StoryEditorOCM
DubrovnikDan nakon kobnog ponedjeljka

Zapovjednik ‘Zrinskog‘ o spašavanju kajakaša: ‘Pretražili smo područje u krugu 5 milja oko Lokruma, na svašta smo naišli...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
26. rujna 2023. - 10:51

Zbog jakog vjetra koji još puše na dubrovačkom području u potrazi za dvoje kajakaša koji su jučer nestali u nevremenu trenutačno samo brod Lučke kapetanije Danče.

Na mulu u starom Portu još su dva izvučena kajaka, a izletnici koji žele na Lokrum informirani su kako će na otok isploviti oko 11 sati.

Na vezu uz Veliki mul je i brod Rezervata Lokrum ‘Zrinski‘ pod zapovjedništvom Kristijana Bazdana. Kapetan i posada, upravitelj stroja Vlaho Duplica te Ivica Vuleša kao timunjer, su sudjelovali jučer u potrazi:

- Sve se odigralo u kratkom vremenu. Mali brod ‘Lokrum‘ Žarko Knega  jučer oko 14.30 sati isplovio je na panoramu oko zidina i dojavio kako su se kajaci prevrnuli. ‘Lokrum‘ je tad spasio četiri osoba.

image
Ahmet Kalajdžić

- Mi smo bili na vezu u starom Portu i po nalogu dubrovačke Lučke kapetanije odmah smo isplovili u akciju traganja i spašavanja. Tragali smo negdje do 17 sati i pretražili područje u krugu 5 milja oko Lokruma. Naišli smo na prazne kajake i plutajuće stvari, prazne boce pića i dokumente. No, ljude u moru nismo vidjeli. Poslije smo doznali kako je većina u startu spašena, kažu da fale još dvije osobe za kojima potraga još traje - ističe Kristijan Bazdan.

image

Zapovjednik Zrinskog Kristijan Bazdan

Ahmet Kalajdžić

- Bilo je u Portu dosta brodica, Galešnik Pera Karuza, nekoliko glisera, Vlaho Čejović je isplovio s glass boatom, a Maro Rimac je s gliserom odmah krenuo u Betinu špilju spasiti kajakaše koji su se tamo zatekli. U pripravnosti su bila još tri do četiri broda, ali u tako malom akvatoriju i po ovim vremenskim uvjetima nije bilo potrebe da svi isplove i jedni drugima smetaju. Bilo nas je sasvim dovoljno. U lošim vremenskim uvjetima mala plovila morala su se povući. ‘Zrinski‘ i ‘Danče‘ su jedini kao veći brodovi ostali u potrazi do kraja - prisjeća se kapetan ‘Zrinskog‘ koji je naišao na četiri kajaka, a dva su po povratku našla izvučena na rivu.

image

Gužva jutros u Starom portu

Ahmet Kalajdžić

Pomorci pričaju kako je očito da kajakaši nisu bili zajedno jer je jedna grupa veslala prema Lokrumu, a druga uz samo obalu do Betine špilje. Ovi kod Lokruma bili su na najjačem udaru bure, te su ih veliki valovi prevrnuli.

Dubrovčani s kojima smo pričali kažu kako je ova pomorska nezgoda samo potvrđuje koliko u Portu nedostaje ispostava Lučke kapetanije koju je od početka ove godine Vlada ukinula novom uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

 

 

 

 

29. travanj 2024 02:11