StoryEditorOCM
DubrovnikLeteće napasti

Ovog ljeta jače grizu, domaće i strance bez razlike: iz Sanitata za koji dan kreću u veliki obračun s komarcima, metoda je prokušana...

Piše Gabrijela Bijelić
26. lipnja 2023. - 18:49
Sanitat je razradio kalendar borbe s komarcima za toplije mjesece (Ilustrativna fotografija)Sanitat Dubrovnik

Je li krivo kišovito proljeće, višak posuda s vodom u okućnici ili ‘pojačani‘ životni ciklus komaraca, nije sigurno, no zna se da sa šireg dubrovačkog područja ne prestaju dojave o najezdi kakva se ne pamti još od predpandemijskih godina. A i borba s letećim napastima nije više jeftina jer samo jedna mala doza repelenta stoji blizu 10 eura. I dok se na kontinentu protiv rojeva komaraca bore zračnim snagama, a u Istri uvode sterilne mužjake ne bi li spriječili prekomjerno razmnožavanje, u Dubrovniku se drže klasičnih metoda:

image


Vrlo kisni lipanj i toplo vrijeme pogoduju razmnozavanju komaraca

Goran Sebelic/Cropix

- Dubrovnik d.o.o. putem Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju provodi larvicidnu i adulticidnu dezinsekciju. Prvi tip dezinsekcije provodi se u pet navrata i to tijekom travnja, svibnja, lipnja, srpnja i kolovoza. Obrađuju se sve lokve, kanali, pučevi i sva druga mjesta gdje se nakuplja voda. Kao sredstvo za larvicidnu dezinsekciju koristi se preparat Dimilin i to u obliku tableta. Dimilin je larvicid-insekticid treće generacije, vrlo male otrovnosti u odnosu na ljude i prirodu. Djeluje strogo ciljano u odnosu na određene insekte, sprječavajući normalnu faznu mutaciju insekata. Ugrađuje se u košuljicu i ne dopušta normalan razvoj larve, pa one prekidaju razvoj i dolazi do uginuća – ističu iz dubrovačkog komunalnog društva, te za predstojeće razdoblje najavljuju pojačani tretman odraslih nametnika metodom adulticidne dezinsekcije:

- Ova će dezinsekcija obuhvatiti staništa komaraca. Primijenit će se metoda ULV aplikatora, što je ekološki prihvatljiva metoda na bazi piretroida, odnosno insekticida koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Adulticidna dezinsekcija na području Grada Dubrovnika provodit će se tijekom mjeseca srpnja i kolovoza a javnost se obavještava o datumima provođenja zamagljivanja. Što se tiče područja prigradskih naselja te otoka Šipana i Lopuda, zamagljivanje će se obaviti tijekom kolovoza – kazali su nam iz Sanitata.

image

Leteći napasnici ovog ljeta su aktivniji nego ranijih

/Shutterstock

Budući da su komarci poznati kao prijenosnici teških, katkad i fatalnih bolesti (Malarija, i denga groznica, iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije već nekoliko godina nastoje održati populaciju na razini koja neće pridonijeti širenju zaraznih bolesti koje prenose komarci. Stoga je i pokrenuta sezonska kampanja ‘Prestanimo uzgajati komarce‘. Cilj je stalno iznova podsjećati građane da uz mali angažman sami mogu značajno pridonijeti suzbijanju potencijalno opasnih insekata.

Kamenice, barke, bačve, kante, lonci s vodom u vrtu, dvorištu i drugdje, podlošci za lonce za cvijeće, odbačene autogume, zapuštene okućnice, pa i nepropisno zatvorene septičke jame mogu postati legla komaraca. Stoga, oprez!

 

 

 

28. travanj 2024 03:10