StoryEditorOCM
DubrovnikUPISI U TIJEKU

Provjerili smo hoće li biti dovoljno mjesta u dubrovačkim vrtićima za svu djecu, ali i kako se upisuju ona koja nisu cijepljena

Piše Silvia Rudinović
29. lipnja 2023. - 21:13

Na 115 upisnih mjesta u Dječjem vrtiću Pčelica, stigla su 142 zahtjeva za 2023./2024. pedagošku godinu. Velika je potražnja za jaslicama. Kako je za 51 mjesto u grupama vrtićke dobi stiglo samo 28 prijava, Pčelica će nastojati reorganizirati skupine kako bi dobili više mjesta za djecu jasličkog uzrasta.

- Nadam se da će objekti koje Grad Dubrovnik planira otvoriti na gradskom području riješiti liste čekanja obaju vrtića. Provedeni su inicijalni razgovori, prikupili smo podatke roditelja u koji objekt žele upisati svoje dijete, sad krećemo sa sastavljanjem odgojnih skupina kako bismo vidjeli kako izaći u susret što većem broju roditelja – kaže Diana Brkić, ravnateljica DV Pčelica.

Lani je bilo 128 zahtjeva, ali valja imati na umu da je 68 roditelja podnijelo zahtjev i DV Dubrovnik i DV Pčelici što znači da čekaju odgovor i rezultate upisa druge ustanove.

U Mokošici je jedanaestero vrtićke djece dobilo preporuku odgode upisa u prvi razred osnovne škole. Ravnateljica Brkić kaže kako razlog odgode nije uvijek neka razvojna teškoća. Jako puno roditelja tražilo je odgodu unatoč procjeni vrtićkih i školskih stručnih službi da su djeca spremna za ulazak u svijet škole. S druge strane, godišnje se pojave jedan ili dva slučaja da roditelji traže prijevremeni upis u osnovnu školu. Inače, u prvi razred se upisuju djeca koja do kraja travnja u tekućoj kalendarskoj godini navrše šest godina.

U ovoj pedagoškoj godini, Pčelica je imala petero djece u programu predškole. Radi se o obveznom programu odgojno-obrazovnoga rada s djecom u godini prije polaska u osnovnu školu tijekom kojeg djeca razvijaju vještine, navike i kompetencije potrebne prilagodbi školskom okruženju. Program traje 150 do 250 sati i besplatan je za sve roditelje.

- To je dva sata dnevno kroz tjedan. Ove godine smo imali petero djece. Uglavnom je riječ o djeci koja nisu cijepljena pa nisu mogla pohađati redovni program vrtića – kaže Brkić.

S obzirom necijepljene djece u dubrovačkim vrtićima, kako mogu u predškolu?

- Organizirana je zasebna grupa u poslijepodnevnim satima, ne miješaju se s ostalom djecom vrtićkog programa. Na taj način im možemo osigurati socijalizaciju i potrebnu pripremu za školu sa stručnom osobom – odgovara Brkić.

Dječji vrtići Dubrovnik za iduću pedagošku godinu raspisali su 219 slobodnih mjesta, a stiglo je 329 prijava, od toga 257 za jaslice i 72 za vrtić. Još uvijek traju inicijalni razgovori, a konačni rezultati upisa bit će poznati početkom srpnja. Inače, do 1. svibnja, na listi čekanja DV Dubrovnik bilo je 62 djece jasličke i devetero vrtićke dobi.

25. lipanj 2024 03:49