StoryEditorOCM
DubrovnikUPISI U SREDNJE

Provjerili smo što se dubrovačkim osmašima ove godine nudi i u kojim se školama traži klupa više!

Piše Silvia Rudinović
25. svibnja 2022. - 07:29

Za osmaše u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove godine otvoreno je 1.319 mjesta za upis u prvi razred srednje škole, od toga 736 mjesta je u Dubrovniku. Brojke se odnose na škole kojima je osnivač županija, ali i na Privatnu gimnaziju Dubovnik te Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića. U ponedjeljak, 23. svibnja počele su prijave kandidata u sustav, a 25. lipnja kreću prijave obrazovnih programa da bi objava konačnih ljestvica poretka bila objavljena 9. srpnja.

image

TUŠ Dubrovnik upisuje 40 kuhara, 14 konobara, šest pomoćnih kuhara i slastičara,...

Luka Gerlanc/Cropix

Od dubrovačkih škola, najveću upisnu kvotu ima Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik s osam razreda za 154 učenika, zatim Gimnazija Dubrovnik sa šest razreda za 144 učenika (četiri razreda Opće te po jedan odjel Jezične i Prirodoslovno-matematičke gimnazije), Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik upisuje pet razreda s ukupno 120 učenika, Obrtnička škola Dubrovnik pet razreda za 96 učenika, Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik otvara četiri razreda za 80 učenika, Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik tri razreda za 50 učenika, a Medicinska škola Dubrovnik (petogodišnji program medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege) dva razreda za 44 učenika.

Žele biti automehaničari i kuhari

Među najpopularnijim strukovnim školama U Hrvatskoj lani se našao smjer automehaničar Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik. Na 11 upisnih mjesta za automehaničare konkuriralo je 65 učenika, od toga 21 je odabrao ovo zanimanje kao svoj prvi izbor.

image

Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik

Božo Radić/Hanza Media/Slobodna Dalmacija

- Ove godine nam izlazi druga generacija geodetskih tehničara. To se zanimanje sad zove tehničar geodezije i geoinformatike. Ponuda smjerova i kvota je ista kao lani te očekujemo da će sva mjesta biti popunjena s obzirom na porast interesa za obrtnička zanimanja. Nastojimo našu školu učiniti što atraktivnijom predavanjima i osuvremenjivanjem opreme pa volimo misliti da razlozi leže i u našem angažmanu, ali svakako da je više čimbenika koji su utjecali na promjenu tog trenda, prije svega koronavirus koji je imao svoj utjecaj na turizam i turistička zanimanja – kaže Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik.

Otvoreno je po 11 mjesta za automehaničare, elektromehaničare, elektroinstalatere i vodoinstalatere, 16 za frizere, osam za kozmetičare, šest pomoćnih cvjećara i 22 tehničara geodezije i geoinformatike. Ministarstvo obrazovanja zbog nedostatka novaca nije udovoljilo njihovom zahtjevu za otvaranjem razrednog odjela smjera tehničar računarstva, zanimanja s kojim bi učenici lako pronašli posao.

Među ostalim, dubrovački TUŠ upisuje 40 kuhara, samo 14 konobara, šest pomoćnih kuhara i slastičara,…

image

Unatoč prijedlogu o smanjenju upisne kvote za kuhare, otvoreno 40 mjesta

Luka Gerlanc/Cropix

- Postojao je prijedlog ukidanja jednog razrednog odjela kuhara, ali smo uvjerili Ministarstvo da to nije dobra odluka i da je to netko odradio statistički ili birokratski. U konačnici, odobreno nam je sve što smo tražili u skladu s dogovorom s našim osnivačem Dubrovačko-neretvanskom županijom. Nije bilo nekih odstupanja u broju upisnih mjesta u odnosu na ranije godine. Očekujemo da ćemo popuniti sva mjesta, iako je posljednjih godina interes za konobare smanjen. Zanimanje za kuharski smjer u zadnje vrijeme je povećan, ali treba pričekati da prođu rokovi pa ćemo vidjeti kako stoje stvari s obzirom da je ove godine nešto manje učenika koji upisuju prvi razred srednje škole – kaže Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Privatna i Biskupijska

Lani su se već u ljetnom roku popunili gotova sva mjesta. Najveći interes kao i upisna kvota u TUŠ-u vlada za četverogodišnji smjer hotelijersko-turističkog tehničara.

image

Antun Perušina, ravnatelj TUŠ Dubrovnik

Božo Radić/hanza Media/

- Prošle godine je bilo 98 prijava, a 66 učenika je primljeno u taj program kojeg upisuju djeca s visokim ocjenama koja mogu upisati bilo koju školu, gimnaziju ili nešto drugo. Naglasak je na društvenim predmetima i jezicima, a kad učenik završi tu školu ima svoju struku ali i visoke kompetencije za upis fakulteta – komentira Perušina.

U Hrvatskoj će se ove godine moći upisati 865 učenika u 37 razrednih odjela u školama kojima je vjerska zajednica. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji samo je jedna takva ustanova, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti, u Dubrovniku. I ove godine upisuju samo jedan razredni odjel s 22 učenika.

Privatna gimnazija Dubrovnik također upisuje jedan razred s 26 učenika.

Prema podacima županijske uprave, ove godine 1.200 učenika pohađa osmi razred. Lani je u srednju školu upisan 1.151 učenik. Inače, Županija je osnivač svim javnim osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama osim osnovnih škola u Dubrovniku. Iz gradske uprave navode kako 424 učenika završavaju osnovnu školu u Dubrovniku.

Četvrtina će u gimnaziju

U prvi razred srednjih škola Republike Hrvatske, u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2022./2023. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 46.377 učenika u 2.113 razrednih odjela. U srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave 24,46 posto ide na gimnazijske programe, 42,1 posto na strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine, 14,25 posto na trogodišnje strukovne škole, 11,09 posto na trogodišnje obrtničke programe, 2,77 posto za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina, 0,28 posto za niže stručne spreme, 1,91 posto na prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju i  3,13 posto na glazbene i plesne škole.

14. travanj 2024 22:01