StoryEditorOCM
DubrovnikHrvatski branitelj i slobodni umjetnik

Pogledajte kako je Ante Vukadin od drveta napravio dubrovačke znamenitosti, kip od spaljene masline ima posebnu simboliku

Piše dv
10. veljače 2023. - 13:51

Naš sugrađanin, slobodni umjetnik, hrvatski branitelj Ante Vukadin izrađuje skulpture od drveta. Svaka od njih osmišljena je s puno ljubavi i svjedoči o Antinom sudjelovanju u najtežim ratnim danima Dubrovnika.

- Kako bih se zahvalio svim svecima za pošteđen život u Domovinskom ratu za vrijeme razaranja Grada, zavjetovao sam se da ću napraviti umjetnička djela od drveta. Tako je nastala Onofrijeva fontana, kula Minčeta, ulaz u stari Porat te kip svetoga Vlaha. Posebnu simboliku za mene ima kip parca nastao od masline koja je zapaljena u Rožatu tijekom prvog granatiranja na dubrovačkom području. U tu skulpturu sv. Vlaha unio sam sve strahote od kojih nas je sveti Vlaho spasio, a mi branitelji svjedoci smo da moglo biti i drugačije – ispričao nam je Ante Vukadin.

Vukadin svake godine za vrijeme trajanja Feste svečev kip donese u crkvu sv. Vlaha kako bi tih dana bio tamo u veličanju slavlja i njegovih moći.

27. svibanj 2024 22:42