StoryEditorOCM
DubrovnikRIBARNICA

Nemaju mora, ali imaju ribe: o ovakvom izboru u Dubrovniku možemo samo maštati. Pogledajte dubrovačke i zagrebačke cijene

Piše A.H.
22. veljače 2024. - 12:49

Dubrovčani iako žive od mora, već godinama su ‘željni‘ dobre ribe jer je na gruškoj ribarnici, čak srijedom i petkom, poslovično je siromašna ponuda u odnosu na druge gradove na našoj obali. A i kad se na banku nađe dobar komad, cijena mu je paprena. Žalosno je da čak i ribarnice u unutrašnjosti zemlje, poput one zagrebačke imaju izbor o kojem Dubrovčani mogu samo maštati.

image

Ribarnica na Dolcu

Vanesa Pandzic/Cropix

Tako su iz Dobre hrane, u potrazi za dobrim komadom ribe i svježim povrćem, prošetali Dolcem čija je ribarnica već rano ujutro već bila puna svježe ribe. - Zubatac, brancin, orada, grdobina, oslić, kokot samo su neke od riba koje možete pronaći na gotovo svakom štandu. Na samo nekoliko njih pronašli smo i gavune, kojih ima manje vrlo vjerojatno zbog trenutnog "polulovostaja" koji je na snazi do prvog dana ožujka. Cijene su vrlo slične među trgovcima - za kilogram orade, brancina ili oslića morate izdvojiti dvanaestak eura, dok ćete za rep grdobine izdvojiti 40 eura po kilogramu. Tu su i filet tune koji po kilogramu košta 27 eura, te hobotnica za 23 eura po kilogramu. U iznosu od 19 eura možete kupiti kilogram kokota, škarpine i cijele grdobine -donosi Dobra hrana.

image

Ribarnica na Dolcu

Vanesa Pandzic/Cropix

Za razliku od Zagrebčana naši ljudi, ukoliko za ručak žele svježu ribu, mora ‘proštetati virtualnom placom. Na njoj se danas nude kokoti pocijeni od 12 eura po kilogramu, mali moli zapadaju 8,a kilogram velikih 12 eura. Cijena 10 domaćih jaja kreće se od 3, 50 do 4 eura, kilogram patata sorte Liseta od 1,20 do 1,30 eura, litra maslinova ulja od 13 do 14 eura, mandarine se nude po jedan, a kilogam limuna po 2, onih ‘tanke kore‘ čak po 2,50 eura, tegla meda cijeni se od 13 do 16 eura, a 150 grama domaćeg masla 3 eura.

Kilogram cvjetače stoji 3 eura koliko i kilogram raštike,cijena domaće suhe kobasice po kilogramu je 18 eura, one za kuhanje četiri eura manje, dok kilogram pancete stoji 15 eura. I sladokusci će pronaći nešto za sebe. Tako se 30 princes krafni može poronaći po cijeni od 25 eura, pleh savijaće slatke ili slane zapada 18 eura, a za dobar domaći burek morat ćete izdvojiti 23 eura.

image

Dolac

Vanesa Pandzic/Cropix

Na zagrebačkom Dolcu pak, domaća jaja stoje 2,50 eura koliko stoji i kilogram svježeg sira, donosi Dobra hrana. Osim domaćeg bijelog i crvenog na zagrebačkoj tržnici pronaći ćete i pravi lički krompir koji je skuplji za 50 centi od "običnog", odnosno platit ćete ga 2,5 eura po kilogramu. Osim blitve za čiju vezicu ćete potrošiti dva eura, od lisnatog povrća tu su i kelj, kupus, kristalka, ali i raštika koja će biti naš današnji izbor za ručak, a čije su cijene po kilogramu oko dva eura.

29. travanj 2024 07:13