StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Svečano otvorena nova školska zgrada u zidinama, izrađena konzervatorska podloga za povijesnu cjelinu, asfaltiranje na četiri lokacije, građani glasuju za Bolji grad

Piše Grad Dubrovnik
22. rujna 2023. - 12:04

ULAGANJA U OBRAZOVNU INFRASTRUKTURU

Svečano otvorena nova škola u povijesnoj jezgri

U obnovljenoj i uređenoj palači u Ulici Ilije Sarake u povijesnoj jezgri grada svečano je otvorena nova školska zgrada, kao sastavni dio OŠ Marina Getaldića, čime je ova škola s početkom nastavne godine prešla u jednosmjensku nastavu. Veliki je to doprinos i očuvanju života u zidinama, koje su ovom investicijom dobile šest novih razrednih odjeljenja.

Na svečanosti su sudjelovali izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, župan Nikola Dobroslavić, biskup Roko Glasnović i predsjednik zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner, ravnateljica škole Silvana Bjelovučić, učiteljice i učitelji te djeca koja su izvela prigodan program.

’’Čast i zadovoljstvo mi je što u ovih šest godina otvaramo drugu osnovnu školu i korak po korak idemo u sustav jednosmjenske nastave svih škola na području grada Dubrovnika’’, rekao je u prigodi otvorenja dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zahvalivši pritom svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog iznimno zahtjevnog projekta.

image

U Ulici Ilije Sarake je svečano otvorena obnovljena palača u kojoj od ove školske godine djeluje OŠ Marina Getaldića

Tonći Plazibat/Cropix

’’Kada govorimo o životu u gradu, potrebi za djecom, dječjim smijehom i igrom u gradu, ova palača predstavlja upravo to. Svako dijete koje izađe iz ove palače sa sobom će nositi toliku ljubav prema ovom gradu i imat će najljepše uspomene djetinjstva’’, kazao je također gradonačelnik.

Ukupno ulaganje u obnovu i adaptaciju te opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije, objekt u Ulici Ilije Sarake i zgrada Centar, iznosi 2,5 milijuna eura, a financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung. Palaču je, za potrebe organiziranja osnovne škole, Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave, od 1. do 3. razreda, uređeno je šest učionica i potrebni popratni prostori. U sklopu istog projekta adaptirana je i opremljena i zgrada Centar gdje se prostor prilagodio za veće učenike, od 4. do 8. razreda.

U realizaciji ovog projekta značajna je bila suradnja s Ministarstvom kulture i medija RH te s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku.

Alfaplan građenje odradio sjajan posao

Radove na obnovi, adaptaciji i uređenju OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije izvela je tvrtka Alfaplan građenje d.o.o., dok je za nadzor bila zadužena tvrtka Struktura projekt

JOŠ JEDNA AKTIVNOST PLANA UPRAVLJANJA

Potpisan ugovor o izradi konzervatorske podloge za prostor kulturno povijesne cjeline Dubrovnika

Ugovor o izradi konzervatorske podloge za prostor kulturno povijesne cjeline Dubrovnika u ponedjeljak su u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu potpisale ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i Katarina Horvat Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti kao izrađivača podloge.

image


Potpisan ugovor o izradi konzervatorske podloge za prostor kulturno povijesne cjeline Dubrovnika

Izrada konzervatorske podloge za prostor svjetskog dobra Dubrovnika jedna je od temeljnih aktivnosti Plana upravljanja kojom će se ispuniti cilj očuvanja i održavanja svjetskog dobra u skladu s Izvanrednom univerzalnom vrijednosti, a služit će kao podloga za izradu Urbanističkog plana uređenja povijesne cjeline svjetskog dobra. Obzirom na detaljnost, obuhvat i metodologiju, dovršetak izrade planiran je do veljače 2026. godine.

Sukladno novom dinamičkom sustavu, danas su na četiri lokacije, u Ulici Marka Marojice, na cestama u Šumetu, Pobrežju i Osojnik - Pobrežje, krenuli radovi pojačanog održavanja prometnica. Zahvaljujući novom sustavu nabave, više različitih izabranih izvođača izvodi radove u isto vrijeme.

Podloga za buffer zonu

Pilot-projektom Ministarstva kulture i medija u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Upravnim odjelima Grada i Županije, nadležnim za Prostorno planiranje i uređenje u rujnu 2020 izrađena je konzervatorska podloga za kontaktnu (buffer) zonu svjetskog dobra, prva takva u Hrvatskoj.

 

PROMETNA INFRASTRUKTURA

U tijeku asfaltiranje prometnica na 4 lokacije

Radove asfaltiranja dijela Ulice Marka Marojice do spoja s Janjinskom ulicom izvodi tvrtka Tehnogradnja d.o.o., a radovi vrijedni 47.970,00 eura (bez PDV-a) trajat će 10 kalendarskih dana.

Asfaltiranje dijela nerazvrstane ceste Milakov do, Pobrežje, dužine oko 210 metara izvodi tvrtka Dubrovnik Ceste d.d.  Rok izvođenja radova je 10 dana, a vrijedni su 30.542,72 eura (bez PDV-a).

image


U tijeku je asfaltiranje prometnica na četiri lokacije

Dio nerazvrstane Ceste u Šumetu asfaltirat će se u dužini od oko 700 metara, radove izvodi Tehnogradnja d.o.o. Ukupni iznos ugovora je 63.431,00 eura (bez PDV-a), radovi će trajati 10 dana.

Asfaltiranje dijela nerazvrstane ceste Osojnik-Pobrežje, dužine oko 2.100 metara, izvodi tvrtka Asphalt Team d.o.o. Radovi su vrijedni 229.800,00 eura (bez PDV-a), a trajat će 18 kalendarskih dana.

Prvo se na lokacijama odrađuje frezanje, nakon čega slijede radovi asfaltiranja.

Do 24. rujna, odnosno još četiri dana, moguće je glasovati za projektne prijedloge koje su građani predložili za svoje gradske kotare i mjesne odbore u sklopu projekta Participativno budžetiranje.

Optimizacija rokova

Kako bi optimizirao rokove uređenja i saniranja gradskih prometnica i time ubrzao izvođenje radova, Grad Dubrovnik ove je godine prvi put razdvojio javne nabave, i to za redovno i pojačano održavanje nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina.

ZA BOLJI GRAD

Uključite se i glasujte za projektni prijedlog iz Vašeg gradskog kotara ili mjesnog odbora

Projekt provode Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA s ciljem uključivanja građana Dubrovnika u proces donošenja odluka u svojoj sredini. Postupkom glasovanja obuhvaćen je 131 projektni prijedlog koji je zadovoljio kriterije modela participativnog budžetiranja u vrijednosti do 60 tisuća eura po svakom mjesnom odboru te 120 tisuća eura po svakom gradskom kotaru.

image

Uključite se i glasujte za projektni prijedlog iz Vašeg gradskog kotara ili mjesnog odbora!

Građani su tijekom lipnja i srpnja 2023. predali ukupno 233 projektna prijedloga u sklopu 25 radionica unutar 8 gradskih kotara i 17 mjesnih odbora.

Glasovanjem građani odlučuju koji će se projektni prijedlog iz njihovog gradskog kotara ili mjesnog odbora realizirati u 2024. godini, odnosno – što je potrebno Za bolji Grad. Glasovanje se odvija putem NIAS sustava e-Građani od 11. do 24. rujna 2023. Za prijavu je dovoljna vjerodajnica niske razine sigurnosti.

01. svibanj 2024 13:59