StoryEditorOCM
DubrovnikPOČELE PRIJAVE

Ovo su korisne upute ispitne koordinatorice državne mature u Gimnaziji Dubrovnik

Piše Silvia Rudinović
5. prosinca 2023. - 18:24

S početkom prosinca, počele su prijave za državnu maturu. Maturante ove školske godine čeka jedna novost. Umjesto šest, na jednom ispitnom roku moći će se prijaviti najviše pet izbornih ispita.

- Jedina novost je promjena broja ispita koji se mogu prijaviti, a to uistinu nema većeg značaja za naše maturante. Četvrtu sam godinu ispitni koordinator i u tom sam razdoblju imala samo jednog učenika koji je prijavio šest izbornih predmeta. Najčešće se prijavljuju jedan ili dva izborna predmeta, a najveći broj prijava imaju kandidati koji žele upisati medicinu. Uz tri glavna predmeta, za studij medicine traže se Fizika, Biologija i Kemija, što su tri dodatna a ne šest izbornih predmeta. Pretpostavljam da je procijenjeno kako je devet ispita u mjesec dana ipak previše – rekla je Ivana Miošić, ispitna koordinatorica državne mature u Gimnaziji Dubrovnik.

image

U posljednje četiri godine samo je jedan učenik Gimnazije Dubrovnik prijavio šest izbornih predmeta

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Osim ove, većini nevažne izmjene, ovogodišnjim maturantima sve ostalo ostaje kao i lani. Piše se jedna razina ispita iz Hrvatskog jezika, s tim da se mora položiti esej da bi ocjena iz tog predmeta bila pozitivna, dok su i dalje dvije moguće razine ispita iz Matematike i Engleskog jezika, kaže Miošić, nastavnica povijesti i talijanskog jezika.

- Izuzev medicine, ostali fakulteti traže jedan ili najviše dva izborna predmeta, a za pojedine studije se polaže i prijamni ispit. Naprimjer, tehnički fakulteti traže dodatnu Fiziku, za arhitekturu se gleda uspjeh položenog ispita iz Likovne umjetnosti na državnoj maturi, a u Zagrebu se polaže i prijamni ispit – pojašnjava sugovornica.

Državne mature u prvom roku pisat će se od 4. do 27. lipnja 2024., a rok za prijavu ispita je 15. veljače.

- Imamo učenika koji su već sve prijavili, neki će to učiniti 13. veljače. Učenici su upoznati s pravilima, mogu mijenjati izborne predmete do zadnjeg dana prijave, a nakon 15. veljače to se može napraviti uz pomoć ispitnog koordinatora. U tom slučaju, imaju se pravo samo jednom predomisliti. Na 140, možda desetak učenika iskoristi to pravo ukoliko promijene odabir studija – kaže Ivana Miošić.

Većina se pomno priprema za državnu maturu, kaže sugovornica i napominje kako se u Gimnaziji Dubrovnik održavaju pripreme iz svih predmeta. Osim toga, mnogi se samostalno pripremaju uz pomoć prijašnjih riješenih ispita državne mature, koriste online pripreme ili odlaze na neko od brojnih škola i učilišta.

image

Rok za prijavu ispita je 15. veljače, a nakon toga se izbor može mijenjati samo iz opravdanog razloga

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Među dubrovačkim gimnazijalcima manjina je onih koji četvrti razred dočekaju potpuno sigurni u svoj izbor studija kojeg žele upisati, kaže nastavnica. Posljednju školsku godinu obično počinju s nekoliko izbora na svom popisu poželjnih, uglavnom srodnih fakulteta, a odabrane studije prijavljuju u različitim gradovima kako bi povećali vjerojatnost upisa.

30. travanj 2024 13:57