StoryEditorOCM
DubrovnikPOSJET LJUBUŠKOM

Ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan održao predavanje o palijativnoj skrbi

Piše DV
2. veljače 2018. - 20:33

Danas je u Ljubuškom boravio ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, Branko Bazdan, koji je prenio iskustva i održao predavanje liječnicima i medicinskim sestrama iz Ljubuškog i Metkovića o palijativnoj njezi.

Uoči predavanja, koje je održano u hospiciju "Božje milosti" na Bučinama, Bazdan je u pratnji domaćina Srećka Matića, ravnatelja Doma zdravlja Ljubuški, obišao pacijente u ljubuškom hospiciju i saslušao njihove dojmove.

Nakon toga uslijedilo je predavanje koje su slušali djelatnici palijativne skrbi iz Ljubuškog i Metkovića. Bazdan je govorio o osnovama palijativne skrbi i mobilnim palijativnim timovima, te iskustvima palijativnih timova iz Hrvatske.

"Moja uloga ovdje je prezentirati osnove palijativne skrbi i iskustva iz Republike Hrvatske, odnosno iz Dubrovnika gdje sam sudjelovao u osnivanju palijativnog odjela dubrovačke bolnice, a i mobilnog palijativnog tima", rekao je Bazdan za Radio Ljubuški, dodavši kako je Dubrovnik po pitanju palijativne skrbi najrazvijeniji u Hrvatskoj.

Upravo stoga je danas pozitivne primjere prenio djelatnicima iz Ljubuškog, ali i Metkovića, gdje bi se uskoro trebao osnovati mobilni palijativni tim, javlja Radio Ljubuški.

Predavanje je održano u sklopu projekta prekogranične suradnje INTEREG IPA Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020., koji provodi Europska unija, a čiji je nositelj Dom zdravlja Ljubuški, u partnerstvu s Domom zdravlja Metković.

U sklopu ovog projekta, predviđeno je i osnivanje mobilnog palijativnog tima u Metkoviću, koji bi trebao obilaziti bolesnike u njihovim domovima, olakšavajući njima i obiteljima vrlo osjetljivo razdoblje života, a današnje predavanje u Ljubuškom je važan korak na edukaciji djelatnika.

O programu su šire za Radio Ljubuški govorili Srećko Matić, Branko Bazdan, te Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

24. travanj 2024 22:53