stdClass Object ( [id] => 1195582 [title] => Županijski sud u Zagrebu poništio odluku dubrovačkog suda oko Lapadske obale iz veljače ove godine. Pašalićev zahtjev za zabranu radova ponovo ide u razmatranje [alias] => zupanijski-sud-u-zagrebu-ponistio-odluku-dubrovackog-suda-oko-lapadske-obale-iz-veljace-ove-godine-pasalicev-zahtjev-za-zabranu-radova-ponovo-ide-u-razmatranje [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Županijski sud u Zagrebu, kao sud drugog stupnja uvažio je tužbu tvrtke Laguna trade protiv Grada Dubrovnika kao investitora i izvođača, tvrtki Texo Molior i Impresa Construzioni Mentucci Aldo te je Dubrovačkom sudu vratio predmet na odlučivanje.

Naime, sutkinja toga suda Vlasti Mrzljak, poništila je prvostupanjsko rješenje Općinskog suda u Dubrovniku iz veljače ove godine kojim je odbijen zahtjev Lagune trade, odnosno Marine Frapa Dubrovnik da se zabrane radovi na proširenju Lapadske obale

- Županijski sud u Zagrebu, kao sud drugog stupnja, po sutkinji toga suda Vlasti Mrzljak, kao sucu pojedincu, u pravnoj stvari tužitelja/predlagatelja osiguranja Laguna trade d.o.o., Uvala Soline 1, Rogoznica, OIB: 18996348579, kojeg zastupaju punomoćnici Mladen Prka i Tina Škarica, odvjetnici iz Odvjetničkog društva Gajski, Grlić, Prka i partneri d.o.o. iz Zagreba, protiv 1. tuženika/protivnika osiguranja Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, Dubrovnik, OIB: 21712494719, kojeg zastupa punomoćnik Dario Obradović, odvjetnik iz Dubrovnika; 2. tuženika/protivnika osiguranja TexoMolior d.o.o., Put od Cavtata 41, Cavtat, OIB: 14447744368; i 3. tuženika/protivnika osiguranja Impresa Construzioni Mentucci Aldo s.r.l., Via marche 38, Senigallia, Italija, zbog smetanja posjeda, odlučujući o žalbi tužitelja/predlagatelja osiguranja podnesene protiv rješenja Općinskog suda u Dubrovniku, poslovni broj Psp-3/22 od 21. veljače 2022., dana 16. svibnja 2022.

 

---

image

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/
---

RIJEŠIO JE:

Uvažava se žalba tužitelja/predlagatelja osiguranja kao osnovana, ukida se rješenje Općinskog suda u Dubrovniku, poslovni broj Psp-3/22 od 21. veljače 2022. i predmet vraća sudu prvog stupnja na ponovni postupak.

O troškovima žalbenog postupka će biti odlučeno u konačnoj odluci suda prvog stupnja.

Obrazloženje 1.Rješenjem suda prvog stupnja riješeno je:

"Odbija se kao neosnovan prijedlog za određivanje privremene mjere koji

glasi:

"Radi osiguranja nenovčane tražbine tužitelja kao predlagatelja osiguranja LAGUNA TRADE d.o.o., Rogoznica (Općina Rogoznica), Uvala Soline br. 1, OIB:

18996348579, za predajom u posjed nekretnine - čestice oznake u katastarskom operatu broj 5873 k.o. Dubrovnik upisane u posjedovnom listu broj 5803, a u zemljišnim knjigama oznake broj 990/1 k.o. Gruž upisane u zk.ul. 3409 k.o Gruž, slobodne od svih stvari i osoba, a što uključuje i ne ograničava se na uklanjanje svih izvedenih građevinskih konstrukcija, građevinskih strojeva, opreme i materijala, u roku od 24 sata (slovima: dvadeset i četiri sata) od dana donošenja ovog Rješenja, određuje se:

P R I V R E M E N A M J E R A

Zabranom protivnicima osiguranja GRAD DUBROVNIK, Dubrovnik, Pod Dvorom 1, OIB: 21712494719, TEXO MOLIOR d.o.o., Cavtat, Put od Cavtata 41, OIB: 14447744368 i IMPRESA CONSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L., Italija, 60019 Senigallia, Via Marche 38 da koriste nekretninu - česticu oznake u katastarskom operatu broj 5873 k.o. Dubrovnik upisane u posjedovnom listu broj 5803, a u zemljišnim knjigama oznake broj 990/1 k.o. Gruž upisane u zk.ul. 3409 k.o. Gruž.

Oduzima se iz posjeda protivnicima osiguranja GRAD DUBROVNIK, Dubrovnik, Pod Dvorom 1, OIB: 21712494719, TEXO MOLIOR d.o.o., Cavtat, Put od Cavtata 41, OIB: 14447744368 i IMPRESA CONSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L., Italija, 60019 Senigallia, Via Marche 38 nekretnina - čestica oznake u katastarskom operatu broj 5873 k.o. Dubrovnik upisane u posjedovnom listu broj 5803, a u zemljišnim knjigama oznake broj 990/1 k.o. Gruž upisane u zk.ul. 3409 k.o Gruž, te se ista predaje u posjed tužitelju, slobodna od svih stvari i osoba protivnika osiguranja koje su protivnici osiguranja dužni ukloniti odmah po donošenju ovog Rješenja o svom trošku.

Privremena mjera ostaje na snazi najduže do proteka petnaest dana nakon nastupanja uvjeta za ovrhu temeljem odluke suda u ovom parničnom postupku.

Žalba protiv ovog rješenja ne odgađa provedbu istog.

Nalaže se protivnicima osiguranja GRAD DUBROVNIK, Dubrovnik, Pod Dvorom 1, OIB: 21712494719, TEXO MOLIOR d.o.o., Cavtat, Put od Cavtata 41, OIB: 14447744368 i IMPRESA CONSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L., Italija, 60019 Senigallia, Via Marche 38 da predlagatelju osiguranja LAGUNA TRADE d.o.o., Rogoznica (Općina Rogoznica), Uvala Soline br. 1, OIB: 18996348579, naknade trošak ovog postupka sa zateznim kamatama, po stopi iz članka 29. stavka 2. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15, 29/18) koja se određuje uvećanjem prosječne kamatne stope na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu za 3 (slovima: tri) postotna poena, tekućim na iznos parničnog troška od dana donošenja prvostupanjske presude pa do isplate, sve u roku od 8 (slovima: osam) dana, pod prijetnjom ovrhe"."

2.Protiv citiranog rješenja žali se tužitelj/predlagatelj osiguranja iz žalbenih razloga bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava s prijedlogom da ovaj sud

pobijano rješenje preinači sukladno žalbenim navodima uz naknadu troška žalbenog postupka specificiranog kao u žalbi.

3.U odgovoru na žalbu tuženici/protivnici osiguranja su osporili žalbene navode te su predložili odbiti žalbu kao neosnovanu i potvrditi pobijano rješenje uz naknadu troška sastava odgovora na žalbu.

---

image

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/
---

Žalba tužitelja/predlagatelja osiguranja je osnovana.

Drugostupanjski sud je ispitao pobijano rješenje po službenoj dužnosti temeljem odredbe čl. 365. st. 2. Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", broj: 53/91, 91/92, 112/99, 88/01, 117/03, 88/05, 2/07, 84/08, 96/08, 123/08, 57/11, 25/13, 89/14 i

70/19– dalje: ZPP) te je utvrdio da je sud prvog stupnja počinio bitnu povredu odredaba postupka iz čl. 354. st. 2. t. 11. ZPP na koju ukazuje žalitelj jer su u obrazloženju istog izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su navedeni nejasni su i ne razumljivi, slijedom čega istu nije moguće ispitati, pa je i materijalno pravo pogrešno primijenjeno.

Naime, sud prvog stupnja je pobijanim rješenjem odbio kao neosnovan prijedlog za određivanje privremene mjere sadržaja kao u izreci radi osiguranja nenovčane tražbine uz obrazloženje da tužitelj/predlagatelj osiguranja nije učinio vjerojatnim postojanje pretpostavki za određivanje privremene mjere propisanih odredbom čl.

346. i 347. Ovršnog zakona ("Narodne novine", broj: 112/12, 25/13, 93/14, 55/16 i 73/17- dalje: OZ) i to, kako opće pretpostavke (vjerojatnost postojanja nenovčane tražbine), tako i posebnih pretpostavki (vjerojatnost opasnosti da bi bez takve mjere protivnik osiguranja spriječio ili znatno otežao ostvarenje svoje tražbine).

Razlozi suda prvog stupnja ne mogu se za sada prihvatiti.

Odredbom čl. 346. OZ propisano je da se radi osiguranja nenovčane tražbine može odrediti privremena mjera ako predlagatelj osiguranja učini vjerojatnim postojanje svoje tražbine i opasnost da bi bez takve mjere protivnik osiguranja spriječio ili znatno otežao ostvarenje tražbine, osobito time što bi promijenio postojeće stanje stvari ili ako učini vjerojatnim da je mjera potrebna radi sprečavanja nasilja ili nastanka nenadoknadive štete koja prijeti.

Odredbom čl. 347. OZ propisano je da se radi osiguranja nenovčanih tražbina može se odrediti svaka mjera kojom se postiže svrha takva osiguranja, da sud može odrediti mjeru kojim će se privremeno urediti sporni odnos ako je to nužno radi sprječavanja nastanka nenadoknadive ili teško nadoknadive štete, nasilja ili ako je iz drugih važnih razloga to potrebno radi osiguranja pravnoga reda.

Suprotno zaključku suda prvog stupnja, ne može se prihvatiti kao ispravno utvrđenje da tužitelj/predlagatelj osiguranja nije učinio vjerojatnim postojanje svoje nenovčane tražbine jer suprotno proizlazi iz navoda tužbe koju je podnio radi smetanja posjeda, a da se tužitelj/predlagatelj osiguranja nalazio u posjedu nekretnine naznačene u prijedlogu za određivanje privremene mjere proizlazi iz sadržaja Ugovora o koncesiji od 1. srpnja 2015. (list 12-26 spisa).

Točno je da uz vjerojatnost postojanja nenovčane tražbine, kumulativno mora biti ispunjen i uvjet da postoji opasnost da bi bez određivanje ove mjere tužitelj/predlagatelj osiguranja bio onemogućen (potpuno isključen ili bitno ograničen) u dotadašnjem korištenju nekretnine naznačene u prijedlogu.

Pri tome vjerojatnost trpljenja nenadoknadive ili teško nadoknadive štete, nasilja ili sprječavanja, odnosno onemogućavanja ostvarenja tražbine treba biti objektivizirana uvjerljivim, životnim i logičnim činjenicama i okolnostima koje omogućavaju provjerljivost pretpostavke vjerojatnosti, a tužitelj/predlagatelj osiguranja je u tužbi i prijedlogu za određivanje privremene mjere naznačio dokaze i priložio isprave na temelju kojih je moguće provjeriti pretpostavku vjerojatnosti.

Sud prvog stupnja u razlozima pobijane odluke navodi kako je tužitelj/predlagatelj osiguranja samo paušalno naveo da zbog radova tuženika/protivnika osiguranja neće moći izvršavati Ugovor o koncesiji, iako je tužitelj/predlagatelj osiguranja naveo da će trpjeti nenadoknadivu štetu time što se stanje nekretnine zbog radova tuženika/protivnika osiguranja mijenja iz dana u dan, a uslijed čega tužitelj/predlagatelj osiguranja neće biti u mogućnosti izvršavati svoje obveze iz Ugovora, s time da se pozvao i na sadržaj dva javnobilježnička zapisnika i to od 17. siječnja 2022. (list 62-78 spisa) te predložio uvid u predmetnu dokumentaciju, a sud prvog stupnja o istima nije dao nikakve razloge, čime je počinio bitnu povredu odredaba parničnog postupka iz čl. 354. st. 2. t. 11. ZPP.

Slijedom navedenoga je na temelju odredbe čl. 380. t. 3. ZPP valjalo uvažiti žalbu tužitelja/predlagatelja osiguranja kao osnovanu, ukinuti pobijano rješenje i predmet vratiti sudu prvog stupnja na ponovni postupak u kojem će otkloniti nepravilnosti koje su dovele do bitne povrede odredaba postupka na koje je ukazano ovom odlukom u odnosu na vjerojatnost postojanja opće pretpostavke za određivanje privremene mjere (vjerojatnost postojanja nenovčane tražbine), kao i vjerojatnost postojanja pretpostavke nenadoknadive štete, nakon čega će donijeti novu i na zakonu osnovanu odluku koju će valjano obrazložiti.

Također se sudu skreće pozornost na sadržaj prijedloga za određivanje privremene mjere u t. II (oduzimanje posjeda te predaju posjeda tužitelju/predlagatelju osiguranja slobodnu od svih stvari i osoba) jer sadržaj takvog prijedloga konzumira sadržaj tužbenog zahtjeva, što nije dopušteno.

Stoga je odlučeno kao u t. I izreke ovog rješenja.

Odluka o trošku žalbenog postupka temelji se na odredbi čl. 166. st. 3. ZPP, slijedom čega je odlučeno kao u t. II izreke ovog rješenja - stoji u odluci koju je 16. svibnja ove godine potpisla sutkinja Vlasta Mrzljak

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVE KOMPLIKACIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVE KOMPLIKACIJE 2 0 10764 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-25 14:39:30 [created_by] => 3099 [created_by_alias] => dv [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-25 14:47:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-25 14:47:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 123 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/25\/21095496.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/21267110.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/21267104.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Gdu\/","Gdu\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

LAPADSKA OBALA<\/p>","

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna<\/p>","

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x899","hd_21095496_1920.jpg":"1920x1080","k_21095496_1280.jpg":"1280x1280","k_21095496_1024.jpg":"1024x1024","k_21095496_640.jpg":"640x640","k_21095496_480.jpg":"480x480","k_21095496_340.jpg":"340x340","k_21095496_220.jpg":"220x220","o_21095496_1280.jpg":"1280x719","o_21095496_1024.jpg":"1024x575","o_21095496_640.jpg":"640x359","o_21095496_480.jpg":"480x269","o_21095496_340.jpg":"340x191","o_21095496_220.jpg":"220x123","h_21095496_1280.jpg":"1280x854","h_21095496_1024.jpg":"1024x683","h_21095496_640.jpg":"640x427","h_21095496_480.jpg":"480x320","h_21095496_340.jpg":"340x227","h_21095496_220.jpg":"220x147","pp_21095496_1280.jpg":"1006x1280","pp_21095496_1024.jpg":"805x1024","pp_21095496_640.jpg":"503x640","pp_21095496_480.jpg":"377x480","pp_21095496_340.jpg":"267x340","pp_21095496_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x802","hd_21267110_1920.jpg":"1920x1080","k_21267110_1280.jpg":"1280x1280","k_21267110_1024.jpg":"1024x1024","k_21267110_640.jpg":"640x640","k_21267110_480.jpg":"480x480","k_21267110_340.jpg":"340x340","k_21267110_220.jpg":"220x220","o_21267110_1280.jpg":"1280x855","o_21267110_1024.jpg":"1024x684","o_21267110_640.jpg":"640x427","o_21267110_480.jpg":"480x320","o_21267110_340.jpg":"340x227","o_21267110_220.jpg":"220x147","h_21267110_1280.jpg":"1280x854","h_21267110_1024.jpg":"1024x683","h_21267110_640.jpg":"640x427","h_21267110_480.jpg":"480x320","h_21267110_340.jpg":"340x227","h_21267110_220.jpg":"220x147","pp_21267110_1280.jpg":"1006x1280","pp_21267110_1024.jpg":"805x1024","pp_21267110_640.jpg":"503x640","pp_21267110_480.jpg":"377x480","pp_21267110_340.jpg":"267x340","pp_21267110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x720","hd_21267104_1920.jpg":"1920x1080","k_21267104_1280.jpg":"1280x1280","k_21267104_1024.jpg":"1024x1024","k_21267104_640.jpg":"640x640","k_21267104_480.jpg":"480x480","k_21267104_340.jpg":"340x340","k_21267104_220.jpg":"220x220","o_21267104_1280.jpg":"1280x720","o_21267104_1024.jpg":"1024x576","o_21267104_640.jpg":"640x360","o_21267104_480.jpg":"480x270","o_21267104_340.jpg":"340x191","o_21267104_220.jpg":"220x123","h_21267104_1280.jpg":"1280x854","h_21267104_1024.jpg":"1024x683","h_21267104_640.jpg":"640x427","h_21267104_480.jpg":"480x320","h_21267104_340.jpg":"340x227","h_21267104_220.jpg":"220x147","pp_21267104_1280.jpg":"1006x1280","pp_21267104_1024.jpg":"805x1024","pp_21267104_640.jpg":"503x640","pp_21267104_480.jpg":"377x480","pp_21267104_340.jpg":"267x340","pp_21267104_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7483921 Threads: 6 Questions: 1537397511 Slow queries: 4676725 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110843748 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/zupanijski-sud-u-zagrebu-ponistio-odluku-dubrovackog-suda-oko-lapadske-obale-iz-veljace-ove-godine-pasalicev-zahtjev-za-zabranu-radova-ponovo-ide-u-razmatranje-1195582 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/zupanijski-sud-u-zagrebu-ponistio-odluku-dubrovackog-suda-oko-lapadske-obale-iz-veljace-ove-godine-pasalicev-zahtjev-za-zabranu-radova-ponovo-ide-u-razmatranje-1195582?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 269829 [name] => Lapadska obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lapadska-obala [link] => /tag/lapadska-obala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663456 [name] => Marina Frapa Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-17 13:20:22 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-frapa-dubrovnik [link] => /tag/marina-frapa-dubrovnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 345525 [name] => GRAD DUBROVIK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-dubrovik [link] => /tag/grad-dubrovik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 354914 [name] => Županijski sud Zagreb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zupanijski-sud-zagreb [link] => /tag/zupanijski-sud-zagreb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVE KOMPLIKACIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Županijski sud u Zagrebu poništio odluku dubrovačkog suda oko Lapadske obale iz veljače ove godine. Pašalićev zahtjev za zabranu radova ponovo ide u razmatranje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3099 [name] => Anton Hauswitchka [username] => anton-hauswitchka [email] => anton-hauswitchka@sd.hr [password] => $2y$10$Bq0Up/FhqIqjZ0w3hyScJu4Zpg25hBTrGL4.JYnzT14TzWzvWfoQW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2021-06-14 11:20:03 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anton-hauswitchka-3099 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1617 [gender] => m [description] => [image] => 1617.jpg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1617.jpg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/21095496.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

LAPADSKA OBALA

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/21095496.jpg [title] =>

LAPADSKA OBALA

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/21267110.jpg [title] =>

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/21267104.jpg [title] =>

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Županijski sud u Zagrebu, kao sud drugog stupnja uvažio je tužbu tvrtke Laguna trade protiv Grada Dubrovnika kao investitora i izvođača, tvrtki Texo Molior i Impresa Construzioni Mentucci Aldo te je Dubrovačkom sudu vratio predmet na odlučivanje.

Naime, sutkinja toga suda Vlasti Mrzljak, poništila je prvostupanjsko rješenje Općinskog suda u Dubrovniku iz veljače ove godine kojim je odbijen zahtjev Lagune trade, odnosno Marine Frapa Dubrovnik da se zabrane radovi na proširenju Lapadske obale

- Županijski sud u Zagrebu, kao sud drugog stupnja, po sutkinji toga suda Vlasti Mrzljak, kao sucu pojedincu, u pravnoj stvari tužitelja/predlagatelja osiguranja Laguna trade d.o.o., Uvala Soline 1, Rogoznica, OIB: 18996348579, kojeg zastupaju punomoćnici Mladen Prka i Tina Škarica, odvjetnici iz Odvjetničkog društva Gajski, Grlić, Prka i partneri d.o.o. iz Zagreba, protiv 1. tuženika/protivnika osiguranja Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, Dubrovnik, OIB: 21712494719, kojeg zastupa punomoćnik Dario Obradović, odvjetnik iz Dubrovnika; 2. tuženika/protivnika osiguranja TexoMolior d.o.o., Put od Cavtata 41, Cavtat, OIB: 14447744368; i 3. tuženika/protivnika osiguranja Impresa Construzioni Mentucci Aldo s.r.l., Via marche 38, Senigallia, Italija, zbog smetanja posjeda, odlučujući o žalbi tužitelja/predlagatelja osiguranja podnesene protiv rješenja Općinskog suda u Dubrovniku, poslovni broj Psp-3/22 od 21. veljače 2022., dana 16. svibnja 2022.

 

---

image

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/
---

RIJEŠIO JE:

Uvažava se žalba tužitelja/predlagatelja osiguranja kao osnovana, ukida se rješenje Općinskog suda u Dubrovniku, poslovni broj Psp-3/22 od 21. veljače 2022. i predmet vraća sudu prvog stupnja na ponovni postupak.

O troškovima žalbenog postupka će biti odlučeno u konačnoj odluci suda prvog stupnja.

Obrazloženje 1.Rješenjem suda prvog stupnja riješeno je:

"Odbija se kao neosnovan prijedlog za određivanje privremene mjere koji

glasi:

"Radi osiguranja nenovčane tražbine tužitelja kao predlagatelja osiguranja LAGUNA TRADE d.o.o., Rogoznica (Općina Rogoznica), Uvala Soline br. 1, OIB:

18996348579, za predajom u posjed nekretnine - čestice oznake u katastarskom operatu broj 5873 k.o. Dubrovnik upisane u posjedovnom listu broj 5803, a u zemljišnim knjigama oznake broj 990/1 k.o. Gruž upisane u zk.ul. 3409 k.o Gruž, slobodne od svih stvari i osoba, a što uključuje i ne ograničava se na uklanjanje svih izvedenih građevinskih konstrukcija, građevinskih strojeva, opreme i materijala, u roku od 24 sata (slovima: dvadeset i četiri sata) od dana donošenja ovog Rješenja, određuje se:

P R I V R E M E N A M J E R A

Zabranom protivnicima osiguranja GRAD DUBROVNIK, Dubrovnik, Pod Dvorom 1, OIB: 21712494719, TEXO MOLIOR d.o.o., Cavtat, Put od Cavtata 41, OIB: 14447744368 i IMPRESA CONSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L., Italija, 60019 Senigallia, Via Marche 38 da koriste nekretninu - česticu oznake u katastarskom operatu broj 5873 k.o. Dubrovnik upisane u posjedovnom listu broj 5803, a u zemljišnim knjigama oznake broj 990/1 k.o. Gruž upisane u zk.ul. 3409 k.o. Gruž.

Oduzima se iz posjeda protivnicima osiguranja GRAD DUBROVNIK, Dubrovnik, Pod Dvorom 1, OIB: 21712494719, TEXO MOLIOR d.o.o., Cavtat, Put od Cavtata 41, OIB: 14447744368 i IMPRESA CONSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L., Italija, 60019 Senigallia, Via Marche 38 nekretnina - čestica oznake u katastarskom operatu broj 5873 k.o. Dubrovnik upisane u posjedovnom listu broj 5803, a u zemljišnim knjigama oznake broj 990/1 k.o. Gruž upisane u zk.ul. 3409 k.o Gruž, te se ista predaje u posjed tužitelju, slobodna od svih stvari i osoba protivnika osiguranja koje su protivnici osiguranja dužni ukloniti odmah po donošenju ovog Rješenja o svom trošku.

Privremena mjera ostaje na snazi najduže do proteka petnaest dana nakon nastupanja uvjeta za ovrhu temeljem odluke suda u ovom parničnom postupku.

Žalba protiv ovog rješenja ne odgađa provedbu istog.

Nalaže se protivnicima osiguranja GRAD DUBROVNIK, Dubrovnik, Pod Dvorom 1, OIB: 21712494719, TEXO MOLIOR d.o.o., Cavtat, Put od Cavtata 41, OIB: 14447744368 i IMPRESA CONSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L., Italija, 60019 Senigallia, Via Marche 38 da predlagatelju osiguranja LAGUNA TRADE d.o.o., Rogoznica (Općina Rogoznica), Uvala Soline br. 1, OIB: 18996348579, naknade trošak ovog postupka sa zateznim kamatama, po stopi iz članka 29. stavka 2. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15, 29/18) koja se određuje uvećanjem prosječne kamatne stope na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu za 3 (slovima: tri) postotna poena, tekućim na iznos parničnog troška od dana donošenja prvostupanjske presude pa do isplate, sve u roku od 8 (slovima: osam) dana, pod prijetnjom ovrhe"."

2.Protiv citiranog rješenja žali se tužitelj/predlagatelj osiguranja iz žalbenih razloga bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava s prijedlogom da ovaj sud

pobijano rješenje preinači sukladno žalbenim navodima uz naknadu troška žalbenog postupka specificiranog kao u žalbi.

3.U odgovoru na žalbu tuženici/protivnici osiguranja su osporili žalbene navode te su predložili odbiti žalbu kao neosnovanu i potvrditi pobijano rješenje uz naknadu troška sastava odgovora na žalbu.

---

image

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/
---

Žalba tužitelja/predlagatelja osiguranja je osnovana.

Drugostupanjski sud je ispitao pobijano rješenje po službenoj dužnosti temeljem odredbe čl. 365. st. 2. Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", broj: 53/91, 91/92, 112/99, 88/01, 117/03, 88/05, 2/07, 84/08, 96/08, 123/08, 57/11, 25/13, 89/14 i

70/19– dalje: ZPP) te je utvrdio da je sud prvog stupnja počinio bitnu povredu odredaba postupka iz čl. 354. st. 2. t. 11. ZPP na koju ukazuje žalitelj jer su u obrazloženju istog izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su navedeni nejasni su i ne razumljivi, slijedom čega istu nije moguće ispitati, pa je i materijalno pravo pogrešno primijenjeno.

Naime, sud prvog stupnja je pobijanim rješenjem odbio kao neosnovan prijedlog za određivanje privremene mjere sadržaja kao u izreci radi osiguranja nenovčane tražbine uz obrazloženje da tužitelj/predlagatelj osiguranja nije učinio vjerojatnim postojanje pretpostavki za određivanje privremene mjere propisanih odredbom čl.

346. i 347. Ovršnog zakona ("Narodne novine", broj: 112/12, 25/13, 93/14, 55/16 i 73/17- dalje: OZ) i to, kako opće pretpostavke (vjerojatnost postojanja nenovčane tražbine), tako i posebnih pretpostavki (vjerojatnost opasnosti da bi bez takve mjere protivnik osiguranja spriječio ili znatno otežao ostvarenje svoje tražbine).

Razlozi suda prvog stupnja ne mogu se za sada prihvatiti.

Odredbom čl. 346. OZ propisano je da se radi osiguranja nenovčane tražbine može odrediti privremena mjera ako predlagatelj osiguranja učini vjerojatnim postojanje svoje tražbine i opasnost da bi bez takve mjere protivnik osiguranja spriječio ili znatno otežao ostvarenje tražbine, osobito time što bi promijenio postojeće stanje stvari ili ako učini vjerojatnim da je mjera potrebna radi sprečavanja nasilja ili nastanka nenadoknadive štete koja prijeti.

Odredbom čl. 347. OZ propisano je da se radi osiguranja nenovčanih tražbina može se odrediti svaka mjera kojom se postiže svrha takva osiguranja, da sud može odrediti mjeru kojim će se privremeno urediti sporni odnos ako je to nužno radi sprječavanja nastanka nenadoknadive ili teško nadoknadive štete, nasilja ili ako je iz drugih važnih razloga to potrebno radi osiguranja pravnoga reda.

Suprotno zaključku suda prvog stupnja, ne može se prihvatiti kao ispravno utvrđenje da tužitelj/predlagatelj osiguranja nije učinio vjerojatnim postojanje svoje nenovčane tražbine jer suprotno proizlazi iz navoda tužbe koju je podnio radi smetanja posjeda, a da se tužitelj/predlagatelj osiguranja nalazio u posjedu nekretnine naznačene u prijedlogu za određivanje privremene mjere proizlazi iz sadržaja Ugovora o koncesiji od 1. srpnja 2015. (list 12-26 spisa).

Točno je da uz vjerojatnost postojanja nenovčane tražbine, kumulativno mora biti ispunjen i uvjet da postoji opasnost da bi bez određivanje ove mjere tužitelj/predlagatelj osiguranja bio onemogućen (potpuno isključen ili bitno ograničen) u dotadašnjem korištenju nekretnine naznačene u prijedlogu.

Pri tome vjerojatnost trpljenja nenadoknadive ili teško nadoknadive štete, nasilja ili sprječavanja, odnosno onemogućavanja ostvarenja tražbine treba biti objektivizirana uvjerljivim, životnim i logičnim činjenicama i okolnostima koje omogućavaju provjerljivost pretpostavke vjerojatnosti, a tužitelj/predlagatelj osiguranja je u tužbi i prijedlogu za određivanje privremene mjere naznačio dokaze i priložio isprave na temelju kojih je moguće provjeriti pretpostavku vjerojatnosti.

Sud prvog stupnja u razlozima pobijane odluke navodi kako je tužitelj/predlagatelj osiguranja samo paušalno naveo da zbog radova tuženika/protivnika osiguranja neće moći izvršavati Ugovor o koncesiji, iako je tužitelj/predlagatelj osiguranja naveo da će trpjeti nenadoknadivu štetu time što se stanje nekretnine zbog radova tuženika/protivnika osiguranja mijenja iz dana u dan, a uslijed čega tužitelj/predlagatelj osiguranja neće biti u mogućnosti izvršavati svoje obveze iz Ugovora, s time da se pozvao i na sadržaj dva javnobilježnička zapisnika i to od 17. siječnja 2022. (list 62-78 spisa) te predložio uvid u predmetnu dokumentaciju, a sud prvog stupnja o istima nije dao nikakve razloge, čime je počinio bitnu povredu odredaba parničnog postupka iz čl. 354. st. 2. t. 11. ZPP.

Slijedom navedenoga je na temelju odredbe čl. 380. t. 3. ZPP valjalo uvažiti žalbu tužitelja/predlagatelja osiguranja kao osnovanu, ukinuti pobijano rješenje i predmet vratiti sudu prvog stupnja na ponovni postupak u kojem će otkloniti nepravilnosti koje su dovele do bitne povrede odredaba postupka na koje je ukazano ovom odlukom u odnosu na vjerojatnost postojanja opće pretpostavke za određivanje privremene mjere (vjerojatnost postojanja nenovčane tražbine), kao i vjerojatnost postojanja pretpostavke nenadoknadive štete, nakon čega će donijeti novu i na zakonu osnovanu odluku koju će valjano obrazložiti.

Također se sudu skreće pozornost na sadržaj prijedloga za određivanje privremene mjere u t. II (oduzimanje posjeda te predaju posjeda tužitelju/predlagatelju osiguranja slobodnu od svih stvari i osoba) jer sadržaj takvog prijedloga konzumira sadržaj tužbenog zahtjeva, što nije dopušteno.

Stoga je odlučeno kao u t. I izreke ovog rješenja.

Odluka o trošku žalbenog postupka temelji se na odredbi čl. 166. st. 3. ZPP, slijedom čega je odlučeno kao u t. II izreke ovog rješenja - stoji u odluci koju je 16. svibnja ove godine potpisla sutkinja Vlasta Mrzljak

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Gdu/ Gdu/

LAPADSKA OBALA

Gdu/

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/zupanijski-sud-u-zagrebu-ponistio-odluku-dubrovackog-suda-oko-lapadske-obale-iz-veljace-ove-godine-pasalicev-zahtjev-za-zabranu-radova-ponovo-ide-u-razmatranje-1195582 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e42bb88b1cc187ba968243aafc93513041a1277 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDupanijski+sud+u+Zagrebu+poni%C5%A1tio+odluku+dubrova%C4%8Dkog+suda+oko+Lapadske+obale+iz+velja%C4%8De+ove+godine.+Pa%C5%A1ali%C4%87ev+zahtjev+za+zabranu+radova+ponovo+ide+u+razmatranje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fzupanijski-sud-u-zagrebu-ponistio-odluku-dubrovackog-suda-oko-lapadske-obale-iz-veljace-ove-godine-pasalicev-zahtjev-za-zabranu-radova-ponovo-ide-u-razmatranje-1195582 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fzupanijski-sud-u-zagrebu-ponistio-odluku-dubrovackog-suda-oko-lapadske-obale-iz-veljace-ove-godine-pasalicev-zahtjev-za-zabranu-radova-ponovo-ide-u-razmatranje-1195582 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVE KOMPLIKACIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikNOVE KOMPLIKACIJE

Županijski sud u Zagrebu poništio odluku dubrovačkog suda oko Lapadske obale iz veljače ove godine. Pašalićev zahtjev za zabranu radova ponovo ide u razmatranje

Piše dv
25. svibnja 2022. - 16:47

Županijski sud u Zagrebu, kao sud drugog stupnja uvažio je tužbu tvrtke Laguna trade protiv Grada Dubrovnika kao investitora i izvođača, tvrtki Texo Molior i Impresa Construzioni Mentucci Aldo te je Dubrovačkom sudu vratio predmet na odlučivanje.

Naime, sutkinja toga suda Vlasti Mrzljak, poništila je prvostupanjsko rješenje Općinskog suda u Dubrovniku iz veljače ove godine kojim je odbijen zahtjev Lagune trade, odnosno Marine Frapa Dubrovnik da se zabrane radovi na proširenju Lapadske obale

- Županijski sud u Zagrebu, kao sud drugog stupnja, po sutkinji toga suda Vlasti Mrzljak, kao sucu pojedincu, u pravnoj stvari tužitelja/predlagatelja osiguranja Laguna trade d.o.o., Uvala Soline 1, Rogoznica, OIB: 18996348579, kojeg zastupaju punomoćnici Mladen Prka i Tina Škarica, odvjetnici iz Odvjetničkog društva Gajski, Grlić, Prka i partneri d.o.o. iz Zagreba, protiv 1. tuženika/protivnika osiguranja Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, Dubrovnik, OIB: 21712494719, kojeg zastupa punomoćnik Dario Obradović, odvjetnik iz Dubrovnika; 2. tuženika/protivnika osiguranja TexoMolior d.o.o., Put od Cavtata 41, Cavtat, OIB: 14447744368; i 3. tuženika/protivnika osiguranja Impresa Construzioni Mentucci Aldo s.r.l., Via marche 38, Senigallia, Italija, zbog smetanja posjeda, odlučujući o žalbi tužitelja/predlagatelja osiguranja podnesene protiv rješenja Općinskog suda u Dubrovniku, poslovni broj Psp-3/22 od 21. veljače 2022., dana 16. svibnja 2022.

 

image

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/

RIJEŠIO JE:

Uvažava se žalba tužitelja/predlagatelja osiguranja kao osnovana, ukida se rješenje Općinskog suda u Dubrovniku, poslovni broj Psp-3/22 od 21. veljače 2022. i predmet vraća sudu prvog stupnja na ponovni postupak.

O troškovima žalbenog postupka će biti odlučeno u konačnoj odluci suda prvog stupnja.

Obrazloženje 1.Rješenjem suda prvog stupnja riješeno je:

"Odbija se kao neosnovan prijedlog za određivanje privremene mjere koji

glasi:

"Radi osiguranja nenovčane tražbine tužitelja kao predlagatelja osiguranja LAGUNA TRADE d.o.o., Rogoznica (Općina Rogoznica), Uvala Soline br. 1, OIB:

18996348579, za predajom u posjed nekretnine - čestice oznake u katastarskom operatu broj 5873 k.o. Dubrovnik upisane u posjedovnom listu broj 5803, a u zemljišnim knjigama oznake broj 990/1 k.o. Gruž upisane u zk.ul. 3409 k.o Gruž, slobodne od svih stvari i osoba, a što uključuje i ne ograničava se na uklanjanje svih izvedenih građevinskih konstrukcija, građevinskih strojeva, opreme i materijala, u roku od 24 sata (slovima: dvadeset i četiri sata) od dana donošenja ovog Rješenja, određuje se:

P R I V R E M E N A M J E R A

Zabranom protivnicima osiguranja GRAD DUBROVNIK, Dubrovnik, Pod Dvorom 1, OIB: 21712494719, TEXO MOLIOR d.o.o., Cavtat, Put od Cavtata 41, OIB: 14447744368 i IMPRESA CONSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L., Italija, 60019 Senigallia, Via Marche 38 da koriste nekretninu - česticu oznake u katastarskom operatu broj 5873 k.o. Dubrovnik upisane u posjedovnom listu broj 5803, a u zemljišnim knjigama oznake broj 990/1 k.o. Gruž upisane u zk.ul. 3409 k.o. Gruž.

Oduzima se iz posjeda protivnicima osiguranja GRAD DUBROVNIK, Dubrovnik, Pod Dvorom 1, OIB: 21712494719, TEXO MOLIOR d.o.o., Cavtat, Put od Cavtata 41, OIB: 14447744368 i IMPRESA CONSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L., Italija, 60019 Senigallia, Via Marche 38 nekretnina - čestica oznake u katastarskom operatu broj 5873 k.o. Dubrovnik upisane u posjedovnom listu broj 5803, a u zemljišnim knjigama oznake broj 990/1 k.o. Gruž upisane u zk.ul. 3409 k.o Gruž, te se ista predaje u posjed tužitelju, slobodna od svih stvari i osoba protivnika osiguranja koje su protivnici osiguranja dužni ukloniti odmah po donošenju ovog Rješenja o svom trošku.

Privremena mjera ostaje na snazi najduže do proteka petnaest dana nakon nastupanja uvjeta za ovrhu temeljem odluke suda u ovom parničnom postupku.

Žalba protiv ovog rješenja ne odgađa provedbu istog.

Nalaže se protivnicima osiguranja GRAD DUBROVNIK, Dubrovnik, Pod Dvorom 1, OIB: 21712494719, TEXO MOLIOR d.o.o., Cavtat, Put od Cavtata 41, OIB: 14447744368 i IMPRESA CONSTRUZIONI MENTUCCI ALDO S.R.L., Italija, 60019 Senigallia, Via Marche 38 da predlagatelju osiguranja LAGUNA TRADE d.o.o., Rogoznica (Općina Rogoznica), Uvala Soline br. 1, OIB: 18996348579, naknade trošak ovog postupka sa zateznim kamatama, po stopi iz članka 29. stavka 2. Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15, 29/18) koja se određuje uvećanjem prosječne kamatne stope na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu za 3 (slovima: tri) postotna poena, tekućim na iznos parničnog troška od dana donošenja prvostupanjske presude pa do isplate, sve u roku od 8 (slovima: osam) dana, pod prijetnjom ovrhe"."

2.Protiv citiranog rješenja žali se tužitelj/predlagatelj osiguranja iz žalbenih razloga bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava s prijedlogom da ovaj sud

pobijano rješenje preinači sukladno žalbenim navodima uz naknadu troška žalbenog postupka specificiranog kao u žalbi.

3.U odgovoru na žalbu tuženici/protivnici osiguranja su osporili žalbene navode te su predložili odbiti žalbu kao neosnovanu i potvrditi pobijano rješenje uz naknadu troška sastava odgovora na žalbu.

image

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/

Žalba tužitelja/predlagatelja osiguranja je osnovana.

Drugostupanjski sud je ispitao pobijano rješenje po službenoj dužnosti temeljem odredbe čl. 365. st. 2. Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", broj: 53/91, 91/92, 112/99, 88/01, 117/03, 88/05, 2/07, 84/08, 96/08, 123/08, 57/11, 25/13, 89/14 i

70/19– dalje: ZPP) te je utvrdio da je sud prvog stupnja počinio bitnu povredu odredaba postupka iz čl. 354. st. 2. t. 11. ZPP na koju ukazuje žalitelj jer su u obrazloženju istog izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su navedeni nejasni su i ne razumljivi, slijedom čega istu nije moguće ispitati, pa je i materijalno pravo pogrešno primijenjeno.

Naime, sud prvog stupnja je pobijanim rješenjem odbio kao neosnovan prijedlog za određivanje privremene mjere sadržaja kao u izreci radi osiguranja nenovčane tražbine uz obrazloženje da tužitelj/predlagatelj osiguranja nije učinio vjerojatnim postojanje pretpostavki za određivanje privremene mjere propisanih odredbom čl.

346. i 347. Ovršnog zakona ("Narodne novine", broj: 112/12, 25/13, 93/14, 55/16 i 73/17- dalje: OZ) i to, kako opće pretpostavke (vjerojatnost postojanja nenovčane tražbine), tako i posebnih pretpostavki (vjerojatnost opasnosti da bi bez takve mjere protivnik osiguranja spriječio ili znatno otežao ostvarenje svoje tražbine).

Razlozi suda prvog stupnja ne mogu se za sada prihvatiti.

Odredbom čl. 346. OZ propisano je da se radi osiguranja nenovčane tražbine može odrediti privremena mjera ako predlagatelj osiguranja učini vjerojatnim postojanje svoje tražbine i opasnost da bi bez takve mjere protivnik osiguranja spriječio ili znatno otežao ostvarenje tražbine, osobito time što bi promijenio postojeće stanje stvari ili ako učini vjerojatnim da je mjera potrebna radi sprečavanja nasilja ili nastanka nenadoknadive štete koja prijeti.

Odredbom čl. 347. OZ propisano je da se radi osiguranja nenovčanih tražbina može se odrediti svaka mjera kojom se postiže svrha takva osiguranja, da sud može odrediti mjeru kojim će se privremeno urediti sporni odnos ako je to nužno radi sprječavanja nastanka nenadoknadive ili teško nadoknadive štete, nasilja ili ako je iz drugih važnih razloga to potrebno radi osiguranja pravnoga reda.

Suprotno zaključku suda prvog stupnja, ne može se prihvatiti kao ispravno utvrđenje da tužitelj/predlagatelj osiguranja nije učinio vjerojatnim postojanje svoje nenovčane tražbine jer suprotno proizlazi iz navoda tužbe koju je podnio radi smetanja posjeda, a da se tužitelj/predlagatelj osiguranja nalazio u posjedu nekretnine naznačene u prijedlogu za određivanje privremene mjere proizlazi iz sadržaja Ugovora o koncesiji od 1. srpnja 2015. (list 12-26 spisa).

Točno je da uz vjerojatnost postojanja nenovčane tražbine, kumulativno mora biti ispunjen i uvjet da postoji opasnost da bi bez određivanje ove mjere tužitelj/predlagatelj osiguranja bio onemogućen (potpuno isključen ili bitno ograničen) u dotadašnjem korištenju nekretnine naznačene u prijedlogu.

Pri tome vjerojatnost trpljenja nenadoknadive ili teško nadoknadive štete, nasilja ili sprječavanja, odnosno onemogućavanja ostvarenja tražbine treba biti objektivizirana uvjerljivim, životnim i logičnim činjenicama i okolnostima koje omogućavaju provjerljivost pretpostavke vjerojatnosti, a tužitelj/predlagatelj osiguranja je u tužbi i prijedlogu za određivanje privremene mjere naznačio dokaze i priložio isprave na temelju kojih je moguće provjeriti pretpostavku vjerojatnosti.

Sud prvog stupnja u razlozima pobijane odluke navodi kako je tužitelj/predlagatelj osiguranja samo paušalno naveo da zbog radova tuženika/protivnika osiguranja neće moći izvršavati Ugovor o koncesiji, iako je tužitelj/predlagatelj osiguranja naveo da će trpjeti nenadoknadivu štetu time što se stanje nekretnine zbog radova tuženika/protivnika osiguranja mijenja iz dana u dan, a uslijed čega tužitelj/predlagatelj osiguranja neće biti u mogućnosti izvršavati svoje obveze iz Ugovora, s time da se pozvao i na sadržaj dva javnobilježnička zapisnika i to od 17. siječnja 2022. (list 62-78 spisa) te predložio uvid u predmetnu dokumentaciju, a sud prvog stupnja o istima nije dao nikakve razloge, čime je počinio bitnu povredu odredaba parničnog postupka iz čl. 354. st. 2. t. 11. ZPP.

Slijedom navedenoga je na temelju odredbe čl. 380. t. 3. ZPP valjalo uvažiti žalbu tužitelja/predlagatelja osiguranja kao osnovanu, ukinuti pobijano rješenje i predmet vratiti sudu prvog stupnja na ponovni postupak u kojem će otkloniti nepravilnosti koje su dovele do bitne povrede odredaba postupka na koje je ukazano ovom odlukom u odnosu na vjerojatnost postojanja opće pretpostavke za određivanje privremene mjere (vjerojatnost postojanja nenovčane tražbine), kao i vjerojatnost postojanja pretpostavke nenadoknadive štete, nakon čega će donijeti novu i na zakonu osnovanu odluku koju će valjano obrazložiti.

Također se sudu skreće pozornost na sadržaj prijedloga za određivanje privremene mjere u t. II (oduzimanje posjeda te predaju posjeda tužitelju/predlagatelju osiguranja slobodnu od svih stvari i osoba) jer sadržaj takvog prijedloga konzumira sadržaj tužbenog zahtjeva, što nije dopušteno.

Stoga je odlučeno kao u t. I izreke ovog rješenja.

Odluka o trošku žalbenog postupka temelji se na odredbi čl. 166. st. 3. ZPP, slijedom čega je odlučeno kao u t. II izreke ovog rješenja - stoji u odluci koju je 16. svibnja ove godine potpisla sutkinja Vlasta Mrzljak

13. svibanj 2024 00:07