StoryEditorOCM
DubrovnikCRTICE IZ POVIJESTI

Prije točno dva desetljeća otvoren je Most dr. Franja Tuđmana, u kamenu temeljcu završio je i primjerak ‘Dubrovačkog‘ kao i ‘Slobodne‘

Piše Dv
11. svibnja 2022. - 11:07

Na današnji dan prije točno 20 godina otvoren je Most dr. Franja Tuđmana. Kako donosi Dubrovački vjesnik od 18. svibnja 2002., svečanost otvaranja 11. svibnja 1998. započela je "pozdravnim govorom predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Vladimira Bizjaka, a nastavila se prigodnim programom i govorima hrvatskog premijera Ivice Račana, župana dubrovačko-neretvanskog Ivana Šprlje i dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice, a nazočili su ministri pomorstva, prometa i veza Mario Kovač te zdravstva dr. Andro Vlahušić". Most je pušten u promet 20. svibnja 2002.

image
Arhiv Dubrovačkog vjesnika

Također, navodi se kako je izgradnja 32,3 milijuna eura ili 252 milijuna kuna vrijednog infrastrukturnog objekta koji je skratio put u Dubrovnik za 12 kilometara, započeta prije tri i pol godine, a obavljena je prema projektu arhitekta Zlatka Šavora. Radove su izveli njemačka tvrtka Walter Bau i splitski Konstruktor, a investitor su Hrvatske ceste.

S realizacijom mosta se počelo 1989. godine gradnjom prilaznih cesta iz pravca Lozice i Nuncijate, a početkom Domovinskog rata, radovi su obustavljeni da bi 9. listopada 1998. u prisutnosti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franja Tuđmana, položen kamen temeljac za Most. Dubrovački vjesnik od 17. listopada 1998. donosi i jednu zanimljivost: u sondi koja je ugrađena u kamen temeljac a koju je spustio Tuđman, nalazio se set kunskih kovanica, te primjerak Dubrovačkog vjesnika od 9. listopada 1998. kao i posebno izdanje Slobodne Dalmacije tiskano tijekom papina posjeta Splitu.

image
Arhiv Dubrovačkog vjesnika
25. travanj 2024 03:43