StoryEditorOCM
DubrovnikNEMA LABAVO NI U KORONI:

Zbog glazbe iza 23,30 sedam dana bez stolova za kojima ionako nitko ne sjedi!

Piše Kristina Filičić
7. srpnja 2020. - 07:23
Ugovor o zakupu javne površine Pubu Dubrovnik na Bunićevoj poljani otkazan je na sedam dana. Spomenuti ugostiteljski objekt bez stolova je ostao zbog kršenja Odredbe o komunalnom redu odnosno prekoračenja dopuštenog vremena puštanja glazbe nakon 23 i 30 sati. Iako vlasnik objekta Antonio Brnada sedmodnevni ostanak bez stolova nije želio komentirati, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić smatra da su se u ovom neizvjesnom korona vremenu, kada gostiju ima na kapaljku 'takve stvari mogle ipak gledati na malo drugačiji način'.


image
Pubu Dubrovnik zbog glazbe nakon 23 sata na sedam dana dignuta je terasa


- Ta odluka nije u redu – smatra Vlašić.
Ne želeći ulaziti u razloge oduzimanja javne površine Pubu Dubrovnik, naglašava kako je 'sada svima jedina šansa ako se dozvoli ljudima da rade'.

image
Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik


image
Zadar pun turista
Božidar Vukičević/CROPIX


- Moramo shvatiti koja je naša ciljana skupina. Mi smo bili destinacija uglavnom za ljude preko 45 godina. S obzirom na koronu izgubit ćemo sigurno veliki broj gostiju koji su nam dolazili, a to je 30 do 40 posto gostiju starijih od 70 godina koji su prije dolazili a koji sada neće putovati i neće doći ovdje. Izgubili smo jedan ogroman segment. Kako bi to nadoknadili mi se moramo preusmjeriti na mlađu populaciju. Kako? Oslobađanjem mogućnosti poslovanja, dužim radnim vremenom, boljim noćnim životom, laganijem obliku kontrole, a pod tim mislim da se ne rade ove stvari, da se u 23 i 30 čeka ispred objekata da se glazba ugasi – kaže Vlašić koji smatra kako je odluka o zabrani puštanja glazbe izvan lokala nakon 23 i 30 sati koja se provodi drugu godinu, vratila Dubrovnik deset godina unazad.

Podsjetimo, gradonačelnik Mato Franković osluškujući potrebe stanovnika povijesne jezgre grada koji su se nebrojeno puta žalili na nemogućnost normalnog (su)života uz buku unutar zidina do ranih jutarnjih sati kao i remećenje javnog reda i mira, Odlukom o komunalnom redu skratio je mogućnost izvođenja glazbe na otvorenom do 23 i 30 s tim da je zabranjeno i da se glazba iz lokala čuje vani nakon spomenutog vremena. To je oduševilo sve stanovnike jezgre jer zaspati u gluho doba noći i idući dan funkcionirati, pa tako mjesecima, malo je kome polazilo za rukom. No, s druge strane ugostitelji su se osjetili zakinutima, govorili kako im promet, dakle i zarada, zbog toga značajno trpi.

image
Za razlku od Poreča, Rovinja ili Zadra, Dubrovnik je u srpnju pust
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


image
Turistički  vlak česke tvrtke RegioJet dovozi turiste u Istru 
Matija Djanjesic/CROPIX


Ove sezone, zbog pandemije Covida 19, promet kao i zarada ionako već trpi pa ne čudi što ovakve odluke o oduzimanju javne površine na sedam dana ugostiteljima nisu dobro sjele. Brojni ugostiteljski objekti nisu ni otvoreni. Niti namjeravaju otvoriti svoja vrata. Realno, Dubrovnik nije auto već avio destinacija. Aviona još nema toliko da bi s povećanim brojem turista imali kome raditi.
- Dubrovačkim ugostiteljskim objektima, izuzevši nekoliko lokala u gradu koji imaju bolju poziciju, kroz lipanj se promet kretao između pet i deset posto lanjskog prometa. Iskreno se nadam da će se od 15. srpnja kada je najavljen malo veći broj letova, situacija malo popraviti – kaže ugostitelj Ante Vlašić te dodaje:

image
Za razlku od Poreča, Rovinja ili Zadra, Dubrovnik je u srpnju pust
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


image
Zadar pun turista
CROPIX


- Razgovarao sam s ostalim kolegama i ljudi su rekli ako se do 1. kolovoza drastično ne promijeni situacija da će ipak veliki dio onih koji su otvorili objekte ipak zatvoriti. Jednostavno ne možete plaćati radnike, čak ni najosnovnije fiksne troškove.
S prvim danima srpnja broj otvorenih objekata se znatno povećao pa je trenutno, prema Vlašićevoj računici, 70-ak posto ugostiteljskih objekata na raspolaganju gostima. Kafići su gotovo svi otvoreni, dok je dosta restorana u gradskoj jezgri još uvijek s ključem u bravi.

image
Za razlku od Poreča, Rovinja ili Zadra, Dubrovnik je u srpnju pust
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


image
Zadar pun turista
CROPIX


- Polako su počeli otvarati, vidjet ćemo kako će se to razvijati. Teško je predvidjeti, biti pametan kad je izuzetno mali dolazak gostiju. Kad ostvarite malo preko 10 posto noćenja u odnosu na lani, to je zanemariv broj. To su brojevi koje imamo u zimskim mjesecima – poručuje Vlašić.

Iz Grada Dubrovnika pojašnjavaju kako je, na temelju zapisnika policije, koja je bila na terenu i utvrdila stanje, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika izdalo obvezni prekršajni nalog kojim je ugostiteljskom objektu Pub Dubrovnik na Bunićevoj poljani otkazan ugovor o zakupu javne površine na rok od sedam dana. Naime, 31. svibnja u 00,15 sati čula se glazba iz ugostiteljskog objekta, a čime je počinjen prekršaj iz Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika.

image
Zadar pun turista
CROPIX


image
Za razlku od Poreča, Rovinja ili Zadra, Dubrovnik je u srpnju pust
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Valja spomenuti, od 10. srpnja za vrijeme trajanja 71. Dubrovačkih ljetnih igara, glazba na otvorenom moći će se izvoditi do ponoća i pol. U samoj noći otvorenja DLJI radno vrijeme ugostiteljskih objekata biti će produljeno do četiri sata ujutro.
16. travanj 2024 20:09