StoryEditorOCM
DubrovnikOprostio se od saborske klupe

Sabor raspušten, završio četverogodišnji mandat Mata Frankovića

Piše L. V.
14. ožujka 2024. - 12:51
Raspuštanjem Sabora, dubrovački gradonačelnik i saborski zastupnik Mato Franković oprostio se od četverogodišnjeg mandataFb/

" Poštovani sugrađani, danas je Hrvatski sabor donio odluku o raspuštanju desetog saziva čime završava moj četverogodišnji mandat saborskog zastupnika. - objavio je na svom facebook profilu dubrovački gradonačelnik i dosadašnji saborski zastupnik Mato Franković, opraštajući se od saborske klupe nakon četiri godine mandata.

"Kao jedinom zastupniku iz Grada bila mi je čast predstavljati i zalagati se za interese krajnjeg juga Hrvatske. Iako nije uvijek bilo jednostavno pomiriti dvije dužnosti, onu gradonačelničku i saborsku, u ove četiri godine Hrvatski sabor je donio brojne zakone koji su doprinijeli poboljšanju kvalitete života svim stanovnicima Republike Hrvatske i iz tog razloga bila mi je iznimna čast biti dio vladajuće većine 10. saziva Hrvatskog sabora.

Možemo i trebamo biti ponosni na do sada najuspješniju Vladu Republike Hrvatske koja je, kroz sve krize koje su je pratile u ovih 8 godina izazova, stabilizirala i ojačala hrvatsku ekonomiju koja je danas po svim ekonomskim pokazateljima jedna od najstabilnijih u eurozoni.

Rezultati Vlade kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata vide se doslovce u svakoj općini, gradu, županiji na području cijele Republike Hrvatske, a mi na jugu ističemo, ponavljamo i nikad nećemo zaboraviti kako je Vlada Andreja Plenkovića započela i završila višedesetljetni san stanovnika hrvatskog juga i povezala nas s maticom zemljom. Stoga će upravo ova Vlada ostati upisana zlatnim slovima u povijest našeg kraja.

Osobno kroz rad u Hrvatskom saboru bio sam skoncentriran na zakone koji su se ticali bilo direktno ili indirektno našeg Grada i krajnjeg juga Hrvatske.

Tako su na moj prijedlog uvrštene izmjene u Zakon o sigurnosti prometa na cestama kojima se omogućilo Gradu Dubrovniku, ali i drugim hrvatskim povijesnim gradovima pod zaštitom UNESCO-a uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe.

Zakon o pružanju usluga u turizmu

- prihvaćanjem predloženih amandmana na kojim sam inzistirao u potpunosti smo zaštitili dubrovačke vodiče.

Zakona o turističkoj pristojbi

- na našu inicijativu prihvaćen je prijedlog naplate pristojbe za brodove na kružnim putovanjima čime je osiguran značajan financijski iznos za proračun Grada.

Zakon o žičarama

- Izmjenama i dopunama ovog Zakona omogućeno je rješenje dugogodišnjeg gordijskog čvora i grad je napokon počeo s naplatom koncesije za žičaru čime su se značajno povećali proračunski prihodi našeg Grada.

Zakon o turizmu

- sudjelujući u izradi ovog Zakona i njegovim usvajanjem općine, gradovi i županije dobile su alat kojim mogu samostalno oblikovati svoje destinacije te upravljajući smještajnim kapacitetima postići ono što je još važnije - na održivi način upravljati demografijom.

Zakon o pomorskom dobru

- kroz raspravu sam se zalagao da jedinice lokalne samouprave dobiju nadzor nad pomorskim dobrom kako bi u konačnici mi na mikrolokacijama mogli uvoditi red i spriječiti uzurpaciju pomorskog dobra jednako kao što smo ga uveli na javnim površinama grada Dubrovnika. Navedeni prijedlozi su usvojeni i danas je taj zakon u primjeni.

Izmjene poreznih zakona

- na temelju izmjena poreznih zakona za koje sam se zalagao Grad Dubrovnik ukinuo je prirez, nije povećao stope poreza na dohodak, a kao rezultat dubrovačke obitelji godišnje će raspolagati primanjima koja su u prosjeku veća od 615 do 680 eura.

Mreža hitne medicine

- Grad Dubrovnik je šest godina osiguravao financijska sredstva za punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima koji je u suradnji s Ministarstvom ponovno uvršten u Mreže hitne medicine HZZO-a. (Grad od 2018. izdvojio 227.141,49 eura)

Kroz nastavak decentralizacije posebno treba istaknuti ulogu potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića čiji je Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske omogućio jedinicama lokalne i regionalne samouprave upravljanje zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, a čime će se postići brža realizacija cijelog niza društveno korisnih projekata kao osnovnog temelja za podizanje kvalitete života naših sugrađana.

Uz sve navedeno nadležnom Ministarstvu pravosuđa i uprave uputio sam prijedlog izmjena odredbe članka 77. Zakona koji definira povrat nacionalizirane imovine.

Također, Ministarstvu financija i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uputio sam prijedlog izmjena socijalnih i poreznih zakonskih propisa kao i prijedlog mjera kako bi se omogućilo priuštivo stanovanje građanima.

I na posljetku u suradnji s Ministarstvom kulture i medija izradili smo novi Zakon o obnovi spomeničke baštine grada Dubrovnika koji bi u idućem sazivu trebao ići u prvo čitanje.

U vremenima kada nam je bilo najteže u posljednje 4 godine, vremenima korona krize, izborili smo se za beskamatne kredite Vlade RH jedinicama lokalne samouprave koji su omogućili da u ni jednom trenutku ne dođe do smanjenja socijalnog programa Grada Dubrovnika, a da istovremeno oprostimo 50 milijuna kuna najma javnih površina i zakupa dubrovačkim gospodarstvenicima. Mjerama Vlade kroz korona krizu sačuvana su radna mjesta i osigurana je egzistencija brojnim radnicima poglavito onim vezanim za turizam i turističke djelatnosti. Bez ovih mjera brojni gospodarstvenici bi bili propali, a brojni djelatnici preko noći ostali bez primanja.

I na kraju još jednom želim Vama dragi sugrađani, dragi žitelji Dubrovačko-neretvanske županije i cijele X. izborne jedinice zahvaliti na datom povjerenju. Bila mi je čast biti Vaš predstavnik u Hrvatskom saboru i Hvala Vam na toj časti koju ste mi Vi omogućili.

S osobitim poštovanjem,

Mato Franković

Zastupnik 10. saziva Hrvatskog sabora

27. travanj 2024 18:08