StoryEditorOCM
DubrovnikZBOG ZARAŽENIH KUNIĆA

Otvaranje Rezervata Lokrum odgođeno za 15. svibnja

Piše dv
7. svibnja 2021. - 09:33

Rezervat Lokrum će se za posjetitelje otvoriti 15. svibnja 2021., po prethodno objavljenom redu plovidbe s polaskom prvog broda u 10:00 sati, umjesto 8. svibnja kako je bilo planirano.

Naime, na otoku Lokrumu utvrđeno je kako je dio kunića zaražen hemoragijskom bolesti.  Detaljnom analizom koju je proveo Hrvatski veterinarski institut potvrđena je navedena bolest kod kunića.

O nalazu je obaviješten Državni inspektorat Republike Hrvatske te je veterinarski inspektor izvršio nadzor. Odlučeno je provesti dodatni detaljni pregled cijelog otoka kako bi se identificirala prisutnost oboljelih jedinki. Naglašavamo kako se ova bolest ne može prenijeti na čovjeka ni na druge životinje, ali se i putem indirektnog kontakta s patogenom, primjerice putem odjeće ili obuće, on može iznijeti s otoka i ugroziti druge kuniće. Kako bi se maksimalno umanjio rizik obolijevanja kunića - kućnih ljubimaca ili jedinki u komercijalnom uzgoju naših posjetitelja, Rezervat Lokrum je donio odluku o odgodi otvaranja do 15. svibnja budući da će se do tada zaraznost i mogućnost kontakta s preostalim biološkim materijalom značajno umanjiti.

20. travanj 2024 17:37