StoryEditorOCM
DubrovnikUTORAK, 18. SVIBNJA

Radionicom za odrasle i virtualnom prezentacijom Dubrovački muzeji obilježit će Međunarodni dan muzeja

Piše dv
14. svibnja 2021. - 19:27
Radionicom za odrasle i virtualnom prezentacijom Dubrovački muzeji obilježit će Međunarodni dan muzejaDubrovački Muzeji

Radionicom za odrasle „Dubrovnik prije Dubrovnika – Izvanredni nalazi!“ te virtualnom prezentacijom „Izrada polumodela karake u dubrovačkom Pomorskom muzeju“ Dubrovački će muzeji obilježiti Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja.

Radionica za odrasle „Dubrovnik prije Dubrovnika – Izvanredni nalazi!“ održat će se u Pomorskom muzeju s početkom u 16 sati. Cilj joj je razumijevanje događaja i procesa od prapovijesti do početka srednjeg vijeka, koji su se odnosili na Dubrovnik i njegov legitimni prethodnik Cavtat. Nakon pojašnjenja prostornih i vremenskih odrednica te vrsti arheoloških nalaza, svaki sudionik će dobiti pripremljeni pisani materijal u kojem će moći dodatno bilježiti informacije o povijesnim izvorima i arheološkim nalazima. Autori radionice su viša kustosica pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos pedagog Bruno Bijađija. S obzirom na ograničen broj polaznika, prijave za sudjelovanje zaprimaju se do ponedjeljka 17. svibnja u 15 sati na e-mail adresu: radionice@dumus.hr.

Majstor kalafat – brodograditelj, preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić u 20 sati na YouTube kanalu te na mrežnim i društvenim stranicama Dubrovačkih muzeja će, putem virtualne prezentacije predstaviti način izrade interaktivne drvene konstrukcije polumodela dubrovačke karake, odnosno krmenog nadgrađa zvanog »kasar«. Polumodel karake je interaktivan pa se mali pomorci mogu na nju popeti, upravljati kormilom, podizati i spuštati zastavu sv. Vlaha te pucati iz replike maloga brodskog topa „Pedrijera“. Najmlađi posjetitelji dubrovačkog Pomorskog muzeja na trenutak mogu postati i kalafati, odnosno majstori šuperači i okušati se u umetanju stupe u prostor između oplate broda.

Dubrovački su muzeji s programima u sklopu 26. Edukativne muzejske akcije, koja se povodom Međunarodnog dana muzeja održava pod nazivom Iz/Van/Red/No!, započeli u ponedjeljak 10. svibnja, kada je na YouTube kanalu te mrežnim i društvenim stranicama Dubrovačkih muzeja održano online predavanje i kviz „Izvanredni nalazi“ kustosa pedagoga

Bruna Bijađije. Proteklih su dana u Pomorskom muzeju održane i istoimene radionice za učenike 5. a i 5. b razreda OŠ Montovjerna.

23. travanj 2024 18:03