvode mora imati i kvalitetno meso, ali i to se zna naći u Slavoniji ili kod trgovačkih lanaca kojima je manje bitna vrhunska kvaliteta.
Rezime je da neće biti posebno bučno ni krvavo u Konavlima, ali Konavljani će proizvoditi suhomesnate proizvode kao i uvijek najčešće, nadam se da će sirovina biti naša domaća – veli Mujo.
Upitan koliko se još kućanstava i gdje bavi svinjogojstvom, odgovara:
- Nema takvih, možda poneko drži jednog ili dva praca za sebe, ti su rijetki. Ima nešto takvih obitelji, ne previše, ne vodimo nikakvu statistiku o tome, možda ima Agencija za plaćanja u poljoprivredi moraju imati podatke o svinjama ali ja ne znam gotovo nikoga tko drži svinje i da će igdje biti ‘vriske’ u dvanaestom mjesecu kao kad sam ja bio mali. Za svinje tužno, a za ljude veselo, za dobar roštilj. Običaj se još kako-tako održavao do prije desetak godina, bilo je nekoliko familija s uzgojem od dvadesetak do stotinu svinja, međutim svi su,uglavnom zbog posla, odustali. Otkad je krenuo Babin kuk i druga poduzeća 29. novembra je nekad bio datum kad su se svinjske polovice već masovno počele dolaziti u Konavle, a danas to nabavljaju trgovački lanci na različitih strana nude gotovo meso za tu namjenu, većinom u svinjskim polovicama ili komadima. Mi u obitelji izrađujemo suhomesnate proizvode za vlastite potrebe - otkriva sugovornik pa najavljuje kako će i ove godine Agroturizam organizirati festu od kobasica.
Ne brine nas više šilok
- Planiramo to za 15. prosinca, upravo ovih dana nabavljamo i dogovaramo soljenje mesa za humanitarnu večeru otvaranja ovogodišnjih mirisa Božića. Počinju se paliti ognjišta, to meso treba i osušiti. Nema kolinja, ali ognjišta dime. Zbog globalnog zatopljenja nema kvalitetnog mesa bez rashladnog uređaja i hladnjača. Nije više dovoljno imati samo ognjište - poručuje Mujo, a na upit brinu li ljude izmjene južine i bure, kaže:
- Nekad se čeljad oslanjala na vremenske uvjete, ali danas nemamo kad čekati buru, nego upalimo uređaj pa se klimatski uvjeti kakve želimo brzo stvore.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....