StoryEditorOCM
DubrovnikNa današnji dan

Uskršnje jutro 1979. dobro su zapamtili i Crnogorci i Dubrovčani

Piše DV
15. travnja 2024. - 10:15
Potres s epicentrom u Crnoj Gori na uskršnje jutro 1979. dobro je zatresao i šire dubrovačko područjeMuzej Crvene Povijesti Dubrovnik/

-Na Uskrsno jutro 15. travnja 1979., u 7:19:43, prije točno 45 godina, dubrovačko područje zatresao je najjači potres u novijoj prošlosti. Epicentar potresa magnitude 6,9 bio je u priobalju Crne Gore, u kojoj je došlo do katastrofalne materijalne štete i 101 ljudske žrtve, a još 35 ljudi izgubilo je život i u susjednoj Albaniji." - podsjećaju iz Muzeja crvene povijesti na prirodnu katastrofu koja je pogodila i dubrovačko područje.

Na prostoru tadašnje Općine Dubrovnik najviše je štete bilo na kućama gornjih sela Konavala i Župe te starim jezgrama Dubrovnika i Stona. Utvrđena su oštećenja na 1071 objektu registriranom kao spomenik kulture (fortifikacije, sakralni objekti, stambeni i poslovni prostori), zbog čega je bila nužna kvalitetna i temeljita obnova uz ojačavanje konstrukcija. Tom prilikom donesen je Zakon o obnovi Dubrovnika i osnovan Zavod za obnovu koji do danas rukovodi tim procesom. Tijekom obnove vršena su i arheološka istraživanja, od kojih su se ona unutar i u blizini Katedrale pokazala iznimno važnima u razumijevanju najranije povijesti Grada.

26. travanj 2024 04:19