StoryEditorOCM
DubrovnikDELOŽACIJA STARE DAME|

RAVNATELJICA DUBROVAČKIH MUZEJA JULIJANA ANTIĆ BRAUTOVIĆ U Dvoru su počeli koncerti, mačja kućica u trijemu jednostavno nije primjerena

Piše Gabrijela Bijelić
9. svibnja 2021. - 12:03

Iz trijema Kneževa dvora uklonjena je kućica u kojoj je proteklih tjedana boravila sedamnaestogodišnja mačka Anastazija, javila nam je sugrađanka Katarina Uremović kojoj je to izuzetno teško palo:

- Molim Vas, provjerite što se događa i hoće li Anastaziji vratiti kućicu. Ona je jako stara i treba svu moguću brigu, ne može ostati beskućnica. U muzejima po Moskvi mačke su kućni ljubimci, reklamiraju ih kao atrakciju, kod Aje Sofije u Istanbulu stranci se slikavaju s mačkama koje žive kao bubrezi u loju, a kod nas ih se nenajavljeno deložira – ogorčena je gospođa Uremović.

image
Anastazijina kućica pred Dvorom
Ahmet Kalajdžić

Tragom njezine dojave, potražili smo ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Julijanu Antić Brautović:

- Istina je da su Dubrovački muzeji uklonili mačju kućicu postavljenu u trijem na zamolbu gospođe Uremović koja me pitala smije li postaviti kućicu dok je zima, da se postarija maca ne smrzne. Odobrila sam to, jer u zimskim mjesecima u Gradu nema puno ljudi ni turista, tako da kućica nikome ne smeta. No, sad je već zatoplilo, pomalo počinje sezona, Dubrovački simfonijski orkestar u petak je imao prvi koncert s publikom i nije primjereno da pred ulazom u Dvor bude kućica. Zato sam rekla Nikši (Nikša Rudelić 'Rudela', portir Dvora op.a.) da je makne, a ako već treba negdje biti, može je se premjestiti u Porat. Kad opet zahladi i popuste gužve, vratit ćemo kućicu, kako je i dogovoreno. Sad kad očekujemo koncerte, izložbe, predstavljanja knjiga i druge događaje, vizura Dvora s mačjom kutijom jednostavno ne ide – izjavila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja.

image
Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović
Cropix

Na opasku Katarine Uremović da su mačja boravišta u drugim sredinama diljem svijeta turistička atrakcija, kaže:

- Naš Dvor ne može se, primjerice, veličinom uspoređivati s jednim Louvreom koji je veći nego cijeli naš grad. Kod nas nema mjesta za mačje kućice. Kad bismo im svima postavili takav smještaj, imali bismo Mačkograd pred Dvorom! Doma svi možemo imati mačke, kao što ih i gospođa Uremović kao očito velika ljubiteljica mačaka ima kod Pomorskog muzeja, ali u javnom prostoru im ne možemo postavljati kućice – poručila je ravnateljica Antić Bratutović, uz napomenu kako u Muzejiima jako vole dubrovačke mace, brinu se o njima i održavaju čistoću nakon što životinje obave nuždu. No, kućice u trijemu tijekom toplijeg dijela godine više neće biti dio 'dekora'.

17. travanj 2024 22:38