StoryEditorOCM
DubrovnikPRVOSTUPANJSKA ODLUKA |

Općinski sud odbacio tužbu bivših gradonačelnika Vlahušića i Bogdanovića i SDP-ova Jadrana Barača protiv DPDS-a, tužitelji očekivali ovakav rasplet

Piše dv
19. veljače 2021. - 16:01

Općinski sud u Dubrovniku odbacio je danas tužbu bivših gradonačelnika Andra Vlahušića i Vida Bogdanovića, te predsjednika dubrovačkog SDP-a Jadrana Barača protiv Društva prijatelja dubrovačke starine za poništenje Ugovora o održavanju i korištenju gradskih zidina zaključenog između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS). 

Čelnik SDP-a nije krio razočarenje ishodom na prvostupanjskom sudu, makar kaže da je ovakvo nešto i očekivao:

- Sud se uopće nije upuštao u meritum stvari, mi smo u startu bili isključeni iz parničnog postupka, a tužba je odbačena jer nam je rečeno da nemamo interes za njenim pokretanjem. A ja osobno kao gradski vijećnik itekako odlučujem što će biti s upravljanjem gradskim zidinama. I svi građani Dubrovnika imaju pravo znati gdje odlazi novac od zidiina. Svakako ćemo uložiti žalbu. Ako je sud već procijenio da nemamo osnovne za pokretanje ovoga spora, trebao nam je to i reći kad smo podnijeli tužbu prije dvije godine. Tad su mogli odbaciti tužbu, bez ulaženja u raspravu i sudskih troškova – rekao je Barač i dodao da će, bude li potrebno, ići i do Strasbourga jer smatra da treba uvesti nadzor nad prihodima koji utječu na gradsku blagajnu, a mogu istodobno stvoriti i paralelne centre moći kao što je to postao DPDS.

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić podupro je Baračeva nastojanja i ponovio kako će dati podršku svakome tko smatra da upravljanje zidinama, odnosno prihod od gradskih zidina treba pripadati Gradu Dubrovnika, a da se DPDS treba nastaviti svoj dio posla oko obnove baštine:

-  Godine 2019. godine Grad Dubrovnik je dobio 96 milijuna kuna, na obnovu je potrošeno 35 milijuna kuna. To je nekih 130 milijuna kuna. Gdje je završilo 70 milijuna kuna, tko to zna? Nikakvo izvješće nije podneseno Gradskom vijeću, a ni na internetskim stranicama nisu objavljeni troškovi , negodovao je Vlahušić i najavio nastavak pravne borbe.

20. travanj 2024 10:58