StoryEditorOCM
DubrovnikSTARI-NOVI RAVNATELJI|

U Gimnaziji ostaje Katarina Tolja, a u Medicinsku školu stiže Marijana Kulić

Piše Silvia Rudinović
19. ožujka 2021. - 07:30

Gimnaziju Dubrovnik i idućih pet godina vodit će Katarina Tolja, dok će Medicinska škola u Dubrovniku uskoro vjerojatno dobiti novu ravnateljicu, Marijanu Kulić. Školski odbor većinom glasova odabrao je nastavnicu biologije koja u ovoj školi radi 15 godina.

Zanimljivost ovog slučaja je da se predstavnici osnivača, a to je kod srednjih škola Dubrovačko-neretvanska županija, nisu držali prakse podrške kandidatu koji dobije najviše glasova nastavničkog i radničkog vijeća. Naime, školski odbor koji glasuje o kandidatima za ravnateljsko mjesto ima sedam članova: tri predstavnika osnivača odnosno Županije, dva predstavnika nastavničkog te po jednog predstavnika roditeljskog i radničkog vijeća. U Medicinskoj školi u Dubrovniku, nakon javnog natječaja raspisanog 27. siječnja te glasovanja nastavnika i ostalog osoblja, tri člana koja predstavljaju same zaposlenike škole podržalo je kandidaturu dosadašnje ravnateljice Marine Rudenjak Lukenda. Samo je roditeljsko vijeće većinom glasova  podržalo Kulić, no županijska uprava odlučila je glasovati za promjene. Marijana Kulić, rođena Bekić, sestra je ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik Marija Bekića (HDZ). Prije glasovanja, za Dubrovački vjesnik izjavila je kako ima drugačiju viziju škole koja bi se, po njezinom mišljenju, trebala više otvoriti javnosti.

Umjesto župana, Konjevod

Županu Nikoli Dobroslaviću postavljeno je pitanje, zbog čega su predstavnici Županije glasovali suprotno odluci nastavnika i ostalih zaposlenika škole. Umjesto županovog odgovora, njegov je ured poslao izjavu Nikše Konjevoda (HDZ), člana Školskog odbora.

image
U Gimnaziji jednoglasni
Cropix

- Članovi Školskog odbora – predstavnici osnivača, opredijelili su se za kandidatkinju Kulić zbog programa za predstojeće mandatno razdoblje koji je ocijenjen perspektivnijim i boljim za budući razvoj škole od drugog predstavljenog programa. Kao članovi Školskog odbora, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije kao osnivača, u svom radu isključivo i jedino se vodimo interesom učenika i zajednice, pa je tako bio slučaj i na spomenutoj sjednici. Što se tiče samog izbora ravnateljice, a na koji se odnosi vaš upit, točno je da smo kao predstavnici osnivača tijekom izjašnjavanja iskazali stav identičan stavu predstavnika Vijeća roditelja (koji su glasovali omjerom 8:1). Učenici i njihova dobrobit naš su primarni interes u sustavu obrazovanja, a roditelji su naš partner u svakom koraku odgojno-obrazovnog sustava. Napominjemo da su nastavnici, koji u sustavu odgoja i obrazovanja imaju neizmjeran i nemjerljiv​ doprinos, bili praktički podijeljeni u ocjeni programa i kandidata, isto kao i predstavnici Radničkog vijeća (omjeri u glasovanju 9:10 i 13:15). Uvjerenja smo kako izvrsne rezultate i kvalitetno obrazovane kadrove možemo postići samo ujedinjeni i zajedničkim snagama te u svakom koraku svog rada i djelovanja težimo partnerskom odnosu sa svim dionicima, a uvijek i najviše s djecom i njihovim roditeljima – izjava je Nikše Konjevoda.

Nakon 15 dana propitkivanja u županijskoj upravi, konačno su dostavili podatak tko su uz Konjevoda predstavnici osnivača u Školskom odboru: Amon Čeljo i dr. Stjepan Đurčić (HDZ), inače pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik za kvalitetu.

Gimnazija jednoglasna

Katarini Tolja priča o putovanju u New York, kojeg je u konačnici platila sama, nimalo nije naškodila. Tolja je dobila svih sedam glasova Školskog odbora Gimnazije Dubrovnik. Iako su nastavnici, kako bi rekao Konjevod, „bili praktički podijeljeni u ocjeni programa i kandidata, isto kao i predstavnici Radničkog vijeća“,  u nekoliko glasova razlike Tolja je 'pobijedila' Slađanu Bošković Bećir.

- Na sjednici Školskog odbora u srijedu, 17. ožujka, glasovalo se sukladno zaključcima nastavničkog, radničkog i vijeća roditelja te predstavnika osnivača. Dosadašnjoj ravnateljici potvrđen je još jedan mandat, a sukladno zakonu i Statutu škole, odluka ide na suglasnost Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Školski odbor jednoglasno je  podržao izbor prof. Katarine Tolja - kaže predsjednik Školskog odbora Tonći Vicelić.   

image
Katarina Tolja i idućih pet godina ravnateljica Gimnazije Dubrovnik
Božo Radić/HANZA MEDIA

O putovanju u New York raspravljalo se na ranijim sjednicama Školskog odbora kada je to bilo aktualno. Školski odbor je tada zauzeo pozitivan stav temeljem nalaza prosvjetne i financijske inspekcije koje su utvrdile da nije bilo nepravilnosti od strane ravnateljice, napominje Vicelić, predstavnik roditelja u Školskom odboru. No, to nije bila tema ove sjednice Školskog odbora.

Usred natječaja za ravnatelja Gimnazije i samo tri mjeseca prije isteka mandata, ostavku na mjesto u Školskom odboru dao je Branko Bazdan, ravnatelj Dom zdravlja Dubrovnik, predstavnik osnivača. Umjesto njega, u Odbor je imenovana Marijeta Hladilo (HDZ), pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika.

01. svibanj 2024 12:04