StoryEditorOCM
DubrovnikVIJEĆNIČKA PITANJA|

KARANTENA? Franković: Vrlo brzo slijede nove mjere Stožera zbog novonastale situacije!

Piše DV
25. veljače 2021. - 10:15

Počela je 37. po redu, i kako je najavljeno, pretposljednja sjednica Gradskog vijeća, u ovom sastavu. Vijećnici danas odlučuju o davanju u najam stanova POS-a s mogućnošću kupnje za mlade i mlade obitelji, o groblju Dubac te zapošljavanju pripravnika, ali je na dnevnom redu i izviješće o radu gradonačelnika. Raspravljat će se i odlučivati i o oslobađanju od najamnine svi9m zakupcima Grada za javne površine - stolova i stolica, te smanjenju zakupnine.

Slijedi epidemiološka stanka za provjetravanje

11:40 - Marko Potrebica (HDZ): "Eto i mene je kontaktirala gospođa iz Pila i pšoslala fotografije ispred restorana Orhan gdje je ograđeno iza rive, gdje je propalo. Ona dobro govori, reci gradonačelniku da to ne začeprljaju nego neka armiraju. Drugo, ja sam zabrinut u zadnje vrijeme kad vidim da iste ništa učinili za pripremu sezone. Ja sam indirektno u turizmu ne očekujem blistavu sezonu, ali važno je vidjeti što ste sve napravili, pstoje li tijela koja odlučuju ili stvarno moramonapraviti jedno novo stručno tijelo?"

-Svake zime oštećeuju se obalni zidovi, redovno saniramo, ova je godina bila jaka, imali smo takve probleme svugdje, sanirat će se. Oko stručnog stožera, takvo tijelo postoji, zove se turističko vijeće Turističke zajednice Grada. Katija Jerković u ime JLH, Tomo Dumančić, vodi Valamr, Sandra Urlić-Kunica, Rixos, Danijel Marušić za kongresni, Nino Dubretić za smještajne kapacitete, Stanko Ljubić kao predstavnik agencija i Tonći Bitanga za ugostitelje. Dakle, Stožer postoji, i on obavještava sve ostale. Aktivno se radi na svim tržištima, u komunikaciji smo s apsolutno svim prijevoznicima, imamo dobar partnerski odnos i kad se svijet otvori mi smo spremni. Još je neizvjesno u brojnim europskim zemljama." - odgovara Franković.

image
Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik

11:30 - Miho Obradović (HNS): Koliko je izvlašenja obavljeno dosad za Lapadsku obalu? Isto tako, imamo li neki hodogram oko toga što radi Grad na promociji i privlačenju sezone?

-Lapadska obala je javni projekt. Završili jedno izvlaštenje, a na zadnjoj trasi smo imali žalbu na izvlaštenje, drugostupanjski je odlučio u korist Grada, vjerujem da će taj mali dio kvadrata ići u korist Grada. radovi će neometano početi. Sezona, vjerujem da ste vi svjedok da se Grad Dubrovnik maksimalno reklamira, na svim platformama i u stranim medijima. Drago mi je što je Paul Bradbury napravio rekapitulaciju promocije Grada - CNN, BBC, Lonely Planet... sve pozitivne priče o Gradu, a uza sve će marketinška kampanja biti idući tjedan predstavljena, prije svega prema britanskom i američkom tržištu. 17. svibnja Velika Britanija se otvara za sva putovanja, bukinzi su eksplodirali. Ministar Butković ukida zabrane kruzerima, dozvoljava se uplovljavanje uz poštivanje zdravstvenih standarda." - odgovorio je Franković.

-Reklamiranje nije dovoljno, treba napraviti stručni stožer svih dionika turizma koji mogu pomoć i sa savjetima. Grad mora ponuditi turistima i sigurnost obzirom na situaciju - dodao je Obradović.

11:25 - Krešimir Marković (HRAST) ima dva pitanja. Planira li Grad osnovati rezervni fond za eventualne naredne katastrofe - epidemije, potresi i slično, kako bi pomogli sugrađanima da prebrode krizu? Dobio sam poruku - dokad će sugrađani ići u Trebinje po dozvole za prijelaz u Hercegovinu? Može li se to drugačije regulirati? Ti su ljudi svakodnevno vezani uz pogranična područja, i za svaki prijelaz moraju ići u Trebinje."

-U budućim vremenima kad se financijski Grad oporavi i cijela država, treba voditi računa i o ovim nezabilježenim vremenima, treba čuvati novce za to. Pitanje o dozvolama i propusnicama, prvi put čujem da moraju ići najprije u Trebinje, nisam za to znao, ispitat ću situaciju. Želimo da putovanja u susjedne zemlje smanjiti na minimum, i našim odgovornim ponašanjem svedemo zarazu na minimum. Zadnjih danas vidite brojke, prije svega s područja Konavala, ali prelijeva se sad preko Župe i po Gradu. Postoji tu ozbiljan problem, koji se dogodio zbog neodgovornog ponašanja i organiziranja zabava. Brzo slijede mjere Stožera s ciljem smanjenja zaraženih

image
Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik

11:20 - Ivana Šepak (DUSTRA): DUSTRA je neki dan održala sastanak s Centrom za mlade, a koja nije ušla u Savjet mladih. Predstavnici su nam iznijeli nezadovoljstvo radom Savjeta za mlade, neaktivnost je kritizirana, i otkad su sazvani nisu nikad donijeli nijednu odluku. Centar traži njihovo aktivnije sudjelovanje, da budu prisutni o svim aspektima odlučivanja, tamo gdje su čimbenici. Moje pitanje je, možemo li mi kao vijećnici utjecati na to? Imamo li polugu za njihovo raspušptanje ako nismo zadovoljni njihovim radom? Veliki broj mladih su htjeli sudjelovati ali nisu prošli izbor, mogu li oni na neki način doprinijeti radu Savjeta?"

-Centar za mlade je dobar projekt, prostor u Luci je izvrstan, već se tamo rađaju brojne i velike ideje, imaju našu podršku. Želimo i da Savjet bude aktivniji, uputit ćemo im dopis o istome - odgovorio je Franković. 

11:10 -Tatjana Šimac Bonačić (SDP): "Nekad je šetnica kroz Solitudo do Copacabane bila lijepa šetnica, primijećeni su motori i auti koji uredno tuda voze, ali nitko to nije spriječio, pa je sad sve izraubano. Tražila sam bolje obilježavanje pješačkog prijelaza na ulici Iva Dulčića gdje je i bus stanica, ali ni to se nije napravilo, pa i na slijedećem prijelzu su se bljeskalice ugasile, a treći je parking za osobe s invaliditetu na Andrije Hebranga. Znam da postoji vrijeme i materijalna sredstva, ali vrijeme je prošlo, a novaca nije potrebno puno. Kreditiranje mladih, studenata bez obzira na materijalni status njihovih obitelji, a potiče se time i dobro studiranje. Neki studenti nisu mogli ostvariti kredit u banci iako su prošli vaše povjerenstvo. Imate li saznanja koliko je takvih studenata i jeste li razvili neku drugu mogućnost jer ih obveze čekaju".

Franković kaže kako se vrlo skoro ide u raskopavanje šetnice preko Solituda, u sklopu aglomeracije, i potpuno će se označiti i zabraniti automobilima. Pješački prijelazi i parkinzi za osobe s invaliditetom, kaže Franković, imaju određene zakonske uvjete, a isto je i s prijelazima. "Imamo 30-40 zahtjeva za pješačkim prijelazima, ali policija gleda restriktivno na to, inzistiraju na nogostupima i poštovanju zakonskih uvjeta. Što se tiče studenata, vidjet ćemo kako ćemo pomoći, ovo mi je prva informacija".

10:55- Jadran Barač (SDP) pita o financijama. "Zadnjim rebalansom stavka prihodi poslovanja, kako planirate korigirati ogromne planirane rashode i popuniti rupu prihoda u proračunu? Šetnica Nika i Meda Pucića imamo sličnu situaciju kao prije 3 godine na Belvedereu, samo što je ovdje prisutna opasnost po život. Vlasnik Vile Elite je angažirao zaštitare koji tjeraju građane na dio šetnice na koji je postavljen okretanju na vlastitu odgovornost nego i zabrane prolaska. Hoćete li građšane zaštititi od investitora koji građanima zabvranjuje prolaz i usput uzurpira taj isti prolaz?

Franković odgovara: "Zadnjih par dana imate iste istupe, Grad je pred bankrotom... Činjenica da Grad nije zabilježio ozbiljnije prihode, plus izgubio. Ali sve obveze uredno izvršava i plaća, socijalni programi se nastavljaju. Nije dobro za jednog političara iznositi neistine. Ako ne znate, pitajte, odgovorit ćemo o stanju na računu. 28 i još nešto milijuna kuna na računu Grada. I sad ćete postaviti pitanje - kolike su naše obveze? Grad prije nije imao a danas ima je sustav elektronskog ovjeravanja svih računa, umrežen s planom financija, pa svaki dan znamo kako i koliko sve funkcionira. Evo, toliko o vašem bankrotu. Na vašu žalost, Grad je stabilan."

image
Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik

Barač replicira kako mu nije odgovoreno ni na jedno pitanje. "Kako ste mogli pustiti šetnicu na korištenje ako su građani ugroženi? Vas uopće nije briga! Trebalo je zatvorit i hitno pristupiti sanaciji, a ako se vlasnik oglušio naplatiti mu prisdilno troškove, ovo što vi radite je ugrožavanje građana Grada!"

10:50 -  Nikša Selmani (SJG) Građani GK Pile-Kono. Rampa na platou ispred hotela Imperial, vodimo bitke od 1998. i 2004. za osnovna prava i potrebe, a investitor se obvezao ostaviti 5 mjesta za građane i potrebe vrtića Izviđač. Dva mjeseca prije završetka tog projekta obnove, stavljena je rampa. Jesu li konzervatori bili u projektu? - pitao je Selmani.

-Parking je dugo godina bio problem, ali se pokušavalo područje zloupotrijebit - raznih poduzetnika, građevinara, taksista... Odlučili smo se na rampu, ali i svim našim sugrađanima koji tu žive dati kartice da prolaze kroz rampu. Sad, ukoliko je netko zaboravio da postoji ta mogućnost, mogu se javiti, dakle to vrijedi za one koji žive na tom području i korisnici vrtića na kratko vrijeme.

10:45 - Dolores Lujić (MOST)

-Ulica uz Posat je jedan od glavnih pristupa povijesnoj jezgri, čiji su skalini popucali, kad će se to riješiti, a ulica urediti?"

Franković odgovara kako je Vrtlar napravio cijeli program koji započinje vrlo skoro, i sama ulica i zelenilo.Što se tiče iznajmljivača i paušala, postoji mogućnost oprosta jednog dijela paušala i dogovorit se s ostalim jedinicama lokalne samouprave, moj je prijedlog da ga u 2021. uopće ne naplaćujemo, a kad se situacija normalizira nastavit ćemo i s naplatom" - rekao je Franković.

10:40- Maro Kristić (MOST) pitao je o Bogišićevom parku. "Podzidi na dnu parka tako su se nagnuli pod vodom uslijed gradnje oko parka i ispiranja tla pa prijete svakodnevno prolaznicima. Ulica je toliko popucala da stanari imaju prodor vode u svoje stambene objekte. Drugo pitanje odnosi se na pitanje raspoganaja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, uskoro bi se to moglo mapirati i zemljište u vlasništvu Grada. Bilo bi dobro da građane primite na radni sastanak, jer ova prilika bi mogla poslužiti da korištenjem poljoprivrednog zemljišta prehrane svoje obitelji, to se već radi i u 4-5 hrvatskih gradova. Kad ćemo raspisati natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta? Prije utvrđivanja kriterija bilo bi dobro da uključimo one građane koji o tome dosta znaju" - rekao je Kristić. Franković odgovara kako su u Bogišićevom parku zatekli raspadajuće igralište koje je sanirano, a odmah će poslati komunalce i vrtlare da se sanira odmah spriječi opasnost. Kad je riječ o poljoprivrednom zemljištu, spremni smo za natječaj, u ponedjeljak zamjenica Tepšić prima ljude i to će biti brzo, jer postoji veliki interes, dodaje Franković.

Vijećnička pitanja započeo je Željko Raguž (DUSTRA).

-Zaklada Blaga djela je u svom osnivanju ima plemeniti cilj, stari Dubrovčani ostavljali svoju imovinu kako bi se što potrebitih školovalo, valjda bi cilj Zaklade bio prikupiti što više sredstava. Zato je vrlo čudno da prilikom svake objave Zaklade nekog natječaja, cijena ne bude prioritet, a to bi trebala biti prva i osnovna stvar zbog prikupljanja novaca. Može li se ovo promijeniti?

-Podsjećam na zatečenu situaciju 2017. godine, Zaklada nije bila u funkciji, prostori se nisu mogli stavljati na natječaj, ugovori produljivani na kratko razdoblje, nisu imali Upravno vijeće, a u međuvremenu smo to riješili. Zaklada ima i program u suradnji s domovima umirovljenika, financiranje djelatnika, financira neke stipendije, program obiteljima težeg imovinskog stanja, cijelik niz socijalnih programa, sigurno treba razmotriti i taj dio, ali nekad ne možemo nešto ni dobiti pogotovo kad su u pitanju prostori u povijesnoj jezgri. Nekad se ne treba voditi samo novcima. Zaklada ima slobodu određivati kvalitetu i cijene i što želi imati u prostoru. Kad bi Grad kojim slučajem bio gospodar svi prostora na Stradunu vrlo brzo bismo glasali na višu kvalitetu pa time shodno i cijenu." - odgovara gradonačelnik Mato Franković.

Vučković Matić(HNS) pitala je o Opskrbnom centru u Mokošici koje je središte naselja, a još uvijek je u derutnom stanju. Oštećenja su od vrha do dna, prošle su četiri godina mandata, pa vas molim bare,m pred izbore pokrenite obnovu. drugo, građani iz TUP-ovog naselja su pitali hoćete li snositi odgovornost ako slijedeći potres iznad njihovih glava sruši njima sve na glavu? Već sad svako malo kotrljaju se kamenja, molim vas da osiguraju njihovu imovinu i živote, što je prije moguće.

-Mokošani su dobro zapamtili kad vi preuzmete vlast koliko volite Mokošicu. Posebno Opskrbni centar, u 8 godina ste jedno popodne piturali ogradu i danas vidimo da je cijela ruzinava. Opsrkbni centar je kompleksan problem, imovinsko-pravno Grad je vlasnik 25 posto sveukupnih javnih površina, a problemi su brojni, nije postojala hidrantska mreža, urušenja su tu, riješili smo odnose potpisali zajednički ugovor s javnim i privatnim vlasnicima, ušli u sustav Domouprave koja je prije 20-ak dana završila sanaciju hidrantske mreže pa sad funkcionira, a sad će se riješiti i sve ostalo. Svatko zna pituravat' ogradu, ali teško je pituravat' dugoročno ljudima oči. - odgovara Franković.

-TUP-ovo naselje odnosno stanovnicima poručujem, kako smo riješili cestu, tako ćemo i to. Je li gradilište adekvatno zaštićeno i ako nije izdat ćemo izvođaču radova nalog da to učini.

DNEVNI RED

1.    Vijećnička pitanja.

2.    Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine.

3.    Prijedlog statuta Grada Dubrovnika.

4.    Prijedlog odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje, u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji, na području Grada Dubrovnika.

5.    Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na tekst Odluke o groblju Dubac.

6.    Prijedlog odluka o zajedničkom obavljanju komunalnih djelatnosti.

7.    Prijedlog odluke o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti unutar groblja Dubac.

8.    Prijedlog odluke o dopuni Odluke o dodjeli potpora za zapošljavanje pripravnika.

9.    Prijedlog odluka o kriterijima za financiranje Javne vatrogasne postrojbe Grada Dubrovnika u 2021. godini.

10.  Prijedlog zaključka o djelomičnom oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa.

11.  Prijedlog zaključka o osnivanju Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata i manifestacija iz područja socijalne i zdravstvene skrbi za 2021. godinu

12.  Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Program vijeća za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda i mira na području Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021 -2023.

13.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Ugovora o ustupanju javnih parkirališnih površina za organizaciju javnih parkirališta u 2021. godini s društvom Sanitat Dubrovnik d.o.o.

14.  Prijedlog zaključka o oslobađanju od plaćanja zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika sve zakupce u kategoriji stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata, kao i zakupce u kategoriji kiosci za pružanje ugostiteljskih usluga, u razdoblju od 1. travnja 2021. do 31. srpnja 2021. godine.

15.  Prijedlog zaključka o smanjenju svih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj, lipanj i srpanj 2021. godine.

16.  Prijedlog Zaključka o sklapanju Ugovora o najmu stana sa slobodno ugovorenom najamninom sa Zavodom za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

17.  Prijedlog zaključka o potpisivanju Ugovora o osnivanju prava služnosti s HEP Operator distribucijskog sustava  d.o.o., Elektrojug Dubrovnik.

18.  Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 2317/2 k.o. Dubrovnik.

19.  Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za predstavke, pritužbe i prigovore Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

25. travanj 2024 00:36