StoryEditorOCM
DubrovnikNA RADNOM MJESTU

Stručna suradnica za krajobraznu arhitekturu Marija Medović: Kroz rad na Lokrumu zavoljela sam šimšir, a Maksimilijanov otok bogatiji je za stablo banane

Piše Bruno Lucić
6. travnja 2022. - 11:01

Dubrovčani nestrpljivo čekaju početak nove sezone 'lokrumarenja', a da ih ljepote Maksimilijanovog otoka ponovno oduševe, brine i stručna suradnica za krajobraznu arhitekturu u Rezervatu Lokrum Marija Medović. Nakon rada u Zavodu za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, u Rezervatu već dvije godine radi u Službi zaštite prirode i kulturne baštine.

image
Božo Radić/Cropix

Napravljen je plan održavanja vrtova

Završila je hortikulturu na Agronomskom fakultetu, a ljubav prema agronomiji i prirodi kod ove Zadranke počela je još u djetinjstvu. Posao obuhvaća rad u uredu i na terenu u suradnji sa Službom tehnike i održavanja.

- Posao se na otoku obavlja tijekom cijele godine, a održavanje samog zelenila najviše zimi i u proljeće. Radi se redovita rezidba, nadosadnja novog bilja, a i obnova i održavanje travnjaka gdje se uveo sustav navodnjavanja. Napravljen je plan održavanja vrtova na otoku, točno znamo kad se koja biljka orezuje ili prihranjuje, jer nepravilna rezidba loše utječe na rast i razvoj biljke. Naravno, redovito se prati eventualna pojava bolesti i štetnika na biljkama te ih po potrebi tretiramo zaštitnim sredstvima, priča Marija otkrivajući dva najčešća nametnika na otoku:

- Šimšir je dosta rasprostranjen u našim vrtovima i uspješno se preventivnim tretiranjem borimo protiv šimširova moljca. Slično je i sa crvenom palminom pipom, nametnikom na palmama, protiv koje se također provode preventivna tretiranja posebnim sredstvom. Palmina pipa najviše 'voli' kanarsku datulju, ali kad riješi 'kanarsku' nerijetko napada i druge poput 'vašingtonije', velike i male žumare. Palme butije se zasad dobro 'bore'..., objašnjava stručnjakinja.

Dok se palme sukladno preporukama struke tretiraju jednom, šimšir tretiraju nekoliko puta godišnje prskanjem cijelog grma, posebno tijekom proljeća, ljeta i jeseni.

- Ovdje govorimo o stranim invazivnim vrstama nametnika, koji često dođu preko uvoznih sadnica iz stranih rasadnika. Rezervat Lokrum, kada god je to moguće, nabavlja biljni materijal kod lokalnih proizvođača, iz razloga što su sadnice uzgojene u našoj klimi, stoga su za naše područje one otpornije. Što se tiče biljnih invazivnih vrsta, za sada nema značajnih pritisaka. Spomenula bi bambus, koji je invazivna vrsta, međutim na Lokrumu raste u kontroliranim uvjetima. Bambus na Lokrumu raste u Vrtu palmi, koji je nekad bio rasadnik, uz koje se u prošlosti sadio radi korištenja njegove stabljike. Također, sva vegetacija parkovnog dijela održava se unutar svojih granica, kako ne bi ugrožavala šumsku vegetaciju, kaže sugovornica.

image
Božo Radić/Cropix

Egzote koje su unesene za vrijeme boravka austrijskog nadvojvode i meksičkog cara Maksimilijana odavno su se prilagodile klimi ovog podneblja. Maslinici na otoku Lokrumu održavaju se u tradicionalnom duhu, gdje se uz stečeno znanje i praksu, brine i o estetici.

- Posjetitelji dolaze na Lokrum zbog njegovih prirodnih ljepota i predivnih vrtova stoga je kod njihovog održavanja važna i estetika. Kad je potrebna nadosadnja novog biljnog materijala, odabiru se autohtone vrste, uvažavajući stručne podloge i pravila struke. Iznimka je Botanički vrt, gdje prevladavaju tropske i suptropske vrste, pa je tako prošle godine posađena sadnica banane koja je uz odobrenje botaničarke koja brine o vrtu, darovana od strane jednog domaćeg posjetitelja. Međutim, često se dogodi i da nađemo ukrasnu vrstu koja je samonikla, pa nju presađujemo i koristimo za nadosadnju vegetacije tamo gdje je to potrebno. Živice šimšira se orezuju prateći već zadani oblik i poštujući vrijedno povijesno nasljeđe. Održavanje i orezivanje ostalih vrsta u Maksimilijanovim vrtovima se također provodi poštujući pravila struke, naglašava Marija.

image

I rajska ptica je našla svoje mjesto na otoku

Božo Radić/Cropix

Proizvodnja zelenog komposta

Kod navodnjavanja je naglasak na travnjacima. Na livadama i u Vrtu palmi postavljen je sustav prskalica, a živice i ukrasne vrste u klaustru vodom opskrbljuje sustav 'kap po kap'. U slučaju najave ekstremnih zimskih hladnoća, biljke se dodatno zaštite, posebno citrusi, 'omiljena' žrtva hladnoće.

image

Mariji je jedna od omiljenih biljnih vrsta cvijet kamelije

Božo Radić/Cropix

- Što se prihrane biljaka tiče, nastoji se izbjeći umjetno gnojivo, a od prošle godine proizvodimo vlastiti zeleni kompost od ostataka biljnog materijala nastalog prilikom orezivanja i košnje trave. Umjetna prihrana se koristi isključivo u situacijama kad na biljci primijetimo nedostatak određenog hranjiva. Kod pojave negativnih simptoma ulaže se sav trud da se biljka pravilno njeguje i spasi, ponekad posežući čak i za laboratorijskim analizama, pojašnjava Marija.

Osim održavanja vrtova, Služba zaštite prirode i kulturne baštine izrađuje i provodi brojne edukativne programe i stručna vodstva za različite dobne skupine, a Mariji je posebno drago raditi s najmlađima koji pomno slušaju i uče cijeniti kulturnu i prirodnu baštinu. Također, veliki dio rada službe obuhvaća i interpretacija zaštićenog područja što uključuje, pripremu sadržaja za društvene mreže i web stranice Rezervata, pisanje poučnih tekstova, izradu informativnih ploča te različitih publikacija u tiskanom i digitalnom obliku. Služba surađuje s brojnim institucijama na različitim aktivnostima i projektima pa tako i na brojnim akcijama čišćenja podmorja i obale otoka Lokruma. Cilj je kroz interpretaciju, edukaciju i suradnju s drugim institucijama, jačati svijest javnosti o važnosti zaštite prirode i okoliša.

image
Božo Radić/Cropix

- U svom poslu volim što je kombinacija uredskog i terenskog posla. Veseli me rad u prirodi i u timu, te kad su rezultati zajedničkih projekata pozitivni. Jedna od omiljenih biljnih vrsta mi je cvijet kamelije, specifična je po tome što cvate kada ostale vrste "spavaju", stoga ju većina posjetitelja nažalost ne vidi u njenom punom cvatu. Šimšir je zasigurno vrsta koju sam zavoljela kroz rad na Lokrumu, to je vrsta koja ima veliku povijesnu vrijednost. Osim na poslu svoje slobodno vrijeme također provodim u zelenilu, a rado ću i svojim prijateljima pomoći kod oblikovanja i održavanja biljaka, zaključuje sugovornica.

27. travanj 2024 12:35