StoryEditorOCM
DubrovnikSvečano u crkvi Svetog Križa u Gružu

Za svećenika zaređen fr. Mislav, a za đakona fr. Karlo Luka

Piše Dubrovačka biskupija/G.B.
25. svibnja 2024. - 15:51

Dubrovački biskup Roko Glasnović u crkvi Svetog Križa u Dubrovniku podijelio je u četvrtak sveti red đakonata fr. Karlu Luki Kvesiću, a za svećenika je zaredio fr. Mislava Pečeka. Uz obitelji ređenika slavlju su nazočili subraća dominikanci, sestre dominikanke i drugi svećenici i vjernici.

Biskup je u propovijedi podsjetio na to koje su sve zadaće đakona i svećenika u Crkvi Kristovoj te poručio okupljenima: „Pozvani smo, u radosti i zahvalnosti Gospodinu koji daruje našu Crkvu, moliti za ređenike.“

image
Angelina Tadić/

Tumačeći misna čitanja biskup je naglasio glagol „služiti“ koji je više puta ponovljen te kazao kako su svi okupljeni „otvoreni za prihvaćanja evanđelja i poticaje Duha Svetoga kako bismo slijedili Gospodina Isusa Krista koji ‘nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge’.“ Također je istaknuo poniznost kao kraljicu kreposti: Što veća služba, veća poniznost.

S obzirom na to da ređenici pripadaju Redu propovjednika biskup je progovorio i o nekim posebnostima toga reda.

Obraćajući se đakonu Karlu Luki kazao je kako će on u svojoj novoj službi pomagati biskupu i prezbiterima u službi Riječi, Oltara i Ljubavi „stavljajući se na služenje svima“, te naveo konkretne stvari koje će moći činiti.

image
Angelina Tadić/

„Mislave, svećeniče“, kazao je biskup Glasnović, „svećenik je uvijek učitelj, ali on tu svoju službu ne čini s preuzetnošću onoga koji nameće vlastite istine, već s poniznom i radosnom sigurnošću onoga koji je susreo Istinu i koji je njome zahvaćen i preobražen i zato je neprestano mora naviještati.“

„Križa neće nedostajati“, zaključio je dubrovački biskup te poželio ređenicima da cijelog života slave, blagoslivljaju i propovijedaju.

Župnik fr. Mihovil Žuljević Mikas na početku je pročitao životopise ređenika, a provincijal fr. Slavko Slišković na kraju im je čestitao i zahvalio svim sudionicima svečanog slavlja. Mješoviti župni zbor Svetog Križa pod ravnanjem prof. Marije Brčić izvanrednim izvedbama liturgijskog pjevanja uveličali su svećeničko i đakonsko ređenje u Gružu.

image
Angelina Tadić/

Mislav Peček je rođen 1989. godine u Dubrovniku. Prve zavjete u Redu propovjednika položio je 2018. godine, a svečane 2023. godine. Završio je Filozofsko-teološki studij na KBF-u u Zagrebu. Za đakona je zaređen 25. listopada 2023. godine u Zagrebu, a đakonsku godinu je završio u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Karlo Luka Kvesić rođen je 1998. godine u Zagrebu. Prve zavjete u Redu propovjednika položio je 2017. godine, a svečane 2024. godine. Završio je Filozofsko-teološki studij na KBF-u u Zagrebu. Pastoralni praktikum vrši u samostanu i župi Svetog Križa u Gružu.

17. lipanj 2024 11:09