StoryEditorOCM
DubrovnikDR. SC. stjepan šterc

Županije na Jadranu imaju pozitivnu migracijsku bilancu. Evo što kaže poznati demograf za Dubrovačko-neretvansku županiju

Piše DV/SD
24. rujna 2022. - 15:42

Jadranska Hrvatska za sada se još nekako drži, komentira demograf dr. Stjepan Šterc konačni popis stanovništva iz 2021. za Slobodnu Dalmaciju. Dubrovačko-neretvanska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija, zajedno s Istarskom županijom, bilježe upola manje stope pada stanovnika od hrvatskog prosjeka. I čak četiri puta manje od najugroženijih Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke županije.

– Županije na Jadranu imaju pozitivnu migracijsku bilancu i dosta unutarnjih preseljavanja, a Dubrovačko-neretvanska i Istarska bilježe i vanjska preseljavanja. To znači da se stanovništvo izvana useljava u te dvije županije.

Ta pozitivna migracijska bilanca zapravo pokriva prirodni pad i te županije ne bilježe tako izražene negativne trendove – pojašnjava demograf dr. Stjepan Šterc, koji je radio demografske studije za grad Split i Dubrovačko-neretvansku županiju, pa ima uvid u kretanja na terenu.

Iz tih županija je, naglašava on, i iseljavanje nešto manje nego iz ostatka Hrvatske pa i to utječe na nešto bolje brojke.

16. travanj 2024 17:40