StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Sanitatu četiri nova elektrovučna vozila, spasioci i timovi prve pomoći aktivni i ovog ljeta, za ozelenjavanje 553 tisuće eura bespovratno

Piše Grad Dubrovnik
8. lipnja 2024. - 08:11

ČETIRI NOVA ELEKTROVUČNA VOZILA

Sanitat ojačao opskrbu povijesne jezgre

Četiri nova elektrovučna vozila nabavljena su za potrebe opskrbe povijesne jezgre, a uručenju su na pretovarnoj zoni na Pločama nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i direktorica Sanitata Dubrovnik Klaudija Barčot.

Vozila francuskog proizvođača Goupil vrijedna su ukupno 297.722.40 eura s PDV-om, odnosno 74.430,50 eura po vozilu. Sanitat Dubrovnik tako sada raspolaže sa šest kvalitetnih vozila prilagođenih prometovanju povijesnom jezgrom čime je razina komunalne usluge dostave gospodarstvenicima i građanima podignuta na veću razinu.

image

Nova elektrovučna vozila Sanitata za potrebe opskrbe povijesne jezgre

Vsp Video/

"Siguran sam da će ova razina usluge rasti i u nadolazećim godinama, posebno sa specijaliziranim vozilima. Prvenstveno mislim na ona vozila koja će omogućiti prijevoz zamrznute hrane od Ploča do samog objekta", rekao je gradonačelnik Franković. Najavio je i trajno rješenje problematike pretovarne zone u drugoj fazi projekta, ugradnjom cjelokupne zone ispod platoa i u podzidima postojećeg parka, čime će se sadašnji prostor zone pretvoriti u trg dostupan javnosti.

Moderna oprema

Moderna vozila tehnički su potpuno opremljena, duljine 3675 mm, širine 1305 mm, te širine kabine 1200 mm. Ukupna im je nosivost 2100 kilograma.

 

DESET GODINA SURADNJE GRADA I CRVENOG KRIŽA DUBROVNIK

Spasioci i timovi prve pomoći i ovo ljeto na dubrovačkim plažama i ulicama

Grad Dubrovnik i ove godine financira projekt ‘‘Crveni križ u Gradu‘‘, odnosno djelovanje Spasilačke službe na dubrovačkim plažama te timova Prve pomoći Crvenog križa na nekoliko punktova, za što je u gradskom je proračunu osigurano 77.000,00 eura. Ugovor o dodjeli financijskih sredstava potpisali su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Marko Grgurević.

image

Spasioci na posti u Štikovici

Grad Dubrovnik/

Upravo je u tijeku obuka nove generacije spasioca, koji će od 21. lipnja biti prisutni na gradskim plažama Mandrač, Danče, Štikovica i Bellevuee. Timovi prve pomoći Crvenog križa ove će godine ponovno biti prisutni na najposjećenijim lokacijama u gradu i to na dva punkta na Stradunu, dva na zidinama i dva na Lokrumu. Na ovaj način nastavlja se dugogodišnja suradnja Grada i gradskog društva Crvenog križa s ciljem sigurnog boravka u našem gradu.

Članovi Kluba mladih i Spasilačkog kluba „Neptun“ Dubrovačkog Crvenog križa interveniraju i pomažu sugrađanima i posjetiteljima koji se jave vezano za probleme toplinske slabosti, iscrpljenosti, toplinskog udara, sunčanice, dehidracije, opekotina, uganuća, posjekotina i sl. Obučeni u uniforme s vidljivom oznakom Crvenog križa, osim pružanja prve pomoći, često daju i informacije o Gradu, a svim posjetiteljima pružaju dodatan osjećaj sigurnosti.

Obučeni kadar

Spasioci koji rade na našim plažama prošli su tečaj za spasioce na otvorenim vodama kojeg provodi Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik

 

NASTAVAK ULAGANJA U ZELENU INFRASTRUKTURU

Bespovratnih 553 tisuće eura za ozelenjivanje grada

Gradu Dubrovniku dodijeljeni su ugovori za sufinanciranje dva projekta ozelenjivanja na užem području grada. U Zagrebu ih je preuzeo pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić, a dodijelili su ih potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

image

Dodjela bespovratnih sredstava za ozelenjavanje

Grad Dubrovnik/

Riječ je o projektu ozelenjivanja Ulice Iva Vojnovića drvorednom sadnjom uz rub ulice. Planirano je posaditi oko 60 stabala i tako dodatno nadograditi zelenu infrastrukturu Grada. Procijenjena vrijednost projekta je 343.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 274.500,00 eura, što je 80 posto ukupnog iznosa.

Drugi je zeleni pojas oko Grada, gdje se planira ozelenjivanje drvorednom sadnjom uz postojeću skalinadu ulicom Uz Posat te vraćanje nestalog drvoreda i zelenog tunela. Procijenjena vrijednost projekta je 348.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 278.500,00 eura, odnosno 80 posto ukupnog iznosa.

Za jače urbane sredine

Projekt prijavljen na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina.

 

 

 

20. lipanj 2024 17:08