StoryEditorOCM
DubrovnikRADIONICA

Nisu Hrvati izmislili kravatu, nego su još Iliri nosili oko vrata žive poskoke! Jedini neprijatelji naših praroditelja u prirodi bili su...

Piše Maja Rilović Koprivec
19. travnja 2024. - 15:09

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik, poziva u Florin dom  na Šetalištu kralja Zvonimira  gdje se u mediJAteci FLORA predstavlja Ivana Penjak Kasavica s radionicom za djecu i odrasle " Poskoci i poskočice". Radionica će se održati 20. i 21. travnja.  

Priča o poskocima: Mi Hrvati uopće nismo izmislili kravatu, već kravatom oponašamo naše praroditelje Ilire (čak im ni pravo ime ne znamo) iliti Stare Slavene, koji su živjeli u takvoj simbiozi s prirodom da su žive poskoke nosili oko vrata, a dokaz za to su još postojeće kamenice u kojima su naši stari ostavljali vodu i hranu za zmije na ulazu u svoja imanje. Jedini neprijatelji koje su naši praroditelji Iliri/Stari Slaveni imali bili su miševi."

"Brojna istraživanja pokazala su da miris eteričnog ulja lavande u prostoriji može potaknuti dobre osjećaje, unaprijediti san, ali i pozornost, te istovremeno smanjiti tjeskobu i agresivnost. U studiji iz 1998. godine kod ispitanika koji su uzimali lavandu smanjila se potištenost ili apatija, kao i depresivnost te su kod matematičkog računanja pokazali veću točnost i brzinu. Drugo je istraživanje također pokazalo da ova ljubičasta biljka snižava krvni tlak i tjelesnu temperaturu te umiruje brze otkucaje srca.", izrecitirala nam je Ivana dok smo se divili njezinim poskocima punjenim lavandom.

"Ideju za šarene, ljekovitim biljem punjene poskoke dobila sam prije nekoliko godina, motivirana brojnim pregaženim blavorima po cesti,a i zmijicom koja je skočila ispred mene kad sam obnavljala suhozida. Strah od zmija toliko je ukorijenjen i jak da ljudi automatski daju gas na autu kad vide i zmijolikog guštera, a kamoli poskoka što je već doista i rijetkost. Zbog požara, pesticida, uvezenih mungosa i straha skoro smo potamanili poskoke, a ja sam u 16 godina branja ljekovitog bilja i redovite šetnje po brdima vidjela samo jednog jedinog."

"Ideja da ih napunim lavandom došla mi je kao prirodan odgovor na svakodnevna medijska zastrašivanja i stres kojeg loše, bezbroj puta ponovljane vijesti izazivaju u čovjeku i razboljeva ga, a na ideju izrade luči od eteričnog bilja inspirirala me je Ivana Brlić Mažuranić, Domaći i Šuma Striborova."

"Jedino u zajedništvu možemo iscijeliti, i mi i Majka Priroda, jer smo ojačani jedni drugima,a moja želja je da ovi moji šareni poskoci, jednako kao i luči služe dobru, razbijanju straha i od zmija i od loših vijesti i potaknu nas na radosno bivanje sad i ovdje za dobro svih nas."

01. svibanj 2024 14:39