StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI DAN PRIMJENE COVID POTVRDA

U Gradu i Županiji svi ‘položili‘: To su pravila igre, prilagodimo se. Kad nismo na lijepe, sad ćemo ovako

Piše Kristina Filičić
16. studenog 2021. - 10:27
Joško Cebalo, Marijeta Hladilo, Marijana Aksić Vitković, Goran Cvjetinović, Merlin Milić i Nikola DobroslavićTonći Plazibat/Cropix

Od danas su obavezne covid potvrde u svim državnim i javnim institucijama. Zaposlenici koji ne posjeduju potvrdu, moraju se testirati brzim antigenskim testom.

Bili smo jutros ispred zgrade gradske i županijske uprave. Na ulaznim vratima su osobe zadužene za provjeru potvrda uredno provjeravale njihovu valjanost, kako bi službenici i zaposlenici dobili 'zeleno svjetlo' za ulazak na posao. Sve je proteklo bez gužvi ili zastoja.

Pitali smo neke zaposlenike Grada i Županije što misle o odluci koja je od jutros u primjeni te imaju li covid potvrdu ili će se ipak dva puta tjedno testirati.

image
Nikola Dobroslavić
Tonći Plazibat/cropix

Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski

Ovo je potreba, nije nikakva prisila, budući da se nitko ne mora cijepiti ukoliko ima svoje razloge za to. Međutim, moramo štititi sve ostale zaposlene i ljude u našoj zajednici, zdravstvene djelatnike koji su prenapregnuti upravo zbog širenja ove pandemije. Dokazano je da se pandemija suzbija cijepljenjem i podržavamo mjeru Vlade RH i Stožera koja ide za tim da se kontrolira svakoga tko dolazi u javnu ustanovu, bio zaposlenik ili korisnik usluge. Tko se ne želi cijepiti, treba se testirati. Time nisu ugrožena ljudska prava jer to nije nikakav invazivni postupak koji bi nekoga mogao smetati i mislim da je to u ovom času primjereno rješenje. Moguće da će u početku biti gužvi, odnosno nejasnoća o pojedinostima. Mislimo na ljude koji su u bolnici jer ih je puno, ljude na respiratoru kojih je jutros osam i u najtežoj su situaciji bore se za zrak, za život.

image
Joško Cebalo
Tonći Plazibat/cropix

Joško Cebalo, zamjenik župana

Za sve odluke koje je Nacionalni stožer donosio, odnosno mi kao Županijski stožer predlagali, nakon proteka određenog vremena bi se vidjeli rezultati, odnosno došlo bi do smanjenja broja novooboljelih. Definitivno vidimo da cijepljenje štiti i od zaraze i od težih oblika zaraze, da cijepljene osobe teže šire virus. Vjerujem da će nakon određenog perioda primjene ove odluke doći do smanjenja broja novooboljelih. Ova odluka ostavlja pravo i mogućnost izbora svaka osoba se ili može cijepiti ili sukladno odluci, testirati dva puta tjedno. Bilo je nešto više gužve na testnim punktovima ali obično je to utorkom s obzirom da se nedjeljom manje testira na području cijele Županije. Za sada sve prolazi bez većih problema.

image
Ivica Puljić daje covid potvrdu na provjeru prije ulaska na posao
Tonći Plazibat/cropix

Ivica Puljić

Cijelo vrijeme sam išao po protokolu. Prebolio sam covid i dva puta sam se nakon toga cijepio. Meni ovo ne predstavlja nikakav problem. Naravno da ljudi imaju mogućnost izbora. Svatko ima pravo odabrati svoj put. Mislim da će onima koji nemaju covid potvrdu možda biti malo komplicirano organizirati se, ali svatko razmišlja sam o sebi. Bilo bi lijepo i svima jednostavnije kad bi se cijepili. Možda bi pomogli i ostalima da ovo sve brzo prođe i završi i da se možemo eventualno pripremati za sljedeću turističku sezonu.

image
Marijana Aksić Vitković
Tonći Plazibat/cropix

Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada

Cijepila sam se i mislim da je to najmanje što svi možemo napraviti da stanemo u kraj ovome što nas je zadesilo zadnje vrijeme. Bilo bi idealno da smo se svi cijepili pa da nije bilo potrebno ništa uvoditi. Kad je već takva situacija, oni koji se ne mogu cijepiti iz nekog razloga, objektivnog ili subjektivnog, imaju opciju testiranja, tako da ne možemo reći da je riječ o prisilnim mjerama. Prvi je dan primjene odluke i stvarno sve protiče bez problema, nema velikih zastoja i sigurna sam da će s vremenom biti sve jednostavnije.

image
Marijeta Hladilo
Tonći Plazibat/cropix

Marieta Hladilo, zadužena za Upravi odjel za gospodarenje imovinom

Cijepila sam se ima šest mjeseci, booster dolazi u siječnju ili veljači. Prebolila sam i cijepila sam se. Mislim da je ova mjera već polučila rezultate, vidimo jutros da je provediva, svi se redovno otkucavaju i ulaze, vidi se u evidenciji tko je cijepljen, tko nije. Oni službenici koji nisu cijepljeni jutros su pošli na testiranje i problema nema. Sve ide svojim tijekom.

image
Goran Cvjetinović
Tonći Plazibat/cropix

Goran Cvjetinović

Morali smo se naviknut na ovo. Kad nismo na lijepe, sad ćemo ovako. Cijepljen sam dvaput, uskoro i triput, kad istekne šest mjeseci. To su pravila igre, prilagodimo se i eto. Neće biti gužve ako imaju sve što treba imat, sekunda je posla provjera potvrda ili testa. Sad sam sreo nekoliko njih koji su išli na testiranje i rekli su da nije bilo gužve, podnošljivo.

image
Tonći Plazibat/cropix

Merlin Milić

Nisam se ni cijepila ni testirala, nego preboljela. Potvrda mi vrijedi do srpnja, do tad sam mirna, a dalje ćemo vidjet. Za sad se ne mislim cijepiti ali vidjet ćemo kako nam život bude dalje omogućen. Iskreno, vrijeme će pokazati učinke mjere, bit će malo konfuzno.

image
Đuro Šutalo
Tonći Plazibat/cropix

Đuro Šutalo

Imam covid potvrdu. Poštujem pravila koje Vlada i Stožer donosi i to je to. Ova mjera će morati biti učinkovita, nadam se da hoće. Neće zaustaviti covid ali sigurno će pridonijeti smanjenju oboljelih. Stožer je donio ovakvu odluku ja ću je poštovati što se mene tiče, nadam se da će i ostali.

24. travanj 2024 22:13