StoryEditorOCM
DubrovnikVODIČI O PROPISIMA |

SVAKA ČAST STRANCIMA ALI...Turističko vođenje nije posao kao zdravstvo, veterina ili građevina – traže se posebna znanja, a mi ih imamo

Piše Kristina Filičić
25. siječnja 2021. - 07:41

- Glavni cilj bio je zadržati vodičke licence za županije i sačuvati stručnost. Ljudi, bez obzira dolaze li iz drugih hrvatskih županija ili zemalja EU, ne mogu imati kvalitetu vođenja bez položenog ispita za lokalitet na kojem vode. Današnji sustav vodičkih licencija jamči neku kvalitetu i važno ga je zadržati, iako mislim da je, s obzirom na novi sastav Europske komisije, ta borba gotovo izgubljena– komentira dubrovački vodič Marko Sjekavica prijedlog izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu koji je podigao buru među vodičkom strukom u RH.

image
 Marko Sjekavica
Željko Tutnjević

Nezadovoljni turistički vodiči okupljeni u Zajednici društava turističkih vodiča Hrvatske javno su negodovali jer 'izmjene nisu komunicirane s njima' iako su bili članovi radne skupine za konačan prijedlog zakonskih izmjena.

Nadležno ministarstvo prozivaju da su prijedlogom strane turističke vodiče inaugurirali među hrvatske, bez potrebe i edukacije, te sve nazivaju 'degradacijom zanimanja vodiča'.

Marko Sjekavica smatra da je dobro što je struka pružila svojevrstan otpor. On je svojedobno bio predstavnik vodičke struke i Društva turističkih vodiča Dubrovnik u radnoj skupini Ministarstva turizma za donošenje Zakona o turizmu i popratnih propisa.

Smatra da je kod predloženih izmjena Zakona vidljiv prejak interes pojedinih lobija.

- Velike turističke agencije iz emitivnih zemalja odakle dolazi većina turista pogotovo u ovaj mediteranski bazen, imaju interes ne plaćati ekstra lokalne vodiče, već angažirati svoje djelatnike, pratitelje koji dolaze s grupama u RH. Tako bi smanjili troškove, a ljudima koje zapošljavaju neće zbog toga povisiti plaću. Iz toga se vidi nepravednost sustava koji se nastoji nametnuti – kaže Sjekavica.

-Država sad hoće ponuditi mrkvu uz batinu vodičkoj struci, time da će naši vodiči moći voditi po drugim zemljama EU po istim uvjetima. Znamo koliko je naše tržište malo, a naša tranzicijska zemlja generalno siromašna i kako jako malo grupa iz RH ide u zemlje EU. Potpuno je promašeno vjerovati da će netko od nas moći živjeti od vođenja vani, to će biti sporedno – ističe naš sugovornik koji je kritičan prema stavu o, kako on to opisuje, hrvatskom porijeklu polaznika vodičkih tečajeva. Iz Zajednice vodiča su, podsjetimo, naveli kako poštuju kolege iz drugih zemalja ali da oni ne mogu tumačiti hrvatsku povijest jer nemaju 'toliko potreban osjećaj nacionalne privrženosti Hrvatskoj'.

image
Novim pravilima bi po Stradunu mogli voditi i vodiči iz drugih zemalja EU
Željko Tutnjević

- Prilično je šovinistički argument tražiti hrvatsko porijeklo vodiča, prilično opasna nacionalistička priča. Zapravo nije važno odakle netko dolazi, nego da položi ispit i bude educiran – poručuje Sjekavica.

Vodiči zamjeraju i to što se dodatno smanjuje broj zaštićenih lokaliteta za koji bi i domaći i strani vodiči trebali polagati poseban stručni ispit. Ni Sjekavica ne vidi smisla da se spominju tek pojedini muzeji umjesto cjeline.

- Cjeline gdje su najčešća vođenja trebaju biti zaštićene. A priča o slobodi kretanja i tome da se javni prostor ne može zaštititi kao lokalitet, pravno ne drži vodu. Zasad postoji zakon i pravilnik koji smo nedavno donijeli, i bilo bi čisto sumanuto da država nakon dvije godine ide u izmjenu regulative , opet zbog pritisaka Europske Komisije – kaže dubrovački vodič koji smatra kako su postojećim rješenjem ipak zadovoljene obveze Hrvatske prema EU.

- Turističko vođenje nije posao kao zdravstvo, veterina ili građevina gdje možete u bilo kojoj zemlji EU taj posao raditi na isti način. Ovdje stvarno treba posebno znanje, jer primjerice u slučaju Dubrovnika treba znati i o Bizantu i Dubrovačkoj Republici, Otomanskom carstvu da bi mogao to uopće približiti turistima – zaključuje Sjekavica.

Dubrovački vodič s više od pola stoljeća iskustva u vođenju Gradom, gospar Frano Haklička, član Društva turističkih vodiča Dubrovnik od samog osnutka, duboko se nada kako prijedlog izmjena zakona neće proći jer 'ako to dozvole ogroman broj vodiča će izgubit pos'o od kojega žive'.

image
 Frano Haklička
Željko Tutnjević

- Apsolutno sam protiv da stranci vode grupe po našim lokalitetima. Isto kao što se ja ne bih usudio voditi po drugom gradu jer o tome ne znam onako kao oni koji tamo žive. Na ovaj način će naši ljudi izgubiti posao jer će sve grupe dolaziti sa stranim vodičima –kaže Haklička. I on je protiv smanjenja broja zaštićenih lokaliteta.

- Nikako se ne smije odustati od zaštite lokaliteta kao cjeline i primijeniti tek pojedinačnu zaštitu – poručuje.

Istinski zaljubljenik u dubrovačku baštinu sate je proveo u dubrovačkom arhivu iščitavajući stare spise i kaže kako bi trebalo cijeli život čitati i ne bi bilo dovoljno za upoznati svo bogatstvo povijesti Grada. Smatra da će turistički vodič s minimalno znanja o dubrovačkoj povijesti teško moći kvalitetno prenijeti informacije gostima.

- Jednom su me poslali u hotel 'Argentina', na vođenje Engleza. Rekli su mi da će njihova vodička govoriti a da ja idem kao pratnja. Došli smo u Katedralu i ona njima priča... i u jednom trenutku me pita 'jesam li nešto krivo rekla?' Kažem joj 'više od pola'. Tad mi je prepustila vođenje. Nema tu poigravanja, ne možeš govoriti što te volja – kaže Haklička.

image
Dubrovnik Drustvo turistickih vodica - besplatni pregled Grada za gradjane Dubrovnika
Željko Tutnjević

- Kad sam ponovno išao na ispit za vodiča 1978. godine, onda su se polagale četiri regije, dakle cijela obala. No isto se ne bih usudio poći voditi u Split ili Zadar iako sam svu tu literaturu prošao, jer nije isto kad vodim ja ili netko tko tu živi i rastao je s tim prostorom. Mene samo interesira bore li se ovi što nas predstavljaju u EU za Eutropsku uniju ili za Hrvatsku unutar EU – pita se gospar Haklička pa uz smijeh dodaje:

- Ma čuješ, ja ću poć' vodit' po Austriji!

Rješenje je, smatra, u kvalitetnoj edukaciji, baš kao što se to radilo potkraj 1970-tih.

- Trebalo bi puno više sati edukacije nego danas. Naprimjer, u Izraelu tri godine učiš za vodiča, a kod nas je niti sto sati i to da ne govorim način na koji se to danas polaže – kaže dubrovački vodič Frano Haklička.

25. travanj 2024 01:33