StoryEditorOCM
KonavleKRITIKA DOMU NA GRUDI|

KATICA ANTUNOVIĆ IZ MOLUNTA: Prešutjeli su da mi muža šalju u bolnicu, od drugih sam doznala da je tamo i umro!

Piše RR
17. prosinca 2020. - 07:22
Stanje u Domu za starije i nemoćne osobe na Grudi nije tako idealno kakvim ga predstavlja ravnateljica Luce Pušić, tvrdi umirovljenica Katica Antunović iz Molunta koja se nakon teksta u Dubrovačkom vjesniku obratila redakciji s kritikama na račun dijela osoblja i ravnateljice.



- Dok je moj pokojni muž bio u domu, posjetila sam ga samo dva puta. Prijatelji i rodbina su pokojnom Cvijetu u nekoliko navrata u dom odnijeli voća i povrća te malo pršuta jer je bio šećeraš pa je morao paziti na prehranu. Kad bismo se čuli preko telefona, znao mi je reći kako u domu ima djelatnica koje su dobre i uredne, a i onih koje su nekulturne i zapostavljaju korisnike. Jednom prilikom su mi prijatelji koji su ga posjetili rekli da su se neke djelatnice na njih izderale te oduzele hranu koju su mu donijeli.

 

O muževoj smrti obavijestio moj sumještanin


Kako je potom nastupila zabrana posjeta domovima i unošenja dobara zbog pandemije korone, ja sam ga svaki dan zvala telefonom te bi mi se ponekad javio, a ponekad ne jer je bio bez noge koja mu je amputirana pa je teže dolazio do telefona. Da stvar bude još gora, požalio mi se kako su mu neke od djelatnica udaljile telefo kako se ne bi mogao javiti. Druga smjena dala bi mu aparat pa bismo se opet mogli čuti – kaže 89-godišnjakinja iz Molunta, inače majka hrvatskog branitelja, pokojnog Cvijeta Antunovića.

image
Katica Antunović iz Molunta
DV


- Nekoliko puta sam pokušala kontaktirati ravnateljicu Doma Lucu Pušić, koja na moje pozive nije odgovarala. Od 1.studenog s pokojnim mužom sam razgovarala koliko smo bili u mogućnosti te mi je jednom prilikom rekao da ima jake bolove te da je sve prijavio sestri koja je rekla da će prenijeti nadležnima. Sutra smo se ponovo čuli i požalio se kako mu nitko nije došao pomoći niti provjeriti kako je. Bila sam jako nemirna i nazvala sam ga i idući dan i od njega doznala kako mu je izmjerena tjelesna temperatura koja je bila povišena i da je dobio antibiotike.

Najviše u svemu me pogodilo što od djelatnika Doma nisam bila obaviještena apsolutno ni o čemu. Sve sam morala doznavati, ništa zapravo nisam znala niti mi je tko što javljao. Zbog svega sam kontaktirala i načelnika Općine Boža Lasića koji mi se odmah javio i rekao da će me o svemu obavijestiti iz Doma čim bude moguće – priča nam uzrujana gospođa Katica. Dodaje kako ju je u sljedećih nekoliko dana nazvao sumještanin koji je kontaktirao ravnateljicu Doma i doznao njoj nepoznati ključni podatak:
- Rekao mi je da je moj muž zbog preventivnih razloga u jutarnjim satima tog dana prebačen u Opću bolnicu Dubrovnik. Ostala sam u čudu jer me iz Doma o premjetaju nitko nije obavijestio. Nazvala sam bolnicu gdje su mi se djelatnici najnormalnije javili i rekli kad mogu zvati i dobiti informacije o zdravstvenom stanju muža koji je kasnije nažalost preminuo. O Cvijetovoj smrti me isto obavijestio moj sumještanin, a ne odgovorni iz Doma! Ravnateljica se istovremeno u Dubrovačkom hvali kako su normalno uspostavljene telefonske linije i da korisnici imaju svu potrebnu skrb i njegu – ogorčena je Katica Antunović.

- Smatram da sam bila uskraćena za važne informacije koje sam trebala dobiti jer smo uredno plaćali uslugu. Na kraju sam najviše razočarana činjenicom da nisam obaviještena apsolutno ni o čemu, zbog čega opravdano sumnjam da su se neke stvari od mene skrivale. Nakon svega sam više nego uvjerena da se i dosta drugih stvari oko Doma prešućuje, rekla nam je kroz suze umirovljenica iz Molunta.

 

Obitelj je pravodobno dobila sve informacije


Imaju li Katičine optužbe temelja, upitali smo ravnateljicu Doma za starije i nemoćne osobe Konavle, Lucu Pušić.
- Posao djelatnika Doma i moj posao od početka rada naše ustanove, a pogotovo sada u uvjetima pandemije koronavirusa prvenstveno je usmjeren na dobrobit i maksimalno očuvanje zdravlja svih naših korisnika. Sve što radimo u situaciji COVID pandemije zasniva se na smjernicama, uputama i mjerama nadležnih institucija, a to su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Stožer civilne zaštite DNŽ, HZJZ i Ministarstvo zdravstva.

image
Ravnateljica Luce Pušić
Dubrovački vjesnik /Arhiva


Nažalost, unatoč svim poduzetim, korona je ipak ušla u našu Ustanovu. U tom trenutku smo sve raspoložive snage usmjerili na zaštitu i dobrobit zdravlja naših korisnika, zajedno sa liječnicima infektolozima OB Dubrovnik i našim obiteljskim liječnicama. Slučajeve koje nismo mogli zbrinuti, usmjerili smo na daljnje liječenje u OB Dubrovnik. Istovremeno smo o tom javljali osobama koje se u našoj evidenciji vode kao kontakt osobe za obavještavanja u slučaju hitnosti.

U konkretnom slučaju osoba koja je kod nas u toj evidenciji zavedena kao osoba za kontakt je i obaviještena prilikom promjene u zdravstvenom stanju, zatim neposredno nakon dobivenog covid pozitivnog nalaza i prilikom pogoršanja zdravstvenog stanja i odluke o premještaju na daljnje liječenje u OB Dubrovnik. Stoga demantiramo tvrdnje da je obitelj Antunović bila uskraćena za informacije s naše strane – tvrdi ravnateljica Pušić.

- U prvih nekoliko dana od početka bolesti obavještavali smo samo obitelji korisnika kod kojih su nastupile promjene u zdravstvenom stanju, a sve zbog smanjenog broja osoblja, a povećanog opsega posla s Covid pozitivnim korisnicima. Međutim, nakon nekoliko dana, a kada smo dobili ispomoć 3 medicinske sestre Doma zdravlja Dubrovnik, mogli smo uspostavili telefonsku liniju i odrediti vrijeme obitelji naših korisnika mogu dobiti sve relevantne informacije o svojim najmilijima – pojasnila je Luce Pušić i napomenula da je o organizaciji i načinu rada za vrijeme covid infekcije otpočetka upoznato Upravno vijeće Doma i naš Osnivač-Općina Konavle, čiju punu podršku uživaju.
29. travanj 2024 12:05