StoryEditorOCM
Dubrovnik13 pakiranja pelena

Potpora 331 euro? Hvala, može, ali to nije demografska mjera! Dajte vrtiće i zdravstvene usluge

Piše Silvia Rudinović
11. veljače 2024. - 17:55

Dubrovnik je među gradovima koji novopečenim roditeljima isplaćuje naknadu za novorođenče, i to jednokratno u iznosu koji je u službenoj odluci još uvijek izražen u kunama. Kad se preračuna, naknada za prvo dijete iznosi 331,81 euro, što je otprilike trošak 750 jednokratnih pelena. Naknada za drugo dijete je 464,53 eura, za treće 663,61 eura te za svako daljnje dijete iznos se povećava za 331,81 eura.

Iznimno, pravo na dar za novorođeno dijete u iznosu od deset tisuća kuna, odnosno 1.327,23 eura roditeljima koji imaju prebivalište u povijesnoj jezgri, na elafitskim otocima ili naseljima Dubravica, Gromača, Ljubač, Kliševo, Mravinjac, Mrčevo, Osojnik, Šumet, Knežica, Čajkovica, i Petrovo selo.

Za treće i svako daljnje dijete roditelji primaju stalnu godišnju naknadu do navršene sedme godine djetetova života. Visina stalne godišnje naknade za treće i svako sljedeće dijete ukupno iznosi 33.600 kuna, odnosno 4.456 eura. Taj se iznos dijeli na sedam dijelova pa se do sedme godine isplaćuje nešto više od 600 eura godišnje.

image

Nikolina Hazdovac Bajić, sociologinja iz Dubrovnika

Privatni Arhiv/

Svaka je novčana pomoć dobrodošla, ali, mogu li se ove naknade nazvati demografskim mjerama?

- Ove mjere koje Dubrovnik ima prvenstveno su fokusirane na iznimno osjetljiva ili depopulirana mjesta, povijesnu jezgru, Elafite i gornja sela, i tu se radi o nešto većim novčanim iznosima. Moram primijetiti da jednokratne naknade koje Grad Dubrovnik isplaćuje za novorođenčad izvan ovih istaknutih područja nisu mijenjane već dugi niz godina, preko desetljeća, sigurno. Dakle, radi se o naknadama koje su relativno niske, pogotovo ako uzmemo u obzir kretanje cijena i inflaciju zadnjih godina te činjenicu da je Dubrovnik jedan od najskupljih gradova za život u Hrvatskoj. A s druge strane, Dubrovnik je i jedan od najbogatijih gradova u Hrvatskoj. I premda sam grad ima nešto manji demografski pad po podacima zadnjeg popisa, nego neki drugi dijelovi države, ipak se radi o padu ukupnog broja stanovništva. A to se vidi i po sve manjem broju djece upisane u prve razrede gradskih osnovnih škola. Činjenica da su iznosi navedeni u kunama isto je zanimljiva, a može uputiti na to da su iznosi prepisani i da se u promišljanje o istima nije uložilo previše truda – komentira sociologinja, dr. sc. Nikolina Hazdovac Bajić.

Indikativno je, kaže sugovornica, da se o demografiji intenzivnije i glasnije počne raspravljati pred izbore. Svaka je pomoć, naravno, dobrodošla i nitko neće odbiti novac, ali jednokratne novčane potpore nisu dovoljne.

Vrlo slične iznose jednokratnih naknada za novorođenu djecu isplaćuje i Grad Metković. Ovaj neretvanski grad, za razliku od središta županije, spada među rijetke u državi s pozitivnim prirodnim prirastom. Kad je Dubrovnik u pitanju, uvijek se kao najveća prepreka životu, ostanku ili osnutku obitelji izdvaja problem cijena nekretnina.

- Ključni je problem Dubrovnika stambeno zbrinjavanje mladih, a što se tiče ovih posebnih područja koje je Grad Dubrovnik ovim mjerama ciljao, ja bih rekla da tu treba prije svega pružiti jaču institucionalnu potporu roditeljima i jačati javne usluge koje bi olakšale život svim stanovnicima tih naselja pa onda i mladima koji bi se odlučili tamo živjeti i zasnivati obitelji, kao što su javni prijevoz, vrtići, zdravstvene usluge i ostali sadržaji. Demografski problemi su dugoročni i zahtijevaju kontinuiran rad i sinergiju različitih javnih politika, jednokratne novčane naknade su dobrodošla pomoć, ali nikako dovoljan poticaj za povećanje obitelji – poručuje dubrovačka sociologinja.

01. travanj 2024 18:09