StoryEditorOCM
DubrovnikTKO ĆE UČITI DJECU?

U dubrovačkim školama se bore s deficitom nastavnika fizike i kemije, a prijeti još gori scenarij: ‘Profesori su izgubili poštovanje koje su nekad uživali, a plaće nikad nisu bile visoke‘

Piše Silvia Rudinović
27. rujna 2022. - 09:06

Nestručni kadar iz skupine prirodnih predmeta problem je s kojim se godinama susreću u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama. Obeshrabrujući je izostanak interesa među ovogodišnjim brucošima za nastavničke smjerove iz fizike i kemije. Ipak, dvije dubrovačke škole imale su sreću.

- Prošle su godine neki naši bivši učenici diplomirali i svi su odmah našli posao. Lani je stvarno bila iznimno dobra situacija, petero ili šestero je diplomiralo fiziku i kemiju tako da ove i prošle godine nismo imali teškoća, a prethodnih smo morali koristiti nestručne zamjene. Nastava se mora odvijati, a nismo imali koga zaposliti. Nastavničko zanimanje je takvo da ga morate voljeti i u njemu se pronaći, a ti teški fakulteti su vjerojatno bolje plaćeni na drugim radnim mjestima – komentira Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik.

image

Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik

Božo Radić/cropix

Na popisu devet studija bez ijednog upisanog studenta ove godine u Hrvatskoj, našao se upravo deficitarni nastavnički smjer fizike i kemije na zagrebačkom PMF-u.

- Fiziku i Kemiju u našoj mladoj školi predaje profesorica koja je upravo završila Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Imamo sreću, a riječ je o mladoj nastavnici koja nije iz Dubrovnika, nego je došla iz Zagreba – kaže Lucija Vujica, ravnateljica Osnovne škole Montovjerna.

Ravnateljica Vujica smatra kako je nužna promjena statusa učitelja u društvu.

- Profesori su izgubili nekadašnji status u društvu i poštovanje koje su nekada uživali. Nikad nisu imali visoke plaće, ali su bili cijenjeni. Roditelji nekako sve manje cijene učitelje, što vide i djeca pa se sve to održava na mlade koji ne vide budućnost u školstvu. Ne odnosi se to samo na prirodne, nego i sve ostale predmete. Uskoro ćemo imati manjak profesora društvenih predmeta. Učenici srednjih škola se odlučuju za nenastavne smjerove ako će drugdje imati bolje plaćene poslove. Nije to ništa novo. Nakon ogromnog truda i zalaganja tijekom školovanja, oni ne vide dovoljnu nagradu u nešto nižoj plaći. Ne kažem da su plaće nastavnika niske, one su oko državnog prosjeka, ali nisu onolike koliko ti mladi mogu dobiti drugdje – komentira Lucija Vujica i dodaje kako ravnatelji prate kretanja po fakultetima, osobito dubrovačke studente i čini se kako bi i iduće godine mogli dobiti novi stručni kadar kojega će škole s deficitom prigrliti ukoliko se vrate u grad.

image


 

Tonci Plazibat/Cropix

Kao i većina ostalih srednjih i osnovnih škola na dubrovačkom području, i OŠ Montovjerna je prije dolaska nastavnice iz Zagreba morala posezati za nestručnim kadrom. Kako je objavio Jutarnji list, posljednji put kvota nastavničkog smjera fizike i kemije bila je popunjena 2016./2017., a potom su imali jednog do najviše sedam upisanih. Nadalje, navode kako je nastavnički smjer fizika i informatika, umjesto planiranih 30, dobio dva studenta, koliko i nastavnički smjer fizika.

04. svibanj 2024 01:29