StoryEditorOCM
DubrovnikGastro mjesec na Sveučilištu u Dubrovniku

Recepti gastro blogera Darka Debića oduševili studente i sugrađane

Piše dv
26. siječnja 2024. - 12:42
Radionica i masterclass gastro blogera Darka Debića na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomijuSveučilište U Dubrovniku/

Studenti studija Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija Sveučilišta u Dubrovniku i ovog su tjedna imali priliku učiti od vrhunskog stručnjaka, autora proslavljenog bloga ‘Samo jedan griz’ Darka Debića, čiji recepti osvajaju društvene mreže. Studenti su, pod stručnim vodstvom mentorice Mirne Sentić, kroz kolegije Kreativna gastronomija s estetikom i Gastronomska obrada namirnica, uz petrinjskog chefa Debića imali priliku ‘ispolirati’ vještine izrade domaćeg kruha, dizanog i vučenog tijesta, krafni, biskvita i krema i tako stekli iskustvo koje će im koristiti u razvoju profesionalne karijere.

‘Studenti su pokazali veliku zainteresiranost i entuzijazam kroz Gastro mjesec. Teme koje smo obrađivali vezane su za modernu gastronomiju i slastičarstvo, a upoznali su se i s tradicionalnom pripremom kolača. Osim izrade zdravog kruha, izradili smo i niz slastica, torti ali i slanih jela što će im sigurno pomoći u daljnjem radu i istraživanju gastronomskog svijeta.’- istaknula je nastavnica Mirna Sentić.

Velik interes je izazvao i masterclass s Darkom Debićem “Izrada sourdough sirnice i salenjaka” koji se održao u četvrtak, 25. siječnja, a na kojem su sudjelovali učenici ugostiteljske škole, kuhari dubrovačkih restorana i hotela, studenti i brojni zainteresirani sugrađani. Polaznici masterclassa su se upoznali s izradom omiljene uskršnje slastice sirnice (pince), pripremljene s prirodnim kvascem. Chef je podijelio i znanje o tijestu za salenjake, tradicionalnom jelu sjeverne Hrvatske te pokazao tehniku laminacije uz korištenje svinjske masnoće, specifičnu i jednostavnu pripremu koja predstavlja nasljeđe naših baki.

‘Studenti već imaju veliku stručnost i zanimanje za struku. Posebno me razveselila priprema salenjaka, pomalo zanemarene slastice koja je hrvatski brand. Za izradu sirnice smo se odlučili kako bi polaznici do Uskrsa dodatno uvježbali pripremu i ukrasili svoj stol.’- dodao je Darko Debić.

Studenti su kroz Gastro mjesec Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju dobili dodatne prilike za praktičan rad i usvajanje novih tehnika. Osim Darka Debića, studentima se u Gastro mjesecu predstavila i blogerica Janja Benić, poznatija kao Janjolinka.

27. travanj 2024 17:29