StoryEditorOCM
DubrovnikU GRUŠKOJ VALI

‘Sanitat‘ radi i na moru, ali ne naplaćuje ‘parking‘ jahtašima. Evo koji je posao njihove posade

Piše Kristina Filičić
31. svibnja 2024. - 21:18
Djelatnici Sanitata svaki da, ako vrijeme dopusti, izlaze u gruški akvatorij kako bi pokupili kruti otpadBozo Radic/Cropix/Cropix

Kad krene sezona, točnije od 1. svibnja do 30. rujna, svako jutro, ako vremenski uvjeti dopuštaju, djelatnici Sanitata barkom se otisnu u grušku valu kako bi, ako ima a obično ima, s površine mora pokupili kruti otpad. Jankom uspješno ‘love‘ ostavštinu svih onih nesavjesnih koji more, čini se, doživljavaju kao veliku kantu za otpad.

Kako kažu iz Sanitata Dubrovnik, od 1988. godine su u posjedu brodice kojom obavljaju djelatnosti adulticidne dezinsekcije otočića Blato takozvano zamagljivanje, a barka služi i za obavljanje djelatnosti čišćenja mora priobalja od krutog otpada tijekom ljetnih mjeseci.

- U tom periodu iz mora se prikupi od 1700 do 2000 kilograma otpada – kažu iz Sanitata.

image

Sanitatovci u akciji čišćenja mora

Kf/

Posla očito ne nedostaje, kao ni nesavjesnih sugrađana i gosta grada, onih s izletničkih plovila, jahti, domaćih brodica... koji se vode onom - lakše je (s)pustiti u more nego nositi do prve kante.

Jankom s kraja

Poslove čišćenja mora i priobalja obavljaju dva Sanitatova djelatnika. Nažalost, nisu bili raspoloženi za razgovor o svom poslu koji za prirodu ima nemjerljiv učinak. Jer među otpadom nađe se svega, plastike najviše. A sve to plutalo bi morskom površinom, moguće ‘nasukalo‘ na obalu, da taj dvojac ne zasuče rukave i prihvati se janke. Za lošijeg vremena, kad ne mogu isploviti crveno – bijelom barkom, tada jankom s kraja nastoje izvući iz mora svakojaka i svakodnevna onečišćenja gruškog akvatorija.

image
Kf/

- Čišćenje mora i priobalja obuhvaća administrativno područje Grada Dubrovnika (izuzev dijelova koji su u nadležnosti odabranih koncesionara) te područja pod upravljanjem Lučke uprave Dubrovnik, Županijske lučke uprave te Luke Dubrovnik – kažu još iz Sanitata.

Također, naglašavaju iz Sanitata, njihova brodica je stavljena na raspolaganje za potrebe sustava civilne zaštite na području Grada Dubrovnika.

19. lipanj 2024 08:35