StoryEditorOCM
Dubrovnikda kucnemo u drvo

Stanovnici povijesne jezgre već mogu tražiti novac za obnovu persijana, evo što moraju odnijeti konzervatorima

Piše Silvia Rudinović
18. ožujka 2024. - 10:34

Grad Dubrovnik objavio je javni poziv za dodjelu novca stanovnicima povijesne jezgre koji žele uložiti u objavljanje ili održavanje stolarije na svojim nekretninama. 

Prijave se primaju do 11. listopada za tekuću godinu. Grad će sufinancirati 70 troškova, ali ne više od 1.000 eura po kućanstvu, za održavanje, te 50 posto, ili najviše 2.500 eura za zamjenu postojeće stolarije.

Prema utvrđenim pravilima, prijaviti se mogu vlasnici, odnosno suvlasnici objekta u povijesnoj jezgri Dubrovnika na kojem se projekt provodi, koji na toj adresi imaju prijavljeno prebivalište najmanje pet godina prije objave ovog javnog poziva. Uvjet je da se objekt koristi samo za stanovanje te se ne iznajmljuje u turističke ili druge svrhe.

image
Bozo Radic/Cropix

Investitor je dužan ishoditi posebne uvjete zaštite kulturnog dobra i prethodno odobrenje za radove održavanja i zamjene postojeće stolarije kod nadležnog Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Pritom je potrebno priložiti osnovne podatke o građevini i opisu planiranog zahvata, a sastavni dio projektne dokumentacije treba biti opis i troškovnik građevinskih i obrtničkih radova (ponuda) izrađen i ovjeren od strane ovlaštenog izvođača te sheme stolarije u mjerilu 1:50.

Prije početka radova potrebno je uzorak stolarije dostaviti nadležnom konzervatoru na odobrenje. Nadalje, vanjsku stolariju potrebno je izvesti od drva, uz poštivanje svih tradicionalnih detalja izvedbe (podjela prozorskih okana, profilacije razdjelnih daščica, način i mjesto postave prozora, način otvaranja i bravarija prozorskih krila, način oslanjanja i vrsta bravarije unutarnjih škura, profilacije uklada unutarnjih škura, i sl.), s mogućnošću prilagodbe radi osiguranja energetske učinkovitosti građevine. Posebnu pozornost potrebno je obratiti očuvanju „špijunčina“, izvorne bravarije na prozorskim krilima i unutarnjim škurama, željeznih infera prozora te persijana s otklopnim donjim dijelovima.

27. travanj 2024 14:17