StoryEditorOCM
DubrovnikŠARENI ĐARDIN

Stručnjakinja iz Vrtlara savjetuje kako najprikladnije odabrati najbolje cvijeće i kako ga održavati: ‘Najvažnije je...‘

Piše Bruno Lucić
2. travnja 2024. - 17:56

Proljeće je, vrijeme rasta, cvjetanja i pupanja, a pored uživanja u zelenim površinama u gradu, lijepo je imati svoj komad prirode i urediti ga po svojim željama, navikama i sklonostima. Kako najbolje srediti đardin, koje cvijeće izabrati, najbolje zna voditeljica Vrtlarovog Rasadnika u Zatonu Tajana Vulević.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Samo obilježje proljeća je buđenje prirode, cvrkut ptica i cvjetanje biljaka, to je period kad se obično posvetimo vrtu. Proljeće probudi naše đardine, balkone... Kako bi lakše odabrali cvijeće, moramo najprije vidjeti kakav prostor imamo, čime raspolažemo i koliko sunca dopire do njega. Proljetno cvijeće se bira ovisno o suncu, neke biljke traže više sunca, nekima je dovoljna polusjena, a neke vole samo sjenu. To nam je prvi kriterij kad idemo nešto zasaditi, napominje sugovornica na početku te dodaje:

image
Nick Gammon/Afp

- Sad pretežito idu ljetnice koje cvjetaju do kraja ljeta, a imamo trajnice, lijepo se, primjerice, pokazala višegodišnja biljka mandevila koja cvijeta cijelo ljeto. Zatim, imamo zimzelene biljke, ali i proljetno đardinsko cvijeće ili cvijeće koje ide u graste: begonije, fuksije, čerošpanje, hortenzije koje su više za hladovinu. Ako je riječ o jako osunčanom prostoru, idemo s petunijom, pelargonijama, ciklamama, impatijansama... Ne treba zaboraviti ni viseće tegle pune cvijeća koje baš lijepo izgledaju, govori Vulević.

Prednost uvijek daje domaćem, mediteranskom bilju koje ide uz dubrovačko područje. Tako u Rasadniku imaju proizvodnju hortenzije, tradicionalne su i čerošpanje i tagetesi.

image
/Shutterstock

- Imamo i dubrovački koralj, ruseliju koja baš izgleda kao koralj, ima crvenu i bijelu boju. Treba spomenuti i lipiju, bella luigia, koja je također naša tradicionalna biljka... Kamelije su jako lijepe, također cvjetaju u ovom razdoblju i traže hladovinu i kiselo zemljište. Svaka biljka mora imati svoje uvjete, ne treba je uzeti samo po tome da vam se sviđa. Većina biljaka traži propusno i bogato zemljište. Rahla zemlja, recimo, zadržava vlagu, napominje diplomirana inženjerka.

Osvrnula se i na zalijevanje biljaka.

- Nitko vam točno ne može savjetovati koliko zalijevati đardin, to sve ovisi o biljkama. Treba voditi računa o tome kakva je propusnost zemljišta, kakvo nam je sunce u tom razdoblju, najbolje je rukom pipnuti zemlju. Jer, uvijek je bolje da ima manje nego više vlage. Bolje je više puta zalijevati, nego odjednom puno i onda ste u problemu! Svakako, uvijek je bolje po nekoliko puta manje zaliti, nego ‘prezaliti‘, tipa uliti dvije litre vode na biljku pa da dolazi do truljenja korijenja. Biljka se lakše oporavi kad je bez vode, nego kad ima previše vode, upozorava voditeljica Rasadnika. 

image
Nick Gammon/Afp

U zadnje vrijeme su među ljubiteljima cvijeća pravi ‘hit‘ postale lukovice koje lijepo krase đardine i balkone.

- Lukovice ne puštaju veliko korijenje pa ih je moguće saditi u grastama ili uz stazu. To su narcisi, tulipani, zumbuli, idealni su za one nesklone velikom održavanju đardina. One će same niknuti i ne traže veliko zalijevanje. Mogu prezimiti u lukovici...  Tu treba pripaziti koliki korijen biljka pušta da ne bi nastala šteta. Začinsko bilje je isto jako lijepo i ne treba mu velika njega a može ga se iskoristiti, posebno danas kad su, primjerice, popularni kokteli s mentom... Sadi se tamjan, menta, origano, peršin, celer... Ovisno koliko ga šišate, toliko se i obnavlja. Prije nije bilo toliko traženo, ali u zadnje vrijeme sve češće pitaju za njega. Danas je lako za svoje potrebe imati mali vrt. Mi u rasadniku imamo odličnu proizvodnju pomadora, paprika, balančana, začinskog bilja i to je naše sjeme. Od reznica proizvodimo naše višegodišnje autohtone biljke. Ljudi to uzimaju, a mi sve radimo po starinski, ručno, i zemlja se miješa ručno, govori Vulević te dodaje:

image
Roslan Rahman/Afp

- Začinsko bilje je od iznimne važnosti za kukce, za oprašivače, leptire, bubamare... Jer, oni se bude nakon hibernacije i u potrazi su za nektarom i peludi. Kad zasadite začinsko bilje, đardin vam dobije miris, a i koristi. Biljke možete zasaditi u raznim bojama, možete boje koristiti po želji, a sve to ovisi od ukusa, kako tko voli. Najvažnije je pitanje koliko ste spremni održavati i važno je znati položaj vrta i po tome birati biljke koje ćete saditi, podsjeća Vulević.

I za onoga tko nikako ne voli ili se nema vremena toliko posvetiti biljkama, a voli da oko njega nešto raste i za njega, postoji idealan izbor.

- Tu su kaktusi, sukulente... Za svakoga ima ponešto. Netko voli više, netko manje održavati đardin, ali svi mi volimo da nam je lijepo. Biljke su poput ljudskih bića, sve ovisi o vašem pristupu.

Odgovorila je Vulević koliko sve blaže i blaže zime djeluju na biljke.

- Malo je nam je to sve skupa ‘pobrkalo‘ raspored. Na primjer, postoji raspored kad je orezivanje. Primjerice, naša tradicionalna, autohtona biljka bogumila bi u ovom razdoblju trebala krenuti, a ona je cijelu zimu bila u cvijetu! Tako da je toplo zimsko vrijeme ‘mač s dvije oštrice‘. Gledajući školski, ona bi u prvom i drugom mjesecu trebala biti za rezidbu, još uvijek nam je u cvijetu a inače se ne preporučuje rezati cvijeće koje je u cvijetu, komentira stručnjakinja za zelenilo koja se osvrnula i na sve toplija i toplija ljeta – jesu li budućnost vrtlarstva i cvjećarstva kaktusi i sukulente?

image
/Shutterstock

- Prilagodit ćemo se vrućinama! Kaktusi i sukulente imaju svoje mjesto. Sve toplija ljeta su nam ogromni problem radi vode i orošavanja. Tu uzimamo biljke koje trpe visoke temperature, a nitko od nas nije u mogućnosti više puta zalijevati đardin i to svaki dan. Jer, koliko god biljka ne traži vode ljeti, jednostavno je morate barem malo navlažiti kad su visoke temperature. Kao što se čovjek treba otuširati, tako i biljke treba osvježiti, zaliti... najvažnije je da ne dozvolimo da naše autohtono bilje propadne jer se imamo čime pohvaliti, poručuje Vulević.

Inače, u sklopu Dubrovnik Flower Marketa, 5. i 6. travnja u Parku Luja Šoletića održat će se sajam cvijeća gdje će se moći kupiti raznovrsne vrste cvijeća, povrća i začinskog bilja od lokalnih uzgajivača i poljoprivrednih gospodarstava. 

Početak je travnja, što bi sad trebalo raditi u đardinu?

- Sad bi se trebala odraditi dobra prihrana, dati biljkama vitamina. Koliko biljkama date ljubavi, one će vam dvostruko vratiti, zaključuje Vulević.

image
Jean-michel Groult/Biosphoto Via Afp

Mnogi možda to zanemaruju, ali je rad u đardinu bolji od odlaska od teretane ili šetnje, a svakako odmara i opušta od svakodnevnog stresa, nervoze, pritiska i užurbanosti života. Posla u đardinu uvijek ima, posebno nakon kiše sad izbija korov na sve strane, treba biljke osloboditi da bi ‘prodisale‘... Kopačica je najbolja terapija, a zelenilo najbolji lijek!

25. travanj 2024 18:14