StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovački gradonačelnik najavio ograničenje broja taksista

Taksist Robert Anđušić: ‘Ovo što se događalo je bruka i sramota, bacili su nas kao janjad lavovima...‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. ožujka 2024. - 13:06

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je ograničenje broja taksista koji će moći cirkulirati oko povijesne jezgre tijekom turističke sezone koja je pred nama. Posljednju riječ dat će Gradsko vijeće koje će ovu odluku izglasati ili ne. Svakako, spominje se brojka od 800 taksista koji će smjeti doći na Pile svojim vozilima, dok ih je lani bilo između pet i šest tisuća, izjavio je gradonačelnik.

Nakon jučer održane panel rasprave na temu izrade i provedbe planova upravljanja za povijesne gradske jezgre upisane na popis svjetske baštine UNESCO-a, Mato Franković je izjavio da je javni natječaj završen, izvođač ugradnje opreme izabran, te će se ta oprema vrlo skoro i ugraditi. Dodao je da još očekuju suglasnost Ministarstva, te da će cijeli projekt biti u testnoj fazi već ovoga ljeta, uz dosta ograničenja.

Za komentar smo pitali dugogodišnjeg dubrovačkog taksista Roberta Anđušića:

- Ima dosta onih koji svake godine otvore j.d.o.o., na kraju sezone je zatvore, i sljedeće godine opet tako. Ima takvih i u ministarstvu, koji svake godine otvore firmu, uzmu lovu i zatvore je - istaknuo je Anđušić.

- Slažem se da domaći ljudi voze, a ne ove firme koje zapošljavaju ljude odsvukud. To je tako otkad su došli taksisti preko aplikacija. Pričao sam s dosta svojih kolega iz Dubrovnika, nije u redu da netko ulijeće na taj način. Slažem se da svaki gradonačelnik treba pripaziti na svoje domaće ljude, kako gradonačelnik Dubrovnika, tako i Splita, Zadra, Šibenika, Pule, Rijeke, Zagreba i Osijeka, a tako i Frankfurta i Pariza. Ako je ostala ‘feta kruha viška‘, daj nekome drugome, ali prvo pripazi na svoje ljude - naglasio je Robert Anđušić.

No, nije li to tržišna diskriminacija?

- Ušli smo u sustav Europske unije u koji su nas bacili isto kao janjad lavovima. Bacili su nas nepripremljene, sve poduzetnike, ne samo nas. Ne možemo se mi natjecati s poduzetnicima sa Zapada, kojima je EU godinama davala izdašne potpore. Tako je i ovo što se tiče taksija. Draga gospodo, zaboravite na diskriminaciju, jer ako ne zaštitimo svoje lokalne ljude u cijeloj Hrvatskoj, doći će netko sa sumnjivom lovom kao što već dolaze građevinari - izjavio je Anđušić.

- Zato podržavam tu najavu gradonačelnika Mata Frankovića. Neka struka da svoju procjenu ali prava struka, a ne podobni. Neka vide koliko je to ljudi, a ove firme sa strane ‘doviđenja‘. U redu je ako netko ima agenciju u Dubrovniku i doveo je odnekud čovjeka da radi za njega, to je opet naša lokalna firma - rekao je i apelirao na rješenje ‘divljaluka na lijevoj strani Pila koje su recepcija Grada‘ gdje, kako je rekao, neki prijevoznici posluju protuzakonito, što je za jedan Dubrovnik ‘bruka i sramota‘.

01. svibanj 2024 13:19