StoryEditorOCM
Dubrovniksvečana proslava u studentskom domu

"Od skromnih predavaonica i nastavnog kadra, Sveučilište u Dubrovniku u 20 godina izraslo u promicatelja intelektualne misli i stvaratelja poticajnih razvojnih ideja"

Piše Silvia Rudinović Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
21. studenog 2023. - 13:23

Sveučilište u Dubrovniku, uz brojne uzvanike akademske, političke i društvene zajednice, svečano je danas u Studentskom domu proslavilo svoju 20 godišnjicu postojanja. Za razvoj jedne visokoškolske ustanove dva desetljeća nisu mnogo, čulo se od govornika, osobito imajući na umu kulturno i znanstveno naslijeđe ovoga grada. No, svi redom ističu kako su postignuća ove ustanove vidljiva široj akademskoj zajednici. Dubrovačko sveučilište se pohvalilo kako je 6.200 osoba s njihovom diplomom.

image

Dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

- Od brojem i opremljenošću skromnim predavaonica kakve smo imali na početku, dosegli smo zavidnu prostornu infrastrukturu na više od 15.000 četvornih metara. Danas Sveučilište raspolaže s šest velikih dvorana, 60 moderno opremljenih predavaonica, laboratorijima, radionicama, a nastavnicima je na raspolaganju 130 kabineta. Osnovana su četiri poslovno istraživačka centra koja ostvaruju značaje znanstvene rezultate u području podmorske robotike, digitalne ekonomije i informacijskih znanosti – istaknuo je Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku, osvrnuvši se i na rad studentskog radija i pokretanje televizijskog studija, Instituta za more i priobalje, Zavoda za mediteranske kulture u Čibači i Centra za marikulturu Bistrina.

image

Dies Academicus povodom dva desetljeća rada Sveučilista u Dubrovniku

Tonci Plazibat/Cropix

Studentima je na raspolaganju najmoderniji dom, no, uz sav prostor koji je nabrojen, mnogo zahtjevniji posao u razvoju Sveučilišta je osigurati nastavni kadar. Od skromnog nastavnog kadra pri osnutku, na Sveučilištu je danas više od 260 zaposlenika, od čega je 120 doktora znanosti.

Ima i danas onih koji bi se kitili...

- Današnji intelektualni potencijal Sveučilišta u Dubrovniku jasno je vidljiv u brojnim nastavnicima izabranim u znanstveno-nastavna zvanja. Tijekom proteklih pet godina taj je potencijal najbolje izražen kroz rad na više od 70 domaćih i međunarodnih projekata, ukupne vrijednosti oko 6 milijuna eura koje vode ili na njima sudjeluju nastavnici našeg Sveučilišta, a potrebno je naglasiti da su neki od tih znanstvenika među najcitiranijima u Hrvatskoj. Sveučilište u Dubrovniku je jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj čija je istraživanja Europska komisija nekoliko puta unijela u svoje preporuke za kreatore javnih politika u području istraživanja i razvoja – rekao je rektor Burum.

image

Među uzvanicima bili su Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika RH za odgoj i obrazovanje, Mato Franković, saborski zastupnik i gradonačelnik Dubrovnika, Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, akademik Luko Paljetak, prof. emer. Vedran Batoš i Antonela Đuraš, predsjednica Studentskog zbora

Tonci Plazibat/Cropix

Iznio je podatak kako su na prvom mjestu među sveučilištima u državi prema kriteriju financijske održivosti te kako povećavaju broj studijskih programa na engleskom jeziku.

- Osjećam veliko poštivanje prema svim nastavnicima, znanstvenicima i studentima koji su proteklih 20 godina naše dosadašnje duge povijesti ostavili dio sebe izgrađujući ovo Sveučilište – poručio je rektor i dodao kako je dosad ono bilo „nositelj hrvatskog identiteta, promicatelj intelektualne misli i stvaratelj poticajnih razvojnih ideja”.

image

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio suradnju s- timom Sveučilišta koji će izraditi nacrt prijedloga strategije integriranog upravljanja održivim turizmom grada Dubrovnika

Tonci Plazibat/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, kao izaslanih predsjednika Hrvatskog sabora, podsjetio je na podatak kako ćemo iduće godini obilježavati 400 godina Collegiuma Ragusinuma. Govorio je o suradnji gradske uprave i Sveučilišta.

- Istraživačke aktivnosti koje se izvode od strateškog su značaja za postizanje održivog i uravnoteženog razvitka našega grada. Između ostalog, provest će istraživanje vezano uz nosivi kapacitet, diversifikaciju turističkog proizvoda, procjenu troškova i korist kruzing turizma, nakon čega će na temelju analiza i stručnih studija, Sveučilište izraditi i nacrt prijedloga strategije integriranog upravljanja održivim turizmom grada Dubrovnika. Riječ je o vrlo značajnom dokumentu koji će odrediti budući razvoj našeg grada – izjavio je Franković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić također je govorio o suradnji na projektima kao što je monitoring Malostonskog zaljeva.

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Ima ih danas koji bi se okitili hrvatskom znanstvenom i kulturnom baštinom Dubrovnika. Dubrovnik zaslužuje svoje Sveučilište i zbog zalaganja i truda brojnih naraštaja i istaknutih pojedinaca od osnivanja Pomorskog fakzulteta, FTVT-a, Veleučilišta do Sveučilišta prije 20 godina. Zahvala rektorima, pokojnom Josipu Lovriću, te Mateu Milkoviću i Vesni Vrtiprah, do današnjeg Nikše Buruma, na doprinosu u ostvarenju ovoga projekta – rekao je župan Dobroslavić. 

Dragan Ljutić, predsjednik Rektorskog zbora RH i rektor Sveučilišta u Splitu, impresioniran je građevinama u kojima ustanova u Dubrovniku raspolaže te, navodeći primjer kolege iz Splita koji je ovdje ostao raditi, izjavio kako Sveučilište postaje sve snažniji i važniji čimbenik.

image

Dragan Ljutić, predsjednik Rektorskog zbora RH i rektor Sveučilišta u Splitu

Tonci Plazibat/Cropix

Priznanja i nagrade

Okupljenima su se obratili Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika RH za odgoj i obrazovanje, Ivica Šušak, izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Antonela Đuraš, predsjednica Studentskog zbora, a među uzvanicima bio je i pjesnik, akademik Luko Paljetak, koji je predstavljao Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.

Na današnjoj svečanosti, Vedranu Batošu, umirovljenom profesoru Odjela za elektroniku i računarstvo, dodijeljeno je počasno zvanje professor emeritus.

image

Prof. emer. Vedran Batoš

Tonci Plazibat/Cropix

- Moj doprinos je bio skroman, malen, ali vam zahvaljujem što ste prepoznali tu malu kapljicu – rekao je tom prigodom prof. emer. Batoš.

Uručene su rektorove nagrade za najbolje studentska znanstvena, stručna ili umjetnička ostvarenja, a dobitnici su: Antonela Đuraš, Martin Kuzman, Ivana Hladilo, Leonarda Tikvica, Mauro Jerman te doktorandi Dorotea Markasović i Matija Fortuna.

Sveučilište večeras nastavlja proslavu koncertom dubrovačke skupine Silente u Studentskom domu, a dio benda sudjelovao je i u današnjoj svečanosti.

Priznanja za osobit doprinos u radu i razvitku Sveučilišta

Senat Sveučilišta u Dubrovniku donio je odluku o dodjeli priznanja za osobit doprinos u radu i razvitku Sveučilišta: Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku, Međunarodnoj udruzi pomorskih učilišta, kompaniji Seapeak Maritime Limited, Udruzi Sonski školjkari, dr.sc. Zdravku Kedžu i tvrtki Hrvatski telekom.

06. lipanj 2024 19:49