StoryEditorOCM
Dubrovnikcyberbullying

Roditeljima danas definitivno nije lako: djeca brže usvajaju digitalne trendove od njih, evo što im savjetuje stručnjak

Piše Silvia Rudinović
23. prosinca 2023. - 07:51
Djeca su danas izložena tehnologijama u sve ranijoj dobi, gdje još nemamo iskustva o posljedicama takvog utjecaja/Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da je svaki treći učenik i student u Hrvatskoj osjećao stres, usamljenost, zavist ili nižu razinu samopouzdanja zbog sadržaja na društvenim mrežama, UNICEF-ov je podatak.

“Nije tajna da su platforme društvenih medija namjerno osmišljene kako bi zadržale pažnju korisnika što je dulje moguće koristeći čovjekovu psihu, ranjivost, potrebu za dobivanjem potvrde od okoline kao i strah od odbijanja. Prekomjerno scrollanje po društvenim mrežama može dovesti do razvijanja osjećaja zavisti, osjećaja da nismo dovoljno dobri te manjeg zadovoljstva vlastitim životom. Neka istraživanja dovela su u vezu prekomjerno scrollanje po društvenim mrežama sa simptomima poremećaja hiperaktivnosti i manjka pažnje, depresije, tjeskobe i nedostatka sna”, objavio je UNICEF.

Evo što Dario Pavlović, računalni stručnjak iz Dubrovnika, savjetuje roditeljima, kako spriječiti opasnosti koje vrebaju djecu na društvenim mrežama.

- Roditeljima danas definitivno nije lako u digitalnoj sferi. Za većinu nas još postoji prilagodba novim tehnologijama koje generiraju veliku razliku u osviještenosti korištenja tih novih tehnologija između djece i roditelja. Ali, iako su djeca u prednosti u usvajanju digitalnih trendova, jer jednostavno u današnjim vremenima žive s njima, roditelji su vrlo bitni u razvoju svijesti o potencijalnim opasnostima koji, naravno, dolaze uz te trendove. Djeca su vrlo ranjiva od strane digitalnih napada, jer su im izloženija, prvenstveno kroz korištenje raširenih digitalnih mreža, i nedovoljnog razumijevanja novih navika i obrazaca ponašanja vezanih uz korištenje tehnologije u realnosti. Ne smijemo zanemariti i činjenicu da su djeca danas izložena tehnologijama u sve ranijoj dobi, gdje još nemamo iskustva o posljedicama takvog utjecaja. Za roditelje je stoga važno aktivno sudjelovati u online životu svoje djece i educirati ih o sigurnosti na internetu. U prvom redu, svakako je potrebna svijest o komunikaciji – upozorava Pavlović.

image

Dario Pavlović, računalni stručnjak (Laus CC)

Bozo Radic/Cropix

Redovni razgovori i komunikacija o njihovom online iskustvu vrlo je bitna, ona bi trebala osigurati razmjenu iskustava i analizu njihovih problema u kibertnetičkom okruženju, gdje bi ih trebalo poticati da traže pomoć ako naiđu na problem, kaže sugovornik.

- Kroz komunikaciju roditelj može ukazati i naučiti dijete o osnovama cyber sigurnosti, gdje je cilj da ono postane svjesno rizika interneta te, što je bitno, da čim prije može prepoznati prijetnje poput phishinga, cyberbullyinga i drugih oblika online opasnosti. Danas je izrazito problematičan porast aspekta cyberbullinga, kao vrlo drastičnog primjera koje se u zadnje vrijeme širi, koji nije lako rješiv. U komunikaciji, roditelj može objasniti djetetu što je cyberbullying i probati dati smjernice kako se nositi s tim situacijama. Djecu svakako treba poticati da se obrate za pomoć ako su žrtva ili svjedok cyberbullyinga – poručuje računalni stručnjak.

Kako navodi UNICEF, cyberbullying se događa na društvenim mrežama, platformama za dopisivanje i igranje igrica, a riječ je o ponašanju koje se ponavlja s namjerom zastrašivanja ili sramoćenja osobe. To podrazumijeva širenje laži ili objavljivanje fotografija, slanje povrjeđujućih poruka ili prijetnji, lažno predstavljanje, itd.

image

‘Djeca bi trebala naučiti biti oprezna prilikom dijeljenja osobnih informacija online‘

/Shutterstock

- Roditeljima je također bitno naglasiti potrebu za postavljanjem određenih pravila. Uvijek bi bilo korisno postaviti jasna pravila o tome kako i kada dijete može koristiti društvene mreže. Potrebno je regulirati i ograničiti vrijeme koje dijete provodi pred ekranom i definirati pravila o privatnosti i sigurnosti na mreži. Uz poštovanje dječje privatnosti, korisno je da roditelj prati aktivnosti svoje djece na društvenim mrežama. Razumijevanje tko su njihovi prijatelji, što objavljuju i s kim komuniciraju pomaže u ranom prepoznavanju potencijalnih prijetnji. Djeca bi trebala naučiti biti oprezna prilikom dijeljenja osobnih informacija online. Potrebno je ukazati da ne dijele adrese, telefonske brojeve, školske informacije ili bilo koje druge osjetljive podatke s nepoznatim osobama. Svakako, kao roditelj korisno je i nužno informirati se o društvenim mrežama koje vaše dijete koristi. Truditi se ostati informiran o novim društvenim mrežama, aplikacijama i trendovima kako bi se bolje razumjela okolina u kojoj djeca komuniciraju. Roditeljska pažnja, otvorena komunikacija i educiranje ključni su faktori u zaštiti djece na društvenim mrežama – kaže računalni stručnjak Dario Pavlović.

01. lipanj 2024 20:50