StoryEditorOCM
DubrovnikSTIŽU ŠKOLSKI PRAZNICI

Pitali smo meteorologe: ima li nade da ove zime skijamo u najbližim nam skijalištima?

Piše Silvia Rudinović
15. veljače 2024. - 21:31

Drugi dio zimskih školskih praznika počinje 19. veljače i mnogi su, prema tradiciji, u tom tjednu rezervirali smještaj u nekom od skijaških odredišta. No, ove godine snijega nema ni za lijek. Turističke zajednice u susjednim zemljama žale se na otkazivanje aranžmana. Posljedice klimatskih promjena su osjetne, ni umjetni snijeg nije lako održati u ovakvim vremenskim uvjetima.

Ima li nade da će se zabijeliti planine u okruženju, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, gdje zimske praznike provode stanovnici juga Hrvatske?

- Prema dostupnim prognostičkim materijalima, u tjednu između 19. i 25. veljače 2024. se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori očekuje u prosjeku malo hladnije vrijeme nego u tekućem tjednu, pri čemu će biti povremene oborine. Kiša bi trebala padati ponegdje već u dane vikenda 17. i 18. veljače 2024., a potom je izgledna i u utorak 20. veljače 2024., kada bi s dotokom hladnijeg zraka sa sjevera kiša mogla prelaziti u snijeg na većim nadmorskim visinama u BiH i Crnoj Gori – odgovorili su dežurni prognostičari iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

image

Mnogi iz Dubrovnika zimuju na Kupresu

Duje Klaric/Cropix

Ako snijeg i padne, teško je predvidjeti hoće li tu biti dovoljno snježnog prekrivača za sanjkanje i skijanje.

- Prema prognostičkim izračunima, velika je nepouzdanost u prognozi količine snijega tako da je moguće od tragova snijega na tlu preko svega ponekog centimetra pa do više od 20 centimetara na većim nadmorskim visinama na nekim planinama – pojašnjava meteorologinja Kornelija Špoler Čanić, voditeljica Službe za informiranje, odnose s javnošću i korisnike u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

29. travanj 2024 21:37