StoryEditorOCM
DubrovnikŽUPANOVA REAKCIJA

Dobroslavić poručio srbijanskoj vlasti: Okanite se ćorava posla, ne posežite za tuđim kulturnim blagom i tuđim teritorijima, neće vam uspjeti. Gradnja zračne luke u Trebinju uklapa se u velikosrpski projekt

Piše kf
17. siječnja 2022. - 14:40

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić komentirao je usvojeni Zakon o kulturnom naslijeđu Repubilke Srbije kojim se svojata dubrovačka književnost. Nazvao je to novom uvredom za Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju od strane srbijanske vlasti.

- Tim zakonom kojim se svojataju dubrovački književnici zapravo se potvrđuje velikosrpski projekt koji očito nije zamro ni kod ove vlasti u Srbiji. Velikosrpski projekt koji poseže za hrvatskim prostorima u ovom slučaju Dubrovnikom, velikosrpski projekt koji je prije tri desetljeća razarao povijesnu jezgru Dubrovnika, opljačkao i spalio Konavle, Župu dubrovačku, Dubrovačko primorje, koji je nanio puno zla cijelom prostoru bivše zajedničke države i koji je također nanio golemu štetu svom vlastitom narodu u Hrvatskoj, na Kosovu, a to isto sada rade svojim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. Mi smo 90-ih godina porazili velikosrpski projekt na ovom prostoru i u cijeloj Hrvatskoj. Nećemo dopustiti da se on realizira niti u budućnosti. Dubrovnik je bio, ostao i bit će uvijek hrvatski tako i njegova kulturna baština. Poruka srbijanskim vlastima je da se okane ćorava posla jer posezati za tuđim kulturnim blagom, za tuđim teritorijima, neće im uspjeti i bolje da to ne rade. Poruka sugrađanima je da mogu biti mirni. Mi ovdje i naša Vlada očuvat ćemo naše kulturno blago, hrvatski Dubrovnik koji će biti takav zauvijek – kazao je župan Dobroslavić.

Osvrnuo se i na najavu gradnje zračne luke u Trebinju, projekt koji se, kako je kazao, uklapa u velikosrpski projekt.

- Nikakvog drugog racionalnog objašnjenja za takav projekt nema osim ako to nisu neke ideje kao što su one da se Srbija treba proširiti na neke prostore koje ona zamišlja svojima – kazao je Dobroslavić.

Na novinarsko pitanje zašto se post festum reagira odgovorio je:

- Može se reagirati onda kad se nešto i dogodi. Ne može se uvijek reagirati unaprijed jer države ne moraju drugim državama predstavljati svoje prijedloge zakona. Mi smo već na prvi pokušaj nečega ovakvog reagirali ovdje iz DNŽ, a reagirala je tada i Vlada RH, a to je također bilo na jedan dokument u kojem se proglašavalo Dubrovnik za srpski kulturni prostor. Upozorili smo tada da je to neprihvatljivo. Druge države mogu raditi ono što misle da mogu, ali to nije put prema Europskoj uniji ako oni doista u EU žele – kazao je i na kraju dodao:

- Mogu reći da je Dubrovnik hrvatski  takav će ostati i da mi nećemo dopustiti nikome pa ni vladi Aleksandra Vučića da stavlja prste prema ovom dijelu hrvatskog prostora.

16. travanj 2024 08:56