StoryEditorOCM
DubrovnikLJUDI U NARANČASTOM|

Vraćaju li se ophodnje dubrovačke Civilne zaštite na ulice?

Piše Gabrijela Bijelić
26. listopada 2020. - 19:43
Od ponovne eskalacije pandemije Covida-19 u listopadu, zadarski su pripadnici Civilne zaštite viđeni u dotad nepoznatoj ulozi. Razmiljeli su se po gradskim kafićima, provjeriti pridržavaju li se ugostitelji epidemioloških mjera. U obilasku su 'snimali' nose li konobari zaštitne maske, jesu li dezinficijensi na mjestu, koliko su razmaknuti stolovi te jesu li i koliko poslušni posjetitelji.
Otvorila je CZ u Zadru i telefon za dojave, od kojih svaku treba provjeriti, ma koliko suludo zvučala.
 

Rad u lockdownu


Na poziv građanina koji je posumnjao da iz ventilacije nekog kafića izlazi korona, pregledali su svaku cijev. Doživjeli su i da vlasnici ugostiteljskih objekata jedni drugima „smještaju” nadzor Civilne zaštite zbog navodnih nepravilnosti koje se tijekom očevida pokažu neosnovanima... A kako je u Gradu? Jesu li zbog aktualnog pogoršanja epidemiološke slike u Dubrovačko-neretvanskoj županiji reaktivirane snage Civline zaštite i u Dubrovniku, a ako jesu, na kojim zadaćama, raspitali smo se u Gradu Dubrovniku:

image
Ahmet KALAJDŽIĆ


- Od 20. ožujka do 30. travnja 2020. aktiviran je Stožer i 213 članova postrojbi te povjerenika i zamjenika CZ Grada Dubrovnika koji su bili potpora snagama policije, a prema naputku Stožera CZ RH. Nakon prestanka aktivacije operativnih snaga Civilne zaštite Grada Dubrovnika, poslove nadzora, sukladno naputcima Županijskog stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, u provođenju mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, obavlja Odsjek za komunalno redarstvo i svakodnevno šalje izvješće nadležnom Stožeru – objasnili su nam iz dubrovačke gradske uprave.
 

Uvijek raspoloživi


- Temeljne snage su uvijek u pripravnosti, a postrojbe se, po potrebi, mogu pozvati u svakom trenutku. Njihovo eventualno daljnje postupanje ovisit će o epidemiološkoj situaciji i uputama nacionalnog Stožera, sukladno kojima će se i postupati na terenu – poručili su iz Grada Dubrovnika.

image
Ahmet KALAJDŽIĆ


Bude li potrebe, nije isključeno da ćemo po ulicama i javnim okupljalištima na otvorenom ove jeseni i zime ponovno vidjeti ophodne jedinice CZ-a prema Gradskim kotarima. Njihovi uniformirani pripadnici su u vrijeme proljetnog lockdowna svakodnevno u smjenama obilazili dubrovačke četvrti i upozoravali sugrađane kako zaustavljanje na javnim površinama nije dopušteno, kao ni druženje u većim skupinama na javnim površinama. 'Ophodari' su tada bili i hodajući informatori, a nerijetko i potpora starijim Dubrovčanima kod nošenja spenze i drugih potrepština. No, nećemo se buniti ako se ne vrate u điratu. Značit će to da se epidemiološka situacija popravila.
25. travanj 2024 02:12