StoryEditorOCM
DubrovnikNakon propalih pregovora

Pitali smo dubrovačke obiteljske i bolničke liječnike hoće li za vrijeme štrajka pacijenti biti ugroženi? Evo što kaže i ravnatelj Doma zdravlja

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
30. ožujka 2023. - 07:31

Liječničke udruge održale su sastanak u utorak na kojemu su odlučili da idu u štrajk. Nakon sastanka je priopćeno da je svih pet liječničkih udruga - Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika - spremno za štrajk.

Kad će to točno biti, još se ne zna. No, očito je da nekoliko tisuća hrvatskih liječnika na Markovom trgu nije bila jasna poruka Vladi, istaknuo je za medije Krešimir Luetić, šef Hrvatske liječničke komore, dodajući da očekuju da se i premijer uključi u ovu situaciju.

O najavljenom štrajku kratko se oglasilo i Ministarstvo zdravstva:

- Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata - istaknuli su.

Prije desetak dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka u Zagrebu kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 2500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

No, s obzirom da se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na najnovijem je sastanku odlučeno da je sljedeći korak štrajk.

image

Dr. Orsat John

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Zasad ne znamo još ništa jer su se udruge, sindikat i komora tek sastale - rekao nam je predsjednik koordinacije hrvatske obiteljske medicine Dubrovačko-neretvanske županije dr. Orsat John, koji je nedavno sudjelovao i u štrajku na Markovom trgu.

- Mi smo znali da od prosvjeda neće biti ništa. Na žalost, ministarstvo i zdravstvena administracija se redovno ogluše na to. Oni stalno pozivaju kao da su otvoreni za dijalog, a taj dijalog, odnosno monolog, traje već deset godina. Od toga nema ništa, tako da će se štrajk svakako dogoditi. Treba prijeći s riječi na djela i ispoštovati sve zahtjeve koje su udruge tražile od ministarstva. Na koji način i kada će biti štrajk, uistinu još ne znam. Još ništa nije službeno dogovoreno, rade se planovi - istaknuo je dr. John.

- Ono što mi od početka naglašavamo, i taj prosvjed i sve što radimo je za dobrobit pacijenata i nas. Pacijenti ni na jedan način neće biti ugroženi - naglasio je naš sugovornik.

- Na koji god se način izvede, štrajk neće ugroziti pacijente koji će i dalje imati osiguranu zdravstvenu skrb - zaključio je dr. Orsat John.

image

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Vidjet ćemo kako će štrajk biti organiziran. Ako sve bude po pozitivnim propisima, zasigurno u takvom slučaju postoji način na koji se mora i može osigurati kontinuitet zdravstvene skrbi - komentirao je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

- U našoj branši postoje službe koje moraju raditi, bez obzira na štrajk. Ako se dogodi, mi ćemo se tome svakako prilagoditi i gledati da pacijenti ne budu zakinuti, odnosno da budu što manje zakinuti - naglasio je.  

image

dr. Srećko Ljubičić

Tonci Plazibat/Cropix

Dr. Srećko Ljubičić, predsjednik dubrovačke ispostave Hrvatske liječničke komore također je dao svoj komentar:

- Postignut je dogovor čelnika liječničkih udruga na nacionalnoj razini, a mi na razini podružnica o tome još nismo niti razgovarali. Čuo sam to jučer na vijestima, ali prema nama još nije išla nikakva službena korespodencija niti je od nas zatraženo mišljenje, da vidimo raspoloženje kolega. Zasad mi na razini podružnica liječničkih udruga osluškujemo što se događa u našoj prijestolnici - istaknuo je dr. Ljubičić.

23. travanj 2024 19:08